Secţiuni » Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti

Comisia Europeană propune un regulament revizuit privind detergenții


28 aprilie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Vineri, 28 aprilie 2023, Comisia Europeană a propus un regulament revizuit privind detergenții, potrivit unui comunicat.

Normele revizuite acoperă noi produse inovatoare, cum ar fi detergenții care conțin microorganisme și noile practici durabile, cum ar fi comercializarea de detergenți prin reumplerea propriului recipient. Noile norme introduc, de asemenea, o etichetare digitală și un pașaport al produsului pentru detergenți și agenți tensioactivi.

Propunerea urmărește mai ales:

– Simplificarea normelor de piață prin eliminarea mai multor cerințe care au devenit acum inutile sau redundante: printre acestea se numără: i) obligația de a furniza o fișă tehnică pentru detergenții periculoși; ii) intervenția obligatorie a laboratoarelor autorizate care au trebuit să efectueze testele în temeiul regulamentului; iii) posibilitatea de a solicita o derogare pentru agenții tensioactivi care nu îndeplinesc criteriul biodegradabilității finale; și iv) obligația producătorilor de detergenți și agenți tensioactivi de a fi stabiliți în Uniune. În plus, etichetele vor fi, de asemenea, simplificate și raționalizate pentru a reduce sarcina administrativă pentru industria detergenților și, în același timp, pentru a spori gradul de înțelegere a etichetelor de către utilizatorii finali.

– Introducerea etichetării digitale voluntare: propunerea face distincție între produsele preambalate și produsele vândute într-un format care permite reumplerea recipientului. Pentru produsele preambalate, operatorii economici pot alege să transfere anumite informații obligatorii de etichetare într-o etichetă digitală, în combinație cu una fizică. În ceea ce privește produsele vândute într-un format de reumplere, va exista posibilitatea de a furniza toate informațiile de etichetare, cu excepția instrucțiunilor de dozare pentru detergenții de rufe destinați consumatorilor, numai în format digital. Introducerea etichetării digitale va reduce sarcina și costurile pentru industrie și va facilita și mai mult utilizarea și sensibilizarea consumatorilor și a utilizatorilor profesioniști.

– Facilitarea vânzărilor de produse inovatoare sigure: sectorul detergenților a dezvoltat recent noi produse de curățare inovatoare care se axează pe acțiunea microorganismelor. Întrucât aceste microorganisme pot prezenta alternative promițătoare la substanțele chimice dăunătoare, regulamentul revizuit va introduce cerințe de siguranță pentru microorganismele din detergenți și obligația producătorilor de a eticheta prezența microorganismelor în detergenți, astfel încât consumatorii să fie mai bine informați. Acest lucru nu numai că va permite acestor produse să circule liber pe piața unică, ci va contribui și la protejarea sănătății și a mediului.

– Creșterea sustenabilității și a siguranței prin norme clare pentru detergenții din recipiente care pot fi reumplute: Propunerea asigură faptul că consumatorii primesc informațiile necesare atunci când cumpără detergenți în recipiente care pot fi reumplute. Propunerea clarifică faptul că detergenții în recipiente care pot fi reumplute fac obiectul acelorași norme ca și detergenții preambalați. Propunerea introduce, de asemenea, etichetarea digitală voluntară pentru detergenții din recipiente care pot fi reumplute, ca mijloc de facilitare suplimentară a acestei practici durabile, ceea ce va reduce cantitatea de ambalaje și de deșeuri de ambalaje.

– Consolidarea punerii în aplicare:  Introducerea unui pașaport pentru produse va consolida supravegherea pieței și va garanta că numai detergenții siguri care respectă normele noastre intră pe piața unică. Trimiterea la pașaportul produsului va trebui inclusă într-un registru central al Comisiei și declarată la vamă atunci când detergenții și agenții tensioactivi sunt prezentați la frontierele UE. Inspectorii naționali vor continua să fie responsabili de efectuarea controalelor asupra produselor, deși un nou sistem informatic va examina toate pașapoartele digitale ale produselor la frontierele externe.

Propunerea Comisiei legată de revizuirea Regulamentului privind detergenții va fi supusă spre aprobare Parlamentului European și Consiliului în cadrul procedurii legislative ordinare.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică