Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Târgu Mureș. Momentul de la care curge termenul pentru plângere prealabilă în cazul savârșirii infracțiunii de abuz de încredere
15.04.2020 | Alina Ioana STOICA

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Ioana Stoica

Alina Ioana Stoica

Curtea de Apel Târgu Mureș subliniază importanța determinării momentului de la care curge termenul de 3 luni pentru plângerea prealabilă. Este important de luat în calcul faptul că abuzul de încredere este o infracțiune instantanee și nu continuă, chiar și atunci când se realizează prin refuz de restituire. Refuzul îndeplinirii unei obligații are caracter continuu numai dacă se referă la o obligație a cărei executare, prelungindu-se în timp, are ea însăși caracter continuu. În cazul refuzului de restituire a bunului, obligația de restituire a făptuitorului nu are caracter continuu, ceea ce este continuă este deținerea bunului. Din punct de vedere al laturii obliective, infracțiunea nu se savârșește prin deținere bunului, ci prin refuzul de a-l restitui. În speță, instanța a stabilit faptul că acel termen de 3 luni curge de la momentul la care persoana vatamata a luat cunoștință pentru prima dată de refuzul restituirii acelor sume de bani de către inculpat. Așadar, instanța dispune încetarea procesului penal pentru infracțiunea de abuz de încredere, prevăzută de art. 238 alin. 1 Cod penal, ca urmare a tardivității plângerii prealabile. (Decizia nr. 258 A din 27 august 2019, pronunțată de Curtea de Apel Târgu Mureș)

Alina Ioana Stoica
Student, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO