Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Unele modificări privind aprobarea Sistemului național electronic de plată online a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat


13.04.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Fiscalitate, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 305 din 10 aprilie 2020, a fost publicată Hotărârea nr. 285/2020 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.235/2010 privind aprobarea realizării Sistemului național electronic de plată online a taxelor și impozitelor utilizând cardul bancar.

A fost operate următoarele modificări:

– Hotărârea are o altă denumire, și anume „Hotărâre privind aprobarea Sistemul național electronic de plată online a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat”.
* În conținutul acesteia, sintagma „taxe și impozite” se înlocuiește cu sintagma „obligații de plată către bugetul general consolidat”.

– Autoritatea pentru Digitalizarea României preia de la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale toate competențele cu privire la aprobarea Sistemul național electronic de plată online a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat.
Majoritatea deciziilor ADR necesită avizul Ministerului Finanțelor Publice.

Astfel, Hotărârea prevede că în vederea plății de către contribuabilii persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau alte entități fără personalitate juridică a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat prin utilizarea mijloacelor electronice de plată sau altor mijloace de plată, stabilite prin decizie a președintelui Autorității pentru Digitalizarea României, instituțiile publice care desfășoară activități de încasare a acestor obligații se vor înregistra în SNEP pentru furnizarea informațiilor privind cuantumul acestora și pentru asigurarea accesului la o soluție de plată electronică a respectivelor obligații.

Soluția de interfațare și interconectare dintre platforma de plăți și sistemul bancar, respectiv dintre platforma de plăți și instituțiile publice, precum și orice modificare a acesteia se vors tabili prin norme ce vor fi emise prin decizie a președintelui Autorității pentru Digitalizarea României.

De asemenea, prin decizia președintelui ADR se stabilesc:
– condițiile privind constituirea și actualizarea în SNEP a informațiilor referitoare la obligațiile de plată către bugetul general consolidat ale contribuabililor, precum și accesul la acestea;
– procedura de înregistrare, standardele și caracteristicile tehnice ale interfeței de tranzacționare online, precum și orice modificare a acesteia;
– metodologia potrivit căreia se realizează virarea sumelor încasate prin mijloace de plată, altele decât cele privind plata online cu cardul.

Normele metodologice, precum și normele tehnice privind Sistemul național electronic de plată online a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat se stabilesc prin decizie a președintelui Autorității pentru Digitalizarea României, cu avizul Secretariatului General al Guvernului și al Ministerului Finanțelor Publice.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti