« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

PwC România și D&B David și Baias au participat la prima susținere orală a unei contestații fiscale organizată de ANAF prin videoconferință
14.04.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Prima susținere orală a unei contestații fiscale a avut loc în cursul zilei de 13 aprilie 2020, în fața Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor (DGSC) din cadrul ANAF, prin mijloace de comunicare la distanță, respectiv printr-o videoconferință realizată prin aplicația Whatsapp. La această intervenție a participat o echipă mixtă formată din consultanți ai PwC România și avocați din cadrul D&B David și Baias.

Date fiind limitările inerente ale interacțiunilor sociale ca urmare a crizei pandemice COVID-19, organizarea susținerii orale a contestațiilor a devenit practic imposibilă după instituirea stării de urgență. În aceste condiții a fost solicitată susținerea orală a contestației prin mijloace de transmitere la distanță. Într-o primă fază, părea că solicitarea nu va fi acceptată, dar în urma corespondențelor și discuțiilor purtate în ultimele două săptămâni și a tendinței autoritățile publice de a implementa soluții de comunicare online, DGSC a fost de acord cu această variantă.

Dan Dascălu, Partener D&B David și Baias: “Avocații din echipa de litigii fiscale alături de colegii din departamentul de taxe din PwC România continuă să fie în prima linie a modificărilor apărute în practica autorităților fiscale. Salutăm pe această cale inițiativa de implementare a tehnologiei de susținere de la distanță a argumentelor prezentate într-o contestație care ne permit să depășim dificultățile din această perioadă. Mai mult, sperăm că ele nu vor fi abandonate după încetarea restricțiilor pricinuite de pandemia de COVID 19, ci vor fi adaptate și perfecționate pentru a răspunde necesităților de digitalizare ale societății informaționale, oferind posibilitatea de a depune documentația în formă exclusiv scanată, dar și prin extinderea la alte proceduri de administrare fiscală, precum inspecția fiscală sau înregistrarea fiscală.”

Adriana Costea, Director PwC România: “Implementarea tehnologiei este absolut necesară în contextul actual, iar rezultatele sunt deja vizibile. Totodată, credem că această posibilitate de susținere a contestației de la distanță va fi aplicată și după încetarea stării de urgență pentru că are avantaje evidente atât din perspectiva organizării mai rapide și mai comode, cât și a costurilor pentru contribuabili care nu trebuie să se mai deplaseze la București din diverse puncte ale țării sau din străinătate, pentru a-și exercita această opțiune prevăzută de lege.” 

Andrei Iancu, Avocat Senior Coordonator D&B David și Baias: “Apreciem deschiderea celor din cadrul DGSC care au depus eforturi pentru a identifica soluția potrivită  pentru continuarea activității de soluționare a contestațiilor chiar și în circumstanțele excepționale pe care le traversăm, pentru a nu se ajunge la o prelungire mult prea mare și nejustificată a derulării litigiilor fiscale.”

Soluția pentru care a optat DGSC, aplicația Whatsapp permite prezența a cel mult 4 participanți în videoconferință (inclusiv reprezentantul ANAF, ca organizator). În practică acest fapt poate genera dificultăți de asigurare a reprezentării în cazul unor spețe complexe. În orice caz, trebuie salutată această inițiativă a organelor fiscale care contribuie la mersul înainte al procedurilor de administrare fiscală, inclusiv în această perioadă complicată, mai ales în condițiile în care cel puțin la acest moment nu se știe când va avea loc revenirea la normalitate.

De asemenea, organizarea susținerii orale prin intermediul unei videoconferințe presupune ca împuternicirile pentru susținerea contestației se transmit online, semnate anterior datei la care ar urma să aibă loc susținerea orală, iar procesul verbal întocmit pentru a sumariza procedura devine imposibil să fie semnat de toate persoanele implicate.

Despre D&B David și Baias

D&B David și Baias este societatea de avocatură corespondentă PwC în România și este parte din rețeaua internațională PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3000 de avocați în peste 90 de țări. Echipa D&B David și Baias este alcătuită din 50 de avocați (dintre care 7 parteneri) și acordă consultanță și asistență juridică societăților locale și multinaționale în domenii precum: fuziuni, achiziții și restructurări, societăți comerciale și grupuri de societăți, proprietăți imobiliare, concurență și ajutoare de stat, servicii financiare și piețe de capital, relații de muncă și resurse umane, proprietate intelectuală, protecția consumatorului și a datelor cu caracter personal, litigii fiscale și comerciale.

Mai multe informații pe www.david-baias.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Fiscalitate, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD