Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Șomajul tehnic poate fi urmărit în aceleași condiții ca salariul
13.04.2020 | Nicolae-Horia ȚIȚ

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Drept civil, Procedură civilă, Recuperare creanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Nicolae-Horia Țiț

Nicolae-Horia Țiț

Sumele încasate de persoanele aflate în „șomaj tehnic”, potrivit art. XI și XV din O.U.G. nr. 30/2020 (astfel cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 32/2020) nu se încadrează în ipoteza prevăzută de art. 729 alin. (4) C. pr. civ. – „sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii” – deoarece aceste persoane nu sunt șomeri, în înțelesul art. 5 pct. IV din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Premisa prevăzută de lege pentru ca o persoană să fie șomer este aceea a unei persoane care nu ocupă un loc de muncă. Or, în ipoteza prevăzută de art. XI alin. (1) din O.U.G. nr. 32/2020, angajatului îi este doar suspendat contractul de muncă, în condițiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii, adică „în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”, iar în ipoteza de la art. XV alin. (1) vorbim despre un profesionist care și-a întrerupt activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, nu de unul care și-a încetat activitatea.
Prin urmare, chiar dacă aceste indemnizații sunt achitate din bugetul asigurărilor de șomaj, respectiv din bugetul de stat, ele nu sunt „sume cuvenite șomerilor”, ci se încadrează în categoria „altor sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia”, putând fi, deci, urmărite în aceleași condiții ca salariile, în limitele prevăzute de alin. (1), (2) și (3) ale art. 729 C. pr. civ.

Lect. univ. Nicolae-Horia Țiț
Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iaşi

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Covidul poprește popririle„, ediția 348, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti