Secţiuni » Executori judecătoreşti
Executori judecătoreşti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Executori, Procedură civilă, SELECTED

Tehnologia şi executarea silită

13 februarie 2023 | Nelu-Alexandru POP
Nelu Alexandru Pop

Nelu Alexandru Pop

Executarea silită în prezent, se află în era tehnologiei și de ani buni face pași tot mai mari înspre a se bucura în deplin de roadele ei. În primul rând, executarea silită în cazul celor mai mulți executori, este un business, o afacere care trebuie să funcționeze, să evolueze și totodată să rămână constantă financiar, considerând faptul că, trebuie să reamintim aspectul că, această profesie este una liberală, așadar profitul este creat de managementul și activitatea biroului de executare. În al doilea rând, este ușor de înțeles că pentru cei care își doresc să-și dezvolte afacerea cât mai mult, volumul dosarelor execuționale trebuie să fie cât mai mare, luând în considerarea modalitatea de aplicare a onorarilor. Mai trebuie menționat și faptul că, în societatea actuală volumul global al creanțelor de recuperat este în continuă creștere dată fiind instabilitatea economică provocată de crizele financiare prin care țara noastră a trecut în ultimi ani. Pentru a consolida ideea de mai sus, arătăm că în data de 24.12.2021 a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, dosarul nr. 24399/211/2021 privind cererea de încuviințare a executării silite formulate în dosarul execuțional nr. 3541/2021 al BEJ Ciumărnean Romeo Gabriel. Așadar exemplu autohton oferit, a fost dat să arate în fapt, numărul de dosare execuționale înregistrate de către executorul respectiv până la data de 24.12.2021 și anume 3541. Din punct de vedere logic, este imposibil să gestionezi un portofoliu de așa volum, fără să folosești tehnologia, doar punând în vedere prevederile art. 666 alin. (3) Cod procedură civilă privind cererea de încuviințare a executării silite, unde textul de lege oferă un termen de recomandare de ,,maximum 3 zile’’ pentru a solicita încuviințarea executării silite, instanței de executare. Cel mai probabil, executorul judecătoresc menționat mai sus, folosește atât tehnologia în cadrul executării silite cât și un personal auxiliar foarte bine pregătit.

Totuși ce înseamnă tehnologia în cadrul executării silite? Ei bine, pentru început, enumerând crescător ,,uneltele’’ pe care executorul judecătoresc le folosește pentru a facilita munca în cadrul unui birou de executare silită, începem prin a menționa ca acesta trebuie de regulă să dispună de: calculatoare, imprimante, internet, fax, scannere, tocătoare de hârtie și nu în ultimul rând semnătură electronică. Trecând peste toate aceste elemente de bază, care trebuie să fie identificate într-un birou execuțional, trecem la tehnologia absolut necesară și anume softurile specializate în vederea gestionării dosarelor execuționale.

Aceste softuri specializate sunt ,,uneltele’’ cu ajutorul cărora, executorul judecătoresc poate să gestioneze un volum cât mai mare de dosare execuționale. Cele mai renumite astfel de programe din țara noastră, sunt Zenic EXECUTOR și Executor IT. În esență ambele programe fac același lucru și anume facilitează executarea silită. Desigur există diferențe care țin de aspecte precum design-ul, anumite atribuții în plus sau în minus și bineînțeles tarifele. Softul specializat Zenic Executor se definește a fi ,,[1] o aplicație informatică completă, un soft perfect adaptat și gândit pentru generarea și organizarea documentelor din cadrul activității de executare silită’’, fapt cu care suntem de acord în esență pentru că aplicația în principiu îți oferă facilitățile prezentate, însă considerăm că în orice domeniu mereu este loc de mai bine și că oricine și orice mereu poate evolua mai mult. Aceeași părere o exprimăm și în ceea ce privește Executor IT care ,,optimizează timpii de lucru’’ și transmite că ,,[2] modul de lucru al fiecărui birou este diferit, motiv pentru care am ales să dezvoltăm o aplicație complexă, care să răspundă eficient nevoilor fiecărui executor.’’

Totuși ceea stă la baza acestor softuri și ceea ce erau ,,uneltele’’ executorilor judecătorești în trecut, erau modelele oferite de anumiți autori precum Ioan Gârbuleț în lucrări de tipul „Actele executorului judecătoresc”, care ,,[3] pentru a veni în sprijinul organelor de executare, au fost realizate modele practice orientative pentru toate actele executorului judecătoresc, dându-se astfel lucrării și un caracter tehnico-aplicativ’’, iar astfel de lucrări au fost multe văzând faptul că există ,,[4] 254 de acte pe care executor judecătoresc le efectuează în vederea îndeplinirii atribuțiilor și îndatoririlor sale legate de punerea în executare a titlurilor executori’’, ceea ce a condus la așa-zisele ,,șabloane’’ folosite de softurile specializate care sunt niște modele ,,schelet’’ care conțin datele comune dar și specifice ale actului respectiv, precum motivarea în drept a unei încheieri de stabilire a cheltuielilor de executare silită, iar mai departe urmând ca utilizatorul să introduce folosind aplicația, datele specific dosarului execuțional pentru fiecare act în parte.

Executarea silită este domeniul juridic în care tehnologia a fost nevoită să se adapteze cel mai mult și să intervină cât mai eficient având în vedere evoluția continuă din jurul nostru, fapt care continuă încă să se întâmple și cel mai probabil va facilita cât mai mult activitatea executorului judecătoresc.


[1] Text disponibil pe zenic.ro;
[2] Text disponibil pe executor-it.ro;
[3] Gârbuleț Ioan, Actele executorului judecătoresc, Ed. Universul juridic, 2014;
[4] Ibidem;

Arbitraj comercial

Jurisprudenta

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice


Nelu-Alexandru Pop
Jurist, ofițer bancar și creator de conținut

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories