Secţiuni » Arii de practică » Protective » Protecţia animalelor
Protecţia animalelor

TZA News. Dreptul mediului / 13 aprilie 2020
13.04.2020 | Ciprian DRAGOMIR, Bogdan HALCU

Secţiuni: Dreptul mediului, Opinii, Protecția animalelor, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ciprian Dragomir

Ciprian Dragomir

Bogdan Halcu

Bogdan Halcu

Sumar:

1. Ghiduri metodologice generale și specifice aplicabile procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului

2. Modificări privind Ghidul metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potențiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar

Ordinul nr. 269/2020 privind aprobarea ghidului general aplicabil etapelor procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, a ghidului pentru evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră și a altor ghiduri specifice pentru diferite domenii și categorii de proiecte

Ordinul nr. 269/2020 privind aprobarea ghidului general aplicabil etapelor procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, a ghidului pentru evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră și a altor ghiduri specifice pentru diferite domenii și categorii de proiecte („Ordinul nr. 269/2020”) a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 211 din 16 martie 2020. Actul normativ a intrat în vigoare la data publicării.

Acest ordin are ca obiect implementarea ghidurilor elaborate în cadrul Proiectului EGEIA[1] derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor („MMAP”) sub titulara generală „Elaborarea ghidurilor necesare îmbunătățirii capacității administrative a autorităților pentru protecția mediului în scopul derulării unitare a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului (EGEIA)”.

De altfel, necesitatea emiterii acestor ghiduri a fost menționată și de Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului („Legea nr. 292/2018”). În acest scop, s-a prevăzut în mod expres aprobarea de către MMAP în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, respectiv 09.01.2019, a ghidurilor indicate de art. 12 alin. (10) din Legea nr. 292/2018.

1. Scurt istoric

Acordul de Parteneriat stabilit între Comisia Europeană și România prevede, în cadrul Planului de acțiuni aprobat de Guvernul României prin Memorandumul cu nr. 3680/19.03.2014 (care este anexă la acest acord), dispoziții specifice necesar a fi îndeplinite pentru a răspunde exigențelor de natură strategică pentru consolidarea performanţelor politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020, denumite condiţionalităţile ex-ante aplicabile utilizării fondurilor europene. Astfel, una dintre condiționalitățile aflate în responsabilitatea MMAP a fost aceea de a crea cadrul legal pentru aplicarea efectivă a legislației de mediu a Uniunii Europene referitoare la evaluarea strategică de mediu („SEA”) și la evaluarea impactului asupra mediului („EIA”).

2. Rolul Ordinului nr. 269/2020

În scopul îndeplinirii condiționalității ex-ante anterior menționate, prin Ordinul nr. 269/2020 au fost aprobate șapte (7) ghiduri metodologice ce au fost elaborate în cadrul Proiectului EGEIA demarat și derulat de către MMAP în perioada martie 2016 – martie 2019.

Aceste ghiduri EIA, dintre care două (2) ghiduri generale și cinci (5) ghiduri specifice, includ informații necesare derulării etapelor de încadrare, de definire a domeniului evaluării și de analiză a calității raportului privind impactul asupra mediului („RIM”).Ghidurile cuprind recomandări cu aplicabilitate practică pentru titularii de proiecte în cadrul procedurilor EIA, autorităților de mediu care derulează proceduri EIA (în special celor care derulează proceduri EIA pentru proiecte majore finanțate din fonduri europene), elaboratorilor de RIM. Aceste ghiduri prezintă interes și pentru celelalte autorități care sunt consultate în cadrul procedurilor EIA conform prevederilor legale, precum și pentru public, facilitând o mai bună participare a acestuia în procedura EIA. Totodată, așa cum se precizează în Comunicatul MMAP disponibil aici, ghidurile funcționează ca un sprijin pentru toate autoritățile din România în vederea accesării fondurilor europene.

Aceste ghiduri vin în completarea ghidurilor aprobate prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1825/2016 privind aprobarea ghidurilor pentru evaluarea impactului asupra mediului.

Cele șapte (7) ghiduri prevăzute de Ordinul nr. 269/2020 sunt următoarele:

1. „Ghid general aplicabil etapelor procedurii de evaluare a impactului asupra mediului” (Anexa nr. 1);

Acest Ghid reflectă conceptul actual de evaluare a impactului asupra mediului la nivel european, transpus în România prin Legea nr. 292/2018. Emiterea sa a determinat abrogarea Ordinului ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 863/2002 privind aprobarea ghidurilor metodologice aplicabile etapelor procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului.

2. „Ghidul referitor la evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră, care reprezintă adaptarea la cerințele legislației naționale a ghidului pentru implementarea art. 7 din Directiva EIA elaborat de JASPERS în 2013”(Anexa nr. 2);

3. „Adaptarea ghidului sectorial pentru incinerarea deșeurilor municipale elaborat de JASPERS (2013) la cerințele legislației naționale și armonizarea ghidului sectorial pentru incinerarea deșeurilor municipale cu legislația UE în domeniu” (Anexa nr. 3);

4. „Ghidul privind cariere, exploatații miniere de suprafață inclusiv instalații industriale de suprafață pentru extracție”(Anexa nr. 4);

5. „Ghidul privind instalații pentru creșterea intensivă a animalelor de fermă, inclusiv a păsărilor de carne, păsărilor ouătoare, porcilor și scroafelor” (Anexa nr. 5);

6. „Ghidul privind proiectele de realizare a instalațiilor pentru producerea energiei hidroelectrice” (Anexa nr. 6);

7. „Ghidul privind împădurirea terenurilor pe care nu a existat anterior vegetație forestieră sau defrișare în scopul schimbării destinației terenului” (Anexa nr. 7).

Ordinul nr. 262/2020 pentru modificarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potențiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar

Ordinul nr. 262/2020 pentru modificarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potențiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar, aprobat prin Ordinul ministrului mediului și pădurilor nr. 19/2010 („Ordinul nr. 262/2020”) a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 180 din 05 martie 2020. Actul normativ a intrat în vigoare la data publicării.

Aprobarea Ordinului nr. 262/2020 a fost impusă MMAP în baza prevederilor art. 33, alin. (3) din Legea nr. 292/2018, care prevăd în mod expres modificarea Ordinului nr. 19/2010 pentru aprobarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potențiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar („Ordinul nr. 19/2010”/„Ghidul”) prin ordin al ministrului MMAP.

Ghidul stabilește etapele care trebuie parcurse în vederea realizării evaluării adecvate, potrivit prevederilor art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. Această evaluare este obligatorie pentru orice plan/proiect care poate afecta în mod semnificativ aria naturală protejată de interes comunitar, singur sau în combinație cu alte planuri/proiecte, care se află în procedură de reglementare sau sunt prevăzute în strategii de dezvoltare. Potrivit mențiunilor din Referatul de aprobare al Ordinului nr. 262/2020, scopul acestui ordin este de a corela prevederile Ghidului cu prevederile Legii nr. 292/2018, act normativ care transpune în legislația româneasca Directiva 2014/52/UE de modificare a Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului.

Principalele modificări legislative sunt prezentate în cele ce urmează:

– Eliminarea termenului „aviz Natura 2000” și a anexei nr. 3 privind conținutul-cadru al Avizului Natura 2000. Acest termen a fost eliminat din Ghid ca urmare a modificărilor aduse Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului de către Legea nr. 292/2018.

– Corelarea prevederilor Ghidului cu prevederile Legii nr. 292/2018 cu privire la deciziile pe care autoritatea le poate lua ca urmare a derulării etapelor procedurale.

– Revizuirea Anexei la Ordinul nr. 262/2020 având ca obiect formularul ce trebuie transmis de autoritatea de mediu către Comisia Europeană în conformitate cu art. 6 din Directiva Habitate 92/43/CEE[2] și Comunicarea Comisiei C(2018) 7621 privind „Gestionarea siturilor Natura 2000 Dispozițiile articolului 6 din Directiva 92/43/CEE (Directiva Habitate)”.

– Eliminarea etapei soluțiilor alternative ca etapă distinctă în cadrul procedurii de evaluare adecvată, și plasarea acesteia în cadrul etapei aferente studiului de evaluare adecvată. Această modificare este menită să implementeze art. 29 din Anexa nr. 5 din Legea nr. 292/2018 care prevede că etapa studiului de evaluare adecvată cuprinde și soluțiile alternative.


[1] Detalii privind Proiectul EGEA pot fi regăsite pe site-ul MMAP aici.
[2] Art. 6 (4) „Dacă, în ciuda unui rezultat negativ al evaluării efectelor asupra sitului și în lipsa unei soluții alternative, planul sau proiectul trebuie realizat, cu toate acestea, din motive cruciale de interes public major, inclusiv din rațiuni de ordin social sau economic, statul membru ia toate măsurile compensatorii necesare pentru a proteja coerența globală a sistemului Natura 2000. Statul membru informează Comisia cu privire la măsurile compensatorii adoptate”.


Ciprian Dragomir, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII
Bogdan Halcu, Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

:: English version

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti