Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Înţelesul noţiunii de instanţa care a dat hotărârea
04.06.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Recuperare creanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în cazul unei cereri prin care se solicită stabilirea unor termene de plată eşalonate ale obligaţiei stabilite printr-un titlu executoriu reprezentat de o decizie penală, întemeiată pe dispoziţiile art. 6 din OG nr. 22/2002 privind executarea obligațiilor de plată ale instituțiilor publice, stabilite prin titluri executorii, la stabilirea competenţei materiale a instanţei care soluţionează cererea nu se poate face abstracţie de Codul de procedură civilă. Înalta Curte, în soluţionarea conflictului negativ de competenţă, a clarificat ce se înţelege prin „instanţa care a dat hotărârea” (art. 6 alin. 2 OG 22/2002: în cazurile în care obligaţia de plată este stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, instituţia debitoare poate solicita instanţei care a dat această hotărâre luarea măsurilor prevăzute la alin. 1 care se aplică în mod corespunzător), a considerat că de vreme ce OG 22/2002 nu stabileşte o competenţă în primă instanţă a curţilor de apel în materia cererilor introduse în baza sa, prevederile ordonanţei se vor interpreta prin prisma normelor procedurale. Obligaţia de plată a fost stabilită în sarcina reclamantului (Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu) prin decizie penală pronunţată de Curtea de Apel Craiova, revenind Judecătoriei Târgu Jiu competenţa materială de a soluţiona. (Decizia nr. 1382 din 18 septembrie 2019, pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti