« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
 1 comentariu

Prelucrarea datelor cu caracter personal în perioada pandemiei SARS-COV-2 – menținerea și chiar ridicarea standardelor măsurilor de protecție
13.04.2020 | Adelina DOSPINESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dospinescu

Adelina Dospinescu

Dat fiind contextul pandemiei cauzate de coronavirus, cel al starii de urgenta si al ordonantelor militare emise, se cuvine a sublinia ca suntem intr-un cadru de exceptie, relevant astfel si pentru activitatile care necesita prelucrare de date cu caracter personal.

Contextul in sine care priveste starea de sanatate face din pacate vulnerabile companiile din alte domenii de activitate in fata riscului de prelucrare date de sanatate fara un temei legal sustenabil sau al celui de masuri neadecvate de protectie.

Mai mult, cadrul de exceptie dupa cum se poate observa la aceasta data, impune si utilizarea unor documente dedicate, adaptarea activitatii, adaptarea interactiunilor profesionale, umane.

Toate acestea intr-un regim juridic neschimbat in privinta protectiei datelor cu caracter personal, inclusiv in ceea ce priveste confidentialitatea, in ceea ce priveste cerintele de protectie, masurile organizatorice si respectiv tehnice de asigurare a unui nivel de securitate corespunzator.

Concret, ca exemplu, aceasta inseamna ca deciziile companiilor care privesc activitatea lor exclusiv pentru aceasta perioada si care prevad, determina sau au la baza si utilizarea de date cu caracter personal, este recomandabil sa fie luate in raport si de evaluari prealabile a necesarului de date cu caracter personal, de consilierea ofiterului pentru protectia datelor, de evaluari de risc, de masurile si controalele identificate pentru diminuarea riscurilor identificate, etc.

Cadrul de exceptie va inceta la un moment dat si va trebui in viziunea noastra reanalizat imediat:
– se mentin sau nu deciziile luate?
– cum se va proceda cu datele cu caracter personal prelucrate in baza sau pentru deciziile respective?
– cum se va proceda cu documentele utilizate doar in cadrul de exceptie si care contin date cu caracter personal?
– se mentine sau nu suplimentarea informarilor adresate persoanelor vizate pentru indeplinirea intocmai a obligatiei de transparenta a operatorului?

In ceea ce priveste raspunderea contractuala, masurile tehnice si organizatorice reglementate de prevederile Regulamentului (UE) general 2016/679 privind protectia datelor cu caracter personal ar putea paraliza cu succes eventuale incercari de invocare a fortei majore sau a cazului fortuit, caci rolul lor, prestabilit, este tocmai de a proteja datele cu caracter personal si astfel drepturile si libertatile persoanelor vizate si in astfel de situatii: capacitatea de a asigura confidentialitatea, integritatea, disponibilitatea si rezistenta continue ale sistemelor si serviciilor de prelucrare, capacitatea de a restabili disponibilitatea datelor cu caracter personal si accesul la acestea in timp util in cazul in care are loc un incident de natura fizica sau tehnica, procese care ar fi trebuit in prealabil sa semnaleze eficacitatea sau nu a masurilor tehnice si organizatorice preexistente pentru a garanta securitatea prelucrarii intr-un astfel de context, etc.

De altfel in comunicatele lor oficiale, atat autoritatile de supraveghere din Statele Membre UE, cat si Comitetul European pentru Protectia Datelor subliniaza mentinerea si chiar cresterea standardelor de protectie a datelor cu caracter personal. «Chiar si asa, CEPD ar dori sa sublinieze ca, chiar si in aceste momente exceptionale, operatorul si imputernicitul trebuie sa asigure protectia datelor cu caracter personal ale persoanelor vizate.» (Declaratie CEPD privind prelucrarea datelor cu caracter personal in contextul pandemiei COVID-19, adoptata la 19 martie 2020).

Av. Adelina Dospinescu
Hristescu & Partners

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Prelucrarea datelor cu caracter personal în perioada pandemiei SARS-COV-2 – menținerea și chiar ridicarea standardelor măsurilor de protecție”

  1. Marcel DAMASCHIN spune:

    Dintr-un instrument util, a ajuns o piedica. In general, autoritatile se folosesc de el, pentru a ne impiedica in exercitarea dreptului de aparare, ori/si acoperi propria nepasare. Pot dovedi, evident, ceea ce spun.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.