Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Îngrădirea excesivă a prerogativelor dreptului de proprietate. Expropriere în fapt prin PUG


14 februarie 2023 | Răzvan CRĂCIUNAȘ, Ștefania JIANU, Ștefania JIANU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, SELECTED
Răzvan Crăciunaș

Răzvan Crăciunaș

Ștefania Jianu

Ștefania Jianu

Curtea de Apel București a menținut sentința Tribunalului București și a reținut că în mod corect prima instanță a dispus anularea în parte a HCGMB nr. 269/2000 ce a avut drept consecință încadrarea prin încălcarea legii a unui teren proprietate privată în subzona ”Complexe si baze sportive”. Astfel, instanța de recurs a apreciat că prin încadrarea terenului intimatei-reclamante în zona spațiilor verzi pentru agrement, complexuri și baze sportive s-a produs o încălcare a dreptului de folosință. În urma acestei încadrări, proprietarul terenului se află într-o imposibilitate vădită de a-și exercita dreptul legitim de a construi, fiind practic împiedicat să utilizeze terenul. Curtea a subliniat că posibilitatea legală a proprietarului terenului de a culege fructele de pe urma terenului este restricționată în mod sever, iar interdicția de schimbare a destinației de „spațiu verde” a terenului, prevăzută prin PUG împiedică proprietarul să obțină inclusiv fructe naturale.

Astfel, Curtea de Apel București a concluzionat că ”prin includerea unui imobil în subzona ”Complexe și baze sportive”, se realizează o îngrădire excesivă a prerogativelor dreptului de proprietate, echivalând, în esență, cu o expropriere în fapt, aspect de natură a încălca dispozițiile art. 1 din Primul Protocol adițional CEDO”. (Decizia civ. nr. 1185 din 6 august 2020, pronunțată de Secția a VII-a contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București)

Av. Răzvan Crăciunaș, SĂVESCU & ASOCIAȚII
Av. Ștefania Jianu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică