Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial

Poziția Consiliului Uniunii Europene ref. modificarea unui regulament privind aplicarea și respectarea normelor comerțului internațional de către UE
09.04.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 8 aprilie, 2020, ambasadorii UE reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper) au aprobat poziția Consiliului referitoare la modificarea unui regulament privind aplicarea și respectarea normelor comerțului internațional de către UE. Poziția Consiliului referitoare la așa-numitul regulament al UE privind respectarea normelor comerțului internațional va constitui baza pentru negocierea de către președinție cu Parlamentul European, potrivit unui comunicat.

Actualul regulament al UE privind respectarea normelor comerțului internațional este în vigoare din 2014. Acesta oferă un cadru legislativ comun pentru asigurarea respectării drepturilor UE în temeiul acordurilor comerciale internaționale. Datorită acestor norme, Comisia a fost în măsură să impună contramăsuri la sfârșitul unei proceduri de soluționare a litigiilor, după primirea autorizării din partea OMC.

Având în vedere paralizia actuală a Organului de apel al OMC, normele existente trebuie actualizate pentru a-i permite Comisiei să ia măsuri într-o situație în care procedurile de soluționare a litigiilor sunt blocate. Scopul principal al modificării propuse este de a răspunde situațiilor în care, după ce UE a reușit să obțină o decizie favorabilă din partea unui grup special de soluționare a litigiilor al OMC, procesul este blocat deoarece cealaltă parte face apel „în vid” împotriva raportului grupului special al OMC și nu a fost de acord cu procedura provizorie de arbitraj în temeiul articolului 25 din Memorandumul de înțelegere al OMC privind soluționarea litigiilor. În astfel de cazuri, noile norme introduc posibilitatea de a impune sancțiuni, cum ar fi taxe vamale, restricții cantitative la importurile sau exporturile de mărfuri și măsuri în domeniul achizițiilor publice.

Comisia va avea, de asemenea, dreptul de a lua contramăsuri atunci când un partener comercial în cadrul unui acord comercial bilateral sau regional impune măsuri comerciale ilegale și, ulterior, blochează procesul de soluționare a litigiilor în temeiul acordului respectiv.

Secţiuni: Content, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO