Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale

NNDKP obține sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru clarificarea legalității supraimpozitării producției de energie electrică


17 februarie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Curtea de Apel București a dispus de curând sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu mai multe întrebări preliminare legate de interpretarea dreptului UE relevant pentru clarificarea legalității supraimpozitării producției de energie electrică impusă prin Legea nr. 259/2021. Solicitarea a fost adresată de către o companie activă în domeniul producției de energie regenerabilă, reprezentată de către Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). Totodată, Curtea de Apel București a dispus sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a acelorași prevederi legale privind supraimpozitarea producției de energie electrică.

Clarificări importante sunt așteptate de la cele două instanțe din perspectiva discriminărilor create prin Legea nr. 259/2021 și lipsei de previzibilitate și echitate fiscală creată de această taxă, cu afectarea concurenței pe piața energiei, cu descurajarea investițiilor în energie verde și, chiar, punerea în pericol a angajamentelor României privind atingerea neutralității climatice până în anul 2050.

Este o decizie importantă, pe care așteptăm cu interes și entuziasm să o onorăm în următoarele etape în fața Curții Constituționale și în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Această decizie a instanței de drept comun reflectă eforturile, abordarea integrată și colaborarea echipei noastre multidisciplinare, care combină experiența, abilitățile tehnice și perspectiva avocaților specializați în soluționarea disputelor, dreptul energiei și dreptul concurenței, precum și a consultanților fiscali NNDKP”, a declarat Daniela Gramaticescu, Partener.

Echipa NNDKP care a reprezentat clientul în acest litigiu a fost formată din Ana Diculescu Șova, Partener și coordonator al practicii de Soluționare a Disputelor, Daniela Gramaticescu, Partener, și Alexandru Lăcureanu, Asociat Senior, din cadrul aceleiași practici, Gabriela Cacerea, Partener, practica de Energie și Resurse Naturale, Anca Diaconu, Partener, practica de Dreptul Concurenței, Ajutor de Stat și Drept UE și Silviu Bădescu, Partener, NNDKP Consultanță Fiscală.

Practica de Soluționare a Disputelor a NNDKP coordonată de Ana Diculescu-Șova este recunoscută independent drept o forță în domeniul litigiilor, arbitrajelor și a altor proceduri de soluționare a disputelor. Confirmarea statutului său vine și prin plasarea practicii pe primele poziții în clasamentele realizate de ghiduri internaționale de renume precum Chambers & Partners, începând cu anul 2007, și de Legal 500 începând cu anul 2002.

Centrul de Excelență în Litigii Fiscale (CELF) al NNDKP oferă servicii integrate clienților firmei încă din stadiul incipient al unei dispute fiscale până la faza de litigiu în fața instanțelor române, oferind o abordare unitară pe tot parcursul unei dispute fiscale. Clienții beneficiază din prima clipă de servicii profesionale complete, atât din perspectivă tehnică, cât și din perspectiva nedorită a unui litigiu fiscal, abordare posibilă prin implicarea unei echipe mixte de profesioniști în fiecare proiect în parte.

Despre NNDKP:

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen („NNDKP”) este promotor al avocaturii de afaceri în România de peste 30 de ani, fiind recunoscută ca un pionier al pieței de profil locale.

NNDKP oferă servicii de avocatură și consultanță fiscală complete companiilor active în diverse sectoare ale industriei. De-a lungul celor peste trei decenii de activitate, avocații NNDKP au oferit asistență juridică și reprezentare în tranzacții și proiecte reper pentru evoluția comunității de afaceri din România, inclusiv în domenii inovatoare, considerate încă de nișă și care au implicat atât companii internaționale, cât și antreprenori locali.

Firma reprezintă România în unele dintre cele mai importante asociații profesionale la nivel internațional – Lex Mundi, World Services Group, International Attorneys Club – şi este membru fondator al SEE Legal. NNDKP este clasată în mod constant pe primele poziţii în toate ariile de practică de către Chambers & Partners, Legal500 şi IFLR1000.

NNDKP este de șase ori câștigătoarea prestigiosului premiu „Firma de avocatură a anului în România” la gala premiilor Chambers Europe, care i-a fost acordat în anii 2022, 2021, 2017, 2013, 2012 și 2009.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii