Trebuie înfăptuit un mare act de curaj și dreptate istorică. Scrisoare deschisă către Președinții celor două state românești, Maia Sandu și Klaus Iohannis


17 februarie 2023 | Mihai GHIMPU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu

Pe 2 februarie 2023 Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat[1] că Occidentul a pus ochii pe Republica Moldova [RM] pentru a fi următoarea Ucraină. Altfel spus, următoarea țintă a Federației Ruse este RM. Acest lucru a fost confirmat[2] la 9 februarie de Președintele Ucrainei Volodimir Zelenschi, în discursul ținut în fața liderilor europeni ai CE la Bruxelles, motivând că serviciile secrete ucrainene dețin un document ce vizează planul lui Putin de destabilizare a situației politice din RM, prin implicarea FSB-ului rusesc, scopul final fiind deturnarea democrației și cursului european al RM, prin noua ocupare a acestui teritoriu.

Chiar a doua zi după cele declarate de Vl. Zelenschi, la 10 februarie, o rachetă rusească a violat[3] din nou spațiul aerian al RM. Lucru deloc întâmplător. Asemenea declarații imperialiste din partea oficialilor Federației Ruse în adresa RM au fost făcute și înaintea declanșării războiului[4] împotriva Ucrainei. Însă odată cu venirea lui Putin în fruntea Federației Ruse politica Kremlinului a devenit fățiș imperialistă, deoarece acesta nu se poate împăca cu dispariția URSS-ului și pierderea[5] unor teritorii, ocupate de Rusia țaristă în 1812, mai apoi în 1940 și 1944.

Intenția refacerii URSS s-a manifestat nu doar prin invadarea Ucrainei[6] în 2014, ci mult mai devreme: prin războiul din 1992[7] împotriva RM, soldat cu ocuparea teritoriului din stânga Nistrului și a or. Tighina. Scopul creării așa zisei Republici Moldovenești Nistrene[8] (PMR) era, ca la momentul oportun să ocupe întregul teritoriu dintre Nistru și Prut, cum s-a întâmplat în 1940, după ce Basarabia[9] în 1918 se unise pe vecie cu Țara-Mamă. După același model s-a desfășurat invazia[10] militară împotriva Georgiei în 2008, finalizată și ea cu ocuparea unei părți a teritoriului și crearea a două republici separatiste – Osetia de Sud și Abhazia.

31 de ani de existență a RM au demonstrat că acest stat, din lipsa unei economii și a resurselor energetice, se află în cleștele unui continuu șantaj al Federației Ruse, fără a fi în stare să ofere cetățenilor săi siguranța libertății, păcii și bunăstării. Afirm aceste lucruri din experiența proprie, 18 ani activând ca deputat, ulterior Președinte de Parlament și Președinte interimar al Republicii Moldova.

În toți acești ani, alternanța partidelor politice sau schimbarea guvernelor n-au adus cetățenilor nici pacea râvnită, nici stabilitatea, nici prosperitatea lor. Același lucru se va întâmpla și odată cu schimbarea[11] Guvernului Gavrilița, deoarece, în toți anii de Independență[12], au avut de câștigat doar corupții, care au delapidat averea statului, folosind fără pic de rușine votul cetățenilor și funcțiile de stat.

Astăzi RM, care la al 32-lea an de Independență n-a devenit membru NATO ca să aibă un scut plauzibil de apărare militară și nici nu s-a unit cu Țara-Mamă România, care are acest scut de apărare NATO, poate fi invadată în orice moment de către armata rusă, precum a fost invadată Ucraina. Însă RM nu se poate compara cu Ucraina nici ca teritoriu, nici ca forță armată. Tocmai de aceea, cetățenii RM (în afară de coloana a cincea) se roagă, ca Ucraina să învingă în acest război.

Altfel, cu adevărat putem fi următoarea țintă.

Chiar dacă pe o secundă ne-am închipui că pericolul rusesc în trecut, de ce trebuie să existe două state românești!? De ce românii moldoveni, care fac parte din națiunea română și care au fost rupți de ea prin forța armei rusești, impuși sa treacă prin deportări[13], foamete, gulaguri[14] siberiene, case de nebuni, rusificare, deznaționalizare, umilințe și sărăcie etc, ar trebui să treacă astăzi prin același calvar?

În situația în care războiul imperialist al lui Putin e lângă hotarele noastre, iar oficiali ai Federației Ruse anunță că următoarea țintă după Ucraina este RM, singura soluție de a evita ocupația rusă este UNIREA RM cu România. Iată motivul scrisorii mele deschise către Domniile voastre, Domnule Klaus Iohannis, Președintele României și Doamna Maia Sandu, Președintele RM, considerând că instituțiile României și RM ar trebui urgent să înceapă pregătirea Unirii celor două state românești.

Partidul Liberal[15], al cărui Președinte am onoarea și responsabilitatea să fiu de la crearea lui, în toată perioada existenței sale a optat[16] pentru reîntregirea spațiului românesc, care prevede revenirea teritoriului Republicii Moldova în matca lui firească, promovând în același timp integrarea în UE și aderarea la NATO. Ca partid unionist, PL întotdeauna a înțeles că pericolul nostru major este Federația Rusă, stat imperialist care mereu visează la pământuri străine, lucru demonstrat și astăzi prin războiul ei împotriva Ucrainei, în dorința de a reface URSS-ul. Iar pentru ca această invazie militară rusă să nu aibă loc și-n RM, singura soluție este ca teritoriul ei să devină și teritoriu al NATO. Însă această schimbare de situație poate avea loc, după cum am mai spus, doar prin realizarea la timp a dezideratului Unirii.

Kremlinul în toate timpurile a uneltit împotriva unității românilor. Noi însă trebuie să ne urmăm interesele naționale, fără ezitări și teamă, mai ales acum, când pacea și libertatea noastră este amenințată din nou de către cei care ne-au mai ocupat și ne-au umilit mai mult de un secol și jumate.

Stimați Președinți ai României și Republicii Moldova – Domnule Klaus Iohannis și Doamna Maia Sandu, veți face dovada unui mare act de curaj și dreptate istorică, dacă veți aduce prin UNIREA R. Moldova cu România acest multpătimit pământ si multpătimită aripă de popor românesc sub umbrela NATO, încheind odată și pentru totdeauna poftele expansioniste rusești și asigurând astfel cetățenilor și din partea stângă a Prutului pacea, bunăstarea și securitatea.


[1] Disponibil aici
[2] Disponibil aici
[3] Disponibil aici
[4] Disponibil aici
[5] Disponibil aici
[6] Disponibil aici
[7] Disponibil aici
[8] Disponibil aici
[9] Disponibil aici
[10] Disponibil aici
[11] Disponibil aici
[12] Disponibil aici
[13] Disponibil aici
[14] Disponibil aici
[15] Disponibil aici
[16] Disponibil aici


Mihai Ghimpu
Fost Președinte al Parlamentului Republicii Moldova
Fost Președinte interimar al Republicii Moldova

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică