Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

O criză a drepturilor omului


13.04.2020 | Artin SARCHIZIAN
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drepturile omului, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Artin Sarchizian

Artin Sarchizian

Propun, pentru inceput, sa cadem de acord asupra intelesului unora dintre termenii ce-i voi folosi, si anume, asupra cuvantului “criza”, care in vorbirea curenta, are intelesul de: faza in evolutia unei societati marcata de mari dificultati (economice, politice, sociale etc.) sau, perioada de tensiune, de tulburare, de incercari (adesea decisive) care se manifesta in societate[1] si, a sintagmei “drepturile omului” care, de asemenea, poate in cea mai simplista si laica (nestiintifica) exprimare, reprezinta acele prerogative pe care orice fiinta umana, le are in raport cu puterea publica.

Desigur, ma feresc a folosi notiunea de cetatean, intrucat as discrimina, cat timp, pe teritoriul unui stat, se intalnesc alaturi de cetatenii statului respectiv, si cetateni straini ori apatrizi, toti impreuna, avand dreptul la drepturile omului. In egala masura, pentru a surprinde toate ipotezele ce se pot intalni in practica, nu voi folosi nici sintagma “stat” ci, o prefer pe aceea de putere publica.

Asadar, cand spui “drepturile omului”, ai in vedere raportul dintre om si puterea publica, si inevitabil orice extindere a campului drepturilor omului, atrage dupa sine, o diminuare a puterii publice, si invers, orice diminuare (limitare, restrangere) a drepturilor si libertatilor fundamentale, atrage dupa sine, o crestere a autoritatii puterii publice.

Pentru a fi cat mai clar, am putea imagina aceasta relatie – plastic – prin vizualizarea (cu ochii mintii) a unui cursor, ce poate deplasa, de la minus spre plus, volumul unui clip video; ei bine, daca am considera capatul minus (“-“) ca reprezentand fiinta umana, si celalalt capat, plusul (“+”) ca fiind puterea publica, iar spatiul dintre acestea, domeniul drepturilor omului, am observa, cum deplasand cursorul (volumul) spre plus (puterea publica) automat am creste sfera drepturilor omului, si implicit scazand din continutul puterii publice. Si, invers, daca am deplasa spre minus, am scadea domeniul drepturilor omului si am creste continutul puterii publice.

Desigur, puterea de a misca acest cursor o are tot statul (puterea publica) dar, nu arbitrar si neconditionat, aici intrand in joc mecanismele internationale de supraveghere a respectarii drepturilor omului.

Revenind insa la analiza, vom observa cum, orice stare de urgenta sau razboi reprezinta o exceptie de la ordinea normala de drept, situatie in care, in mod justificat, puterea publica isi potenteaza puterile, pentru a putea depasi situatia respectiva, caz in care, cursorul este deplasat spre minus, asistand astfel la o crestere a puterilor autoritatii si scadere, limitare (restrangere) a unora dintre drepturile si libertatile omului.

In mod natural, o astfel de situatie – in care, taramul drepturilor omului este invadat si restrans – suntem intr-o situatie de “criza” in care, dincolo de disconfortul si privatiunile impuse fiecarei persoane, apare – in experienta vietii noastre cotidiene – si riscul de abuz, de derapaj din partea autoritatii publice ori chiar, punctual, din partea agentilor puterii publice, care fie din nestiinta (necunoscand exact, care sunt consecintele reale ale starii de urgenta, cand, drepturile si libertatile sunt neatinse in afara de limitarile, expres aplicate) ori, poate uneori traind pasager “betia puterii” (de pilda, un agent, ce pana atunci, avea o activitate anosta si deloc spectaculoasa, peste noapte, poate opri pe oricine, si aplica sanciuni coplesitoare, se poate “crede” deodata un “falnic justitiar”) au tendinta de a abuza.

In aceste conditii, in care, inter alia, devine tot mai presant riscul de abuz, in mod cert, o protectie efectiva a drepturilor omului, nu se poate asigura decat prin cresterea exigentelor privitoare la impunerea si asigurarea respectarii celorlalte drepturi, ce nu sunt (sau nu pot fi !) atinse de limitari. Altfel spus, ma refer la drepturile ce constituie “nucleul dur” al drepturilor omului, sau asa-numitele drepturi intangibile, sacrosancte, si cum ar fi, spre pilda, alaturi de dreptul la viata (ce de departe, este “cel mai important drept” viata, fiind suportul celorlalte drepturi) si la dreptul de a nu fi supus tratamentelor inumane sau degradante.

Numai o astfel de interpetare, in care, cum spuneam, pe timpul restrictiilor, celelalte drepturi trebuie respectate “cu sfintenie” ar asigura echilibrul, si ar face ca acel cursor la care plastic mai sus ma refeream, sa fie pastrat cat mai mult posibil, in zona de mijloc, de echilibru.

Cheia, asadar, o reprezinta modul in care sunt interpretate dispozitiile din domeniul drepturilor omului, mai exact, in lumina circumstantelor actuale (amintind aici, ca inclusiv, Conventia Europeana a Drepturilor Omului, reprezinta un “organism viu”) astfel incat, sa se asigure scopul primordial al oricarei reglementari din domeniu, si anume, protectia fiintei umane, impotriva abuzurilor puterii publice.


[1] https://dexonline.ro/definitie/criza.


Av. dr. Artin Sarchizian

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro