Secţiuni » Arii de practică » Business » Construcţii
Construcţii
CărţiProfesionişti

Penalități de întârziere de 2 mil. de euro respinse printr-o Hotărâre arbitrală definitivă pronunțată de C.A.C.I. în cadrul unei acțiuni care a privit depășirea datelor intermediare din graficul de execuție într-un contract de construcții FIDIC Roșu
09.04.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Construcții, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Ce spun avocatii Nicolescu Zorin & Asociatii care au asigurat apararea in numele constructorului:

Valoarea penalitatilor are importanta pentru constructorul pe care l-am reprezentat, insa nu valoarea este relevanta in cazul acesta.

Hotararea este una de scoala. In cauza s-au dezbatut si analizat o serie intreaga de probleme controversate, iar hotararea aduna, astfel, la un loc solutii clare si de noutate pe care noi le-am propus si sprijinit pe rationamente juridice si practica internationala care lamureste sursele de inspiratie ale legislatiei nationale și, astfel, lamureste inclusiv legislatia nationala aplicabila.

Iata cateva dintre problemele solutionate:

i. Beneficiarul este obligat sa formuleze revendicarea in fata Inginerului in termen de 28 de zile. In caz contrar intervine sanctiunea decaderii.

Aici trebuie sa avem in vedere ca regulile FIDIC stabilesc expres numai obligatia Antreprenorului de a formula revendicarea in termen de 28 de zile de la eveniment, nu si obligatia Beneficiarului.

ii. Beneficiarului care semneaza Procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor fara sa consemneze ca se considera indreptatit la penalitati este decazut din drept.

Desi sanctiunea se desprinde din art. 21 din Regulamentul privind receptia constructiilor, instantele de judecata sunt foarte reticente sa-i faca aplicare. Ce trebuie, insa, observat este ca dispozitiile Regulamentului de receptie reprezinta o aplicare a tezei finale a art. 1539 Cod civil care, la randul sau, stabileste decaderea din dreptul la penalitati de intarziere in cazul in care creditorul (beneficiarul constructie in in cazul de fata) accepta fara rezerve executarea cu intarziere a obligatiei principale.

Din nefericire, in practica recenta a unei Curti de apel, pana si sensul art. 1539 Cod civil a fost interpretat contrar. Cum spuneam insa, forma actuala a art. 1539 Cod civil reprezinta o replica fidela a unor texte regasite in legislatii cu practica si doctrina bogata pe aceasta problematica.

ii. Conditia existentei prejudiciului se verifica in continuare, in cazul clauzei penale, si sub imperiului noului Cod civil, iar prezumtia de existenta a prejudicului este una relativa care poate fi rasturnata cu proba contrara de catre debitor (constructor – in cazul nostru);

Dragos Zorin, Alina Dascalescu si Stefania Boanca sunt avocatii din cadrul NZA care au reprezentat constructorul in litigiul arbitral.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti