Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Bacău. Abuz de încredere vs. furt. Distincții
10.04.2020 | Alina Ioana STOICA

Secţiuni: Drept penal, Dreptul muncii, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Ioana Stoica

Alina Ioana Stoica

Curtea de Apel Bacău a constatat că instanța de fond a reținut o situație faptică corectă, însă încadrarea juridică a faptei imputată inculpatului stabilită de aceasta este greșită. În ceea ce privește infracțiunea de abuz de încredere, obiectul material constă într-un bun aparținând altuia, care este deținut de făptuitor cu un titlu. Deținerea cu un titlu al bunului, presupune existența unui raport juridic patrimonial în baza căruia se transmite detenția acelui bun cu obligația restituirii sau a unei anumite folosiri. Curtea constată prin aplicarea acestor elemente teoretice la speță, și anume fapta însușirii de către inculpat a bunurilor folosite în procesul muncii ce aparțineau părții civile, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de furt, iar nu de abuz de încredere, întrucât aceste bunurile i-au fost încredințate inculpatului pentru a munci, pentru executarea atribuțiilor de serviciu aferente fișei postului, nefiind încredințate în baza unui titlu, partea civilă păstrând în continuare, din punct de vedere juridic posesia și detenția acestor bunuri. (Decizia penală nr. 1066/2019 din 18 octombrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Bacău)

Alina Ioana Stoica
Student, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti