Mă opun vehement proiectului minune de digitalizare a profesiei de avocat
16 februarie 2023 | Mihnea STOICA
Adio libertate, independență și confidențialitate! Adio, creativitate! Am auzit în limbaj binar. Sau mi-a șoptit binomul, nu mi-e clar.
“Băi, legumă, nu te revolta” – îmi va răspunde doctrinarul Chilian.
Pentru început, dezmint categoric ca proiectul sinistru s-ar fi născut din voința profesiei. Am făcut parte din grupul de lucru care a conceput și propus (fără unanimitate) Consiliului UNBR Strategia pentru adaptarea profesiei de avocat la cerințele transformării digitale a sistemului judiciar, interconectarea formelor de exercitare a profesiei și a barourilor la Platforma națională de interoperabilitate 2023-2025. Aceasta s-a concentrat pe trei direcții, dintre care niciuna nu privea “favoarea” de a contracta sau atesta on line:
A) relația avocatului cu organele profesiei, care vizează eficientizarea organizării și exercitării profesiei de avocat;
B) relația avocatului cu instanțele de judecată/parchete/notari, care vizează facilitarea cooperării cu instituțiile sistemului judiciar, și
C) relația avocatului cu clienții, care vizează consolidarea încrederii clienților în avocat și în instituțiile profesiei de avocat.
Așadar, sper ca CES sa nu perceapă ca o asemenea aberație cum consider proiectul legii privind digitalizarea profesiei ar proveni din rândul profesiei. Mai mult, sunt convins ca viitorul Congres se va opune categoric unei asemenea reglementari care știrbește libertatea, independența și confidențialitatea și care sugrumă creativitatea in profesie.
De ce? Pentru că in primul rând, eu cred ca nu se poate trece peste colaboraționism. Îndatorirea de a păstra secretul profesional mă obligă să tratez serviciile drept adversari și nu-mi permite să facilitez accesul acestora la informațiile protejate, chiar prin mijlocirea instrumentelor asigurate de mai marii profesiei. Și îi voi trata în continuare așa pana când o asemenea fapta va fi incriminată. Sper sa nu amendeze proiectul in acest sens, că au timp. Și mijloace. Și colaboraționiști care nu s-au declarat ca ofițeri acoperiți. Admit că acest prim considerent comportă nenumărate completări asupra cărora nu voi insista, fiindcă proiectul afectează chiar spiritul profesiei de avocat, adică independenta și libertatea avocatului.
Și afectarea independenței avocatului, oricât de importanta ar fi, poate fi expediată într-o singură referire: autorizarea avocatului restrânge independența acestuia. Ca și în cazul precedent sunt posibile nenumărate completări pe care le consider însă subordonate acestei afectări vădite și incontestabile a independentei (care va deveni curând de-a dreptul utopică).
Însă cea mai gravă hibă a proiectului o constituie suprimarea libertății avocatului, care va fi efectiv încorsetat de normele parlamentare si va fi probabil sufocat de viitoarea reglementare infraparlamentară.
Mulțumesc din suflet inițiatorilor pentru că nu voi mai putea încheia contracte la distanta asa cum am încheiat mai bine de o sută până acum, cu binecuvântarea baroului, care tocmai de aceea mi-a alocat serii electronice. Va trebui oare sa respectam mai multe exigente si condiții in viitor? Categoric. De ce? Le mulțumesc că de-acum înainte voi încheia contracte într-o forma agreata de un sobor de decidenți, începând de la conducerea Uniunii, continuând cu computeriștii ei și terminând cu avizul vreunui inginer cu funcție al serviciilor, nicidecum in forma agreata de mine cu clientul meu.
Sunt in egală măsură recunoscător partidului pentru ca atestările pe care le-am operat la distanța, prin mijloace tehnice adecvate, asumându-mi răspunderea profesională, își vor pierde eficienta. Sunt fericit ca voi fi încolonat într-o succesiune de acte standardizate care vor uniformiza profesia. Chiar propun sa ne intitulăm de-acum înainte a-bot-cați, că de libertate, creativitate și opinie independentă nu mai avem nevoie.
Dar inițiatorul este generos. Ce ne oferă in schimbul libertății, independenței și asigurării că toate consultările clientului rămân aproape secrete? Niște ciozvârte pe care le enumăr și le comentez (nu neapărat critic):
• conversia in forma electronica si invers a actelor originale (pe care o găsesc benefica, adăugând la activitățile avocatului);
• primirea si păstrarea in depozit electronic a documentelor, (pe care o găsesc tot benefica, adăugând la activitățile avocatului);
• certificarea site-urilor, a programelor informatice sau a altor produse (unde preluăm preferabil cu eficiență probatorie utilitatea site-urilor cum ar fi https://archive.org/web/);
• deschiderea / schimbarea rolului fiscal, ca urmare sau in vederea îndeplinirii unor acte și proceduri pentru care se solicita rolul fiscal (chestiune pe care oricum urma sa o asigure fiscul in cadrul strategiei lor de digitalizare);
• obținerea certificatelor de atestare fiscala, certificatelor de cazier fiscal, eliberate de Direcțiile de Impozite si Taxe Locale și Agenția Națională de Administrare Fiscală, precum și solicitarea modificării rolului fiscal (idem);
• avocații și formele de exercitare a profesiei de avocat sunt beneficiari eligibili ai următoarelor investiții finanțate prin Planul National de Redresare și Reziliența (includerea fiind lăudabilă).
În legătură cu aceste beneficii, vă rog să vă amintiți ce a pățit Faust după ce a semnat contractul. Vom tânji după clienți așa cum și Faust tânjea după o soție. Eu nu sunt de acord să vindem sufletul profesiei pentru nimic in lume, cu atât mai puțin pentru câteva computere și softuri subvenționate!
Avocat Mihnea Stoica, Coordonator MIHNEA STOICA & ASOCIAȚII
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro