Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Confiscare specială. Bunul imobil supus confiscării, înstrăinat
06.07.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Fiscalitate, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în cazul în care bunul imobil supus confiscării speciale (conform art. 112 alin. 3 C. pen.) nu poate sau nu mai poate fi pusă în executare se va confisca o sumă egală cu valoarea bunului la data naşterii dreptului de a cere executarea silită. În speţă, instanţa supremă a admis contestaţia la titlu (art. 598 lit. c) C. proc. pen.) formulată de Ministerul Finanţelor Publice – ANAF, în condiţiile în care OCPI Bihor a respins întabularea dreptului de proprietate al statului ca urmare a consfiscării speciale a unui apartament din Oradea, pe motiv că imobilul nu este proprietatea numitului A., ci a numitului I. care l-a dobândit în 27.02.2015 de la fostul proprietar J., reţinându-se dispoziţiile art. 893 C. civ. potrivit cărora înscrierea se poate cere doar împotriva celui care, la data înregistrării cererii, este titular al dreptului asupra căruia înscrierea urmează a fi făcută. Motivarea Înaltei Curţi a fost că măsura stabilită în sarcina inculpatului A. va viza suma de bani reprezentând contravaloarea imobilului la data pronunţării hotărârii definitive prin care s-a dispus confiscarea specială, iar nu valoarea trecută în contractul de vânzare-cumpărare. (Decizia nr. 423 din 18 septembrie 2019, pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti