Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Familie, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Note de studiu, Procedură civilă, RNSJ, SELECTED

Tribunalul Iași. Ordin de protecție. Violență psihologică. Obligația de a urma un program de consiliere psihologică și dezintoxicare

27 aprilie 2023 | Paula Alina LUPU
Paula-Alina Lupu

Paula-Alina Lupu

Standardul probatoriu în materie civilă nu este la fel de ridicat ca în materie penală, motiv pentru care afirmaţiile reclamantului nu trebuie dovedite dincolo de orice dubiu rezonabil, astfel cum impune standardul probatoriu penal, fiind suficient ca instanţa să reţină că situaţia de fapt este, „după toate probabilităţile”, cea descrisă de reclamant în cererea introductivă de instanţă. Este lipsit de relevanţă faptul că apelantul nu are o altă locuinţă şi că, în prezent, locuieşte la rudele sale, cât timp situaţia sa este consecinţa propriilor acţiuni, iar îndepărtarea sa din locuinţă victimei era necesară pentru protejarea acesteia şi pentru asigurarea unui climat de linişte şi de siguranţă.

1. Soluția pronunțată în primă instanță

Prin sentința civilă pronunțată la data de 5 ianuarie 2022 de Judecătoria Iași, s-a dispus emiterea, împotriva pârâtului, a unui ordin de protecție, pe o perioadă de 6 luni, cuprinzând următoarele măsuri:

– Evacuarea pârâtului din locuință și reintegrarea reclamantului;
– Obligarea la păstrarea unei distanțe de minim 50 m față de reclamant și locuința acestuia;
– Interzicerea oricărui contact cu reclamantul, inclusiv telefonic sau prin corespondență;
– Urmarea de către pârât a unui program de consiliere psihologică și dezintoxicare în cadrul Spitalului Socola Iași.

2. Motivarea primei instanțe

Pentru a pronunța această soluție, prima instanță a reținut faptul că pârâtul este fiul reclamantului, iar acest dintâi are o atitudine recalcitrantă, cu acte de violență fizică și verbală, acestea având un caracter repetitiv, pe fondul consumului de alcool. Ultimul act de agresiune a avut loc pe data de 27 decembrie 2021, când reclamantul a fost nevoit să se refugieze la locuința martorului.

JURIDICE by Night

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

3. Calea de atac exercitată

Împotriva acestei sentințe a declarat apel pârâtul, arătând că probele administrate în fața primei instanțe nu sunt concludente, în sensul că zgârieturile prezentate de reclamant puteau fi produse în orice alt mod. De asemenea, a criticat soluția, prin prisma faptului că, în urma evacuării, acesta nu are unde să locuiască.

4. Soluția instanței de apel

Tribunalul Iași a respins cererea de apel pentru următoarele considerente:

Prin emiterea ordinului de protecţie, prima instanţă a urmărit să asigure o protecţie adecvată persoanei vulnerabile, respectiv tatălui apelantului, persoană în vârstă, lipsită de posibilitatea de a se apăra în cazul în care ar fi supusă unui atac din partea fiului său. De asemenea, instanţa a avut în vedere şi faptul că reclamantul este o persoană vulnerabilă şi din perspectiva asigurării unui spaţiu locativ adecvat pe perioada iernii, fiind de domeniul evidenţei faptul că acesta are posibilităţi limitate de deplasare şi că este lipsit de alte opţiuni locative.

În acest context, instanţa a analizat susţinerile reclamantului şi a reţinut că acestea sunt coroborate de probele administrate în cauză, respectiv de planşele foto depuse la dosar şi de declaraţia martorului audiat nemijlocit în cauză.

Mai trebuie precizat şi faptul că standardul probatoriu în materie civilă nu este la fel de ridicat ca în materie penală, motiv pentru care afirmaţiile reclamantului nu trebuie dovedite dincolo de orice dubiu rezonabil, astfel cum impune standardul probatoriu penal, fiind suficient ca instanţa să reţină că situaţia de fapt este, „după toate probabilităţile”, cea descrisă de reclamant în cererea introductivă de instanţă.

În prezenta cauză, afirmaţiile reclamantului au fost sprijinite şi de planşele foto depuse la dosarul cauzei, planşe foto care ilustrează clar urmele unor acte violente, independent de intensitatea posibil redusă a acestora.

Având în vedere aspectele reţinute mai sus, tribunalul conchide că în mod legal şi temeinic prima instanţă a dispus admiterea cererii reclamantului şi emiterea unui ordin de protecţie, această măsură fiind necesară pentru protejarea victimei, persoană vulnerabilă, care a fost supusă în mod repetat unor violenţe, cel puţin de natură psihologică, acestea fiind suficiente pentru a-i genera o stare de temere în raport de fiul său.

De asemenea, măsurile stabilite prin ordinul de protecţie sunt proporţionale şi în beneficiul comun al celor două persoane implicate în litigiu, reprezentând premisa îmbunătăţirii relaţiilor de familie dintre apelant şi intimat.

Este lipsit de relevanţă faptul că apelantul nu are o altă locuinţă şi că, în prezent, locuieşte la rudele sale, cât timp situaţia sa este consecinţa propriilor acţiuni, iar îndepărtarea sa din locuinţă era necesară pentru protejarea acesteia şi pentru asigurarea unui climat de linişte şi de siguranţă.(Tribunalul Iași, decizia civilă din data de 27 ianuarie 2022)

Avocat Paula Alina Lupu, Baroul Iași

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories