Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Înţelesul noţiunii de instanţa care a dat hotărârea
04.06.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în cazul unei cereri prin care se solicită stabilirea unor termene de plată eşalonate ale obligaţiei stabilite printr-un titlu executoriu reprezentat de o decizie penală, întemeiată pe dispoziţiile art. 6 din OG nr. 22/2002 privind executarea obligațiilor de plată ale instituțiilor publice, stabilite prin titluri executorii, la stabilirea competenţei materiale a instanţei care soluţionează cererea nu se poate face abstracţie de Codul de procedură civilă. Înalta Curte, în soluţionarea conflictului negativ de competenţă, a clarificat ce se înţelege prin „instanţa care a dat hotărârea” (art. 6 alin. 2 OG 22/2002: în cazurile în care obligaţia de plată este stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, instituţia debitoare poate solicita instanţei care a dat această hotărâre luarea măsurilor prevăzute la alin. 1 care se aplică în mod corespunzător), a considerat că de vreme ce OG 22/2002 nu stabileşte o competenţă în primă instanţă a curţilor de apel în materia cererilor introduse în baza sa, prevederile ordonanţei se vor interpreta prin prisma normelor procedurale. Obligaţia de plată a fost stabilită în sarcina reclamantului (Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu) prin decizie penală pronunţată de Curtea de Apel Craiova, revenind Judecătoriei Târgu Jiu competenţa materială de a soluţiona. (Decizia nr. 1382 din 18 septembrie 2019, pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie)

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.