« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Bacău. Abuz de încredere vs. furt. Distincții
10.04.2020 | Alina Ioana STOICA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Ioana Stoica

Alina Ioana Stoica

Curtea de Apel Bacău a constatat că instanța de fond a reținut o situație faptică corectă, însă încadrarea juridică a faptei imputată inculpatului stabilită de aceasta este greșită. În ceea ce privește infracțiunea de abuz de încredere, obiectul material constă într-un bun aparținând altuia, care este deținut de făptuitor cu un titlu. Deținerea cu un titlu al bunului, presupune existența unui raport juridic patrimonial în baza căruia se transmite detenția acelui bun cu obligația restituirii sau a unei anumite folosiri. Curtea constată prin aplicarea acestor elemente teoretice la speță, și anume fapta însușirii de către inculpat a bunurilor folosite în procesul muncii ce aparțineau părții civile, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de furt, iar nu de abuz de încredere, întrucât aceste bunurile i-au fost încredințate inculpatului pentru a munci, pentru executarea atribuțiilor de serviciu aferente fișei postului, nefiind încredințate în baza unui titlu, partea civilă păstrând în continuare, din punct de vedere juridic posesia și detenția acestor bunuri. (Decizia penală nr. 1066/2019 din 18 octombrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Bacău)

Alina Ioana Stoica
Student, Facultatea de Drept – Universitatea din București

 
Secţiuni: Drept penal, Dreptul muncii, JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD