Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Implicaţiile Covid-19 în procesele penale
10.04.2020 | Mihai Alexandru STANCIU

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept penal, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Alexandru Stanciu

Mihai Alexandru Stanciu

Cu ocazia dezbaterii juridice cu tema „Implicaţiile Covid-19 în procesele penale” am susţinut că adoptarea Decretului nr. 195/2020 din 16 martie 202 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României a adus cu sine o serie de limitări în ceea ce priveşte desfăşurarea proceselor penale, scopul urmărit fiind reducerea pe cât de mult posibil a interacţiunii tuturor celor implicaţi în această activitate, pentru a limita infectarea cu noul virus.

Dispoziţiile art. 43 din Decret stipulează că pe perioada stării de urgenţă activitatea de urmărire penală şi cea a judecătorului de drepturi şi libertăţi se desfăşoara numai cu privire la anumite cauze considerate a fi urgente, grupate în trei categorii.

Cele din prima categorie (lit. a) sunt uşor identificabile prin trimiterea la elemente precise, precum adoptarea anumitor măsuri procesuale sau starea de minorat a persoanei vătămate. În schimb, cele din a doua şi a treia categorie (lit. b şi c) pot fi identificate numai în urma unei analize a procurorului cu privire la oportunitatea desfăşurării urmăririi penale, pentru a nu se pune în pericol obţinerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului ori pentru că însăşi instituirea stării de urgenţă la nivel naţional reclamă urgenţa efectuării urmăririi penale. Nu în cele din urmă, s-a prevăzut posibilitatea ca procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală să aprecieze că o anumită cauză este urgentă şi astfel se impune efectuarea urmăririi penale.

Decretul prevede expres că în cauzele penale în care urmărirea penală nu se efectuează, prescripţia răspunderii penale se suspendă, de unde rezultă că per a contrario în cele în care urmărirea penală se efectuează pe perioada stării de urgenţă, termenul de prescripţie a răspunderii penale continuă să curgă şi să se întrerupă prin actele întocmite şi care produc asemenea efecte în temeiul legii şi al deciziei Curţii Constituţionale.

Prin raportare la efectele menţionate, apreciez că deşi legea nu prevede, procurorul trebuie să îşi manifeste în mod expres voinţa de a considera o anumită cauză penală ca fiind urgentă, prin emiterea unei ordonanţe motivate, care să poată face obiectul cenzurii de legalitate şi temeinice din partea procurorului ierarhic superior, din oficiu sau la cererea părţii interesate.

Totodată, pentru a nu aduce atingere dreptului la un proces echitabil, inclusiv a dreptului la apărare, ordonanţa trebuie comunicată persoanelor interesate, desigur în funcţie de etapa procesuală a urmăririi penale, pentru a le da posibilitatea să îşi exercite drepturile prevăzute de lege, precum cel de a propune probe, de a studia dosarul sau de a formula concluzii scrise. În caz contrar, drepturile acestora ar putea fi grav afectate, prin rămânerea lor în pasivitate procesuală, faţă de dispoziţiile Decretului care prevăd că regula este suspendarea urmăririi penale. Spre deosebire de faza de judecată unde părţile interesate pot urmări pe portalul instanţelor parcursul dosarului penal, în faza de urmărire penală nu există o asemenea posibilitate având în vedere caracterul nepublic al etapei procesuale.

Cu ocazia dezbaterii am susţinut şi că starea de urgenţă a impus, din necesitate, folosirea cu precădere a mijloacelor de comunicare de la distanţă (videoconferinţă, poştă electronică, etc.), ce şi-a dovedit eficienţa şi ne-a arătat că în acest mod activitatea ar putea fi mult simplificată, astfel că este de luat în considerare ca pe viitor, după ridicarea stării de urgenţă, să se prevadă expres utilizarea acestor mijloace moderne, digitale, în unele cauze în care drepturile procesuale ale părţilor nu ar avea de suferit, prioritar fiind eficientizarea activităţii.

Prim Proc. Mihai Alexandru Stanciu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Implicațiile Covid-19 în procesele penale”ediția 347, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti