Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Reglementările intervenite pe fondul stării de urgență afectează executarea silită prin poprire. Dificultăți și provocări în interpretarea și aplicarea art. XVIII din OUG 32/2020
15.04.2020 | Alexandru IORGULESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Alexandru Iorgulescu

Alexandru Iorgulescu

Deși are o existență și o aplicabilitate limitată în timp, textul art. XVIII alin. 1 din OUG 32/2020 este susceptibil de a genera conflicte între debitorii beneficiari ai unor venituri plătite de casele teritoriale de pensii și creditorii popritori. În vederea fixării întinderii efectului de împiedicare a inițierii, ori de suspendare a măsurilor de executare prin poprire, ar trebui să țină cont și de următoarele argumente de interpretare.

În primul rând, raportându-ne la denumirea și scopul actului, dar mai ales contextul în care intervine, măsura are o componentă socială puternică, situație ce ar justifica includerea creanțelor comerciale între cele vizate de legiuitor, alături de cele bugetare și fiscale. În același timp, gramatical vorbind, creanțele comerciale apar a fi ultimul termen al unei enumerări care include creanțele bugetare și creanțele fiscale, iar nu o explicitare a noțiunii de creanțe fiscale.  În al doilea rând, împărtășesc părerea că termenul de ”comercial” este unul vetust și inadecvat în raport de concepția îmbrățișată de legiuitor odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Civil. Distinct de aceasta, având în vedere că textul reglementează o restrângere a unor drepturi, acesta trebuie interpretat cât mai strict potrivit adagiului exceptio est strictissimae interpretationis. Creanțe comerciale în sensul art. XVIII alin. 1 din OUG 32/2020 ar putea fi doar cele decurgând dintr-un raport între profesioniști, în sensul art. 3 Noul Cod Civil, cu excluderea așadar a creanțelor pur civile, cum ar fi spre exemplu o creanță generată de un împrumut între persoane fizice.

Interpretarea de mai sus impune evident necesitatea unei distincții între măsurile de executare prin poprire care vizează recuperarea unor creanțe decurgând din exploatarea unei întreprinderi (”comerciale”), de cele care nu au o atare natură. Din moment ce potrivit tezei a doua a art. XVIII alin. 1 din OUG 32/2020, casele teritoriale de pensii sunt desemnate să aplice măsurile de suspendare, aceste vor fi și cele care vor fixa natura comercială a creanței, situație ce va naște reale dificultăți.

Pe de-o parte, se poate întâmpla ca din rațiuni logistice, birocratice, ori de altă natură terții popriți (casele de pensii) să aibă pornirea de a califica orice creanță ca fiind comercială, aplicând fără distincție măsura suspendării/împiedicării inițierii popririi. Personal, sper ca aceștia să își înfrâneze această pornire motivat de imperativul protejării dreptului de proprietate precum și de cel al respectării principiului egalității în fața legii. Aplicarea nediferențiată a măsurii expune totodată casele de pensii la validarea de poprire.

Pe de altă parte, deși în principiu casele de pensii au cunoștință de titlul din care izvorăște creanța, pot surveni situații în care stabilirea naturii creanței impune verificări suplimentare precum și solicitarea de înscrisuri/clarificări adresată organului care a înființat poprirea. Am în vedere spre exemplu, situațiile în care din titlul nu rezultă explicit raportul care dat naștere creanței (spre exemplu atunci când titlul este reprezentat de o hotărâre judecătorească). Chiar dacă o astfel corespondență poate conduce la temporizarea aplicării suspendării prin efectul legii, consider că ea este recomandabilă lezării drepturilor creditorilor titulari ai unor creanțe ce nu provin dintr-un raport ”comercial”.

Av. Alexandru Iorgulescu
Managing Associate ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Covidul poprește popririle„, ediția 348, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.