Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Declarația privind beneficiarul real al unei societăți în contextul decretării stării de urgență în România – clarificări privind obligația depunerii
08.04.2020 | Mădălina TRIFAN, George CĂTA

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept civil, Drept comercial, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mădălina Trifan

Mădălina Trifan

George Căta

George Căta

Potrivit Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative („Legea 129/2019„), societatile comerciale au obligatia de a depune la inmatriculare, anual sau ori de cate ori intervine o modificare, o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.

In contextul decretarii starii de urgenta in Romania, prin Ordonanta de urgenta nr. 29/18.03.2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare („OUG 29/2020„) s-a stabilit ca termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real se prelungeste cu 3 luni de la data incetarii acestei situatii, pe durata starii de urgenta depunerea acestei declaratii fiind suspendata.

Cu toate acestea, dispozitiile legale privind suspendarea fac referire numai la declaratia anuala privind beneficiarul real si la cea care atesta modificarea acestor date, nefacand nicio mentiune cu privire la declaratia care se depune la momentul inmatricularii societatii.

Astfel, s-ar putea interpreta ca, pe perioada starii de urgenta, declaratia privind beneficiarul real va trebui depusa numai in situatia inmatricularii unei societati (si anume la infiintarea unei societati noi).

In lipsa unei abordari unitare din partea reprezentantilor Oficiului Registrului Comertului, in practica, se poate ajunge la solutii diferite, si anume:
– se vor solutiona numai declaratiile privind beneficiarul real depuse la inmatricularea societatilor, prin urmare, in acest caz, depunerea declaratiilor fiind si obligatorie (anume la infiintarea unei societati noi); sau
– exista posibilitatea amanarii intregului dosar sau a disjungerii dosarului in ipoteza in care declaratiile modificatoare sunt depuse alaturi de alte documente, cu prilejul inregistrarii unor mentiuni in registrul comertului; sau
– se vor solutiona atat declaratiile depuse cu prilejul inmatricularii societatilor, cat si cele depuse la momentul inregistrarii unor mentiuni – acolo unde este necesar (cu exceptia declaratiilor anuale).

Madalina Trifan, Managing Associate MUȘAT & ASOCIAȚII
George Cata, Associate, MUȘAT & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti