Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Necesitatea reactivării instituției Hurmuzachi


26 ianuarie 2023 | Antonie POPESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Antonie Popescu

Antonie Popescu

O eroare comisă în anul 2019 se cere în mod imperios îndreptată în contextul necesarei asistențe specializate în Educație pentru refugiații din calea războiului ruso-ucrainean, inclusiv pentru etnicii români din părțile suferinde din Bucovina, Basarabia și de la Est de Nistru…

Astfel, apare necesară și este cerută, printr-o recentă propunere aparținând lui Anatol Popescu, președintele Asociației Național-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odessa, reînființarea / reactivarea Centrului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, înființat în 1998, prin Hotărâre a Guvernului Convenției Democrate din România (CDR) – condus de Victor Ciorbea (HG nr. 162/1998, publicată în  M.Of. nr. 127/1998), ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale.

Propunerea amintită evocă laudativ perioada de „acum 26-20 de ani, când în cadrul Centrului pentru Pregătirea Preuniversitară a Tinerilor Români de Pretutindeni (CPPTRP) la Universitatea de Petrol și Gaze (UPG) Ploiești, și mai târziu la Centrul „Eudoxiu Hurmuzachi” (…) din Crevedia (județul Dâmbovița) erau școliți mai ales tinerii români din Ucraina, dar și din Serbia, Republica Moldova (mai ales Transnistria), sau din Albania și Macedonia (devenită de Nord, între timp).

Prin fondarea Centrului „Eudoxiu Hurmuzachi” s-a reușit instituționalizarea de către Stat, potrivit prevederilor Art. 7 din Constituție, sub patronajul Președintelui României, Emil Constantinescu, a unui Program educațional inițiat de Liga Studenților în beneficiul tinerilor români de pretutindeni, cu precădere pentru tinerii din Bucovina și Basarabia, Maramureșul de peste Tisa, Timoc și Sudul Dunării, pentru care s-a dezvoltat accesul la studii în școli românești și Universități din România. A doua zi după înființarea Centrului Hurmuzachi, ziarul „Sevodnia” de la Moscova titra: „România a înființat un centru de tineret pentru pregătirea de cadre, unde s-ar conspira ca tinerii de peste Prut să devină o coloană a 5-a pentru desființarea statalității Republicii Moldova.

Centrul a purtat numele baronului Eudoxiu Hurmuzachi (1812 – 1874, în imaginea alăturată), avocat – licențiat în Drept al Universității din Viena –, istoric patriot, om politic pașoptist și scriitor poliglot.

A luptat într-un mod remarcabil pentru drepturile românilor din Imperiul Austro-Ungar, fiind unul dintre artizanii renașterii naționale a românilor din Bucovina, autorul monumentalei lucrări științifice „Documente privitoare la Istoria Românilor” (5 volume) și membru al Academiei Române.

A fost ales deputat în Dieta acestei provincii și a primit gradul de Mareșal al Bucovinei.


Din 2005, instituția căreia îi este dedicat acest articol a trecut în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, iar din 2007 s-a transformat în Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, „instituţie publică de interes naţional cu personalitate juridică proprie„.

Prin HG nr. 857/2013 privind organizarea şi funcţionarea Institutului, publicată în  M.Of. nr. 692/2013, acesta era organizat şi funcţiona ca „instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică proprie, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe şi în coordonarea ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni„.

În anul 2019, din păcate, atât Institutul precum și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au fost desființate printr-o Ordonanță de Urgență, adoptată de Guvernul PNL-USR-UDMR – condus de Ludovic Orban –, în împrejurări neclare, dar care nu mai au nevoie de lămurire (OUG nr. 68/2019, publicată în M.Of. nr. 898/2019).

Prin dispozițiile art. 11 din acest ultim act normativ amintit, în locul acestor două instituții, Guvernul a decis înființarea, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, a unui Departament pentru Românii de Pretutindeni, „structură fără personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, prin preluarea activității în domeniul românilor de pretutindeni și a structurilor specializate în acest domeniu de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și de la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” (…), care se desființează.”

Cele mai importante atribuții ale Centrului „Eudoxiu Hurmuzachi” au fost și, în opinia noastră, ar trebui să fie și în continuare:

1. asigurarea pregătirii preuniversitare a tinerilor elevi / studenți pentru recuperarea decalajului informațional și lexical, în vederea admiterii lor la facultate;

2. asigurarea perfecționării profesionale a cadrelor didactice din școlile sau clasele cu predare în limba română din zonele compact locuite de români, în special acele zone aflate în state vecine;

3. efectuarea de studii și cercetări științifice, de teren, în domeniile care fac obiectul principal de activitate al Centrului, inclusiv cu participare din străinătate, colaborând cu Ministerul Afacerilor Externe, cu alte organisme specializate sau autorități publice;

4. propunerea și coordonarea aplicării unor programe de colaborare interregională în domeniul învățământului, educației, în special în cadrul euroregiunilor existente.

Avocat Antonie Popescu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică