Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Accident rutier. Momentul de la curge dobânda legală datorată părții civile. Opinie separată
21.05.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Drept penal, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, cu opinie majoritară, că pentru obligații ce se nasc din săvârşirea unei fapte ilicite extracontractuale, debitorul se află de drept în întârziere (conform art. 1523 alin. 2 lit. e)  C. civ.) şi prin urmare, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la data producerii prejudiciului şi până în momentul plăţii, în cuantumul prevăzut de lege. În speță, instanța supremă a considerat că răspunderea civilă a inculpatei A pentru accidentul rutier din data de 16 aprilie 2014, soldat cu decesul victimei D., nu este contractuală, iar obligaţia sa la repararea prejudiciului cauzat este justificată de săvârşirea unei fapte ilicite extracontractuale (art. 1357 din C. civ., art. 313 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, forma în vigoare la data faptei), astfel că dobanda legală este datorată părții civile de la data efectuării acestora, întrucât partea civilă a avansat cheltuielile pentru îngrijirea medicală a victimei D. la data prezentării acesteia la unitatea medicală.

În oprinia separată, s-a apreiat că dobânda legală se datorează de la data rămânerii definitive a hotărârii, cu motivarea că ”acordarea daunelor interese de la momentul săvârşirii faptei ar presupune ca dobânda moratorie să curgă anterior efectuării cheltuielilor pentru care se datorează ceea ce ar fi absurd. Faţă de aceste considerente, apreciind că dreptul de a solicita restituirea cheltuielilor de spitalizare este un drept propriu al unităţii spitaliceşti constituită parte civilă în procesul penal, iar obligaţia corelativă este transmisă persoanei vinovate de accident ca efect al unei novaţii legale, daunele moratorii sunt datorate de la momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti care constată îndeplinite condiţiile de transformare a obligaţiei de a suporta costul îngrijirilor medicale ce revine asigurătorului de sănătate, într-o nouă obligaţie în sarcina persoanei vinovate de producerea accidentului.”

(Decizia nr. 139/A din 16 aprilie 2019, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti