Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Șomajul tehnic poate fi urmărit în aceleași condiții ca salariul
13.04.2020 | Nicolae-Horia ȚIȚ

JURIDICE - In Law We Trust
Nicolae-Horia Țiț

Nicolae-Horia Țiț

Sumele încasate de persoanele aflate în „șomaj tehnic”, potrivit art. XI și XV din O.U.G. nr. 30/2020 (astfel cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 32/2020) nu se încadrează în ipoteza prevăzută de art. 729 alin. (4) C. pr. civ. – „sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii” – deoarece aceste persoane nu sunt șomeri, în înțelesul art. 5 pct. IV din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Premisa prevăzută de lege pentru ca o persoană să fie șomer este aceea a unei persoane care nu ocupă un loc de muncă. Or, în ipoteza prevăzută de art. XI alin. (1) din O.U.G. nr. 32/2020, angajatului îi este doar suspendat contractul de muncă, în condițiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii, adică „în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”, iar în ipoteza de la art. XV alin. (1) vorbim despre un profesionist care și-a întrerupt activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, nu de unul care și-a încetat activitatea.
Prin urmare, chiar dacă aceste indemnizații sunt achitate din bugetul asigurărilor de șomaj, respectiv din bugetul de stat, ele nu sunt „sume cuvenite șomerilor”, ci se încadrează în categoria „altor sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia”, putând fi, deci, urmărite în aceleași condiții ca salariile, în limitele prevăzute de alin. (1), (2) și (3) ale art. 729 C. pr. civ.

Lect. univ. Nicolae-Horia Țiț
Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iaşi

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Covidul poprește popririle„, ediția 348, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.