Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 13-17 aprilie 2020
17.04.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a corupție. Trafic de influență. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 aprilie 2020, a unei persoane, pentru infracțiunea de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 10 februarie 2020, inculpatul ar fi pretins de la reprezentantul unei firme un comision de 10% (131.046 lei) din valoarea totală a sumei facturate de firmă pentru o serie de lucrări executate în cadrul unui contract de mentenanță și reparații încheiat cu o companie națională. Inculpatul ar fi pretins banii pentru ca, în schimb, să își exercite influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are, prin intermediul altei persoane, funcționar public, asupra conducerii companiei naționale, astfel încât firmei să îi fie făcute plățile restante pentru lucrările executate.

În perioada 20 februarie-14 aprilie 2020, inculpatul ar primit suma pretinsă, în două tranșe, ultima, de 25.000 euro la data de 14 aprilie 2020, când s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 15 aprilie 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Secția de combatere a corupției. Luare de mită. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 aprilie 2020, a unei persoane, reprezentant legal al unei firme private, pentru infracțiunea de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de reprezentant legal al unei firme private inculpatul ar fi pretins de la reprezentanta unei alte societăți comerciale (martor), suma de 267.840 lei, reprezentând un comision de 2% din valoarea totală a facturilor emise și încasate de ultima societate, în baza a două contracte de Reabilitare termică a unor blocuri de locuințe din București, pentru ca în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, de supervizare a lucrărilor realizate în baza celor două contracte, să aprobe situațiile de lucrări, atașamentele aferente și să emită certificatele de plată către societatea respectivă, documente fără de care nu ar fi fost posibilă încasarea contravalorii facturilor emise.

Potrivit unui contract de prestări de servicii încheiat cu o primărie de sector din București, inculpatul ar fi trebuit să verifice și să semneze situațiile de lucrări, atașamentele (pozele și măsurătorile) aferente lucrărilor executate în cadrul contractelor de reabilitare termică încheiate de diferite firme cu primăria de sector și totodată să certifice că sumele solicitate la plată sunt aferente lucrărilor executate.

În perioada 20 octombrie 2019-14 aprilie 2020, inculpatul ar fi primit banii pretinși în mai multe tranșe din care ultima, de 35.000 euro, la data de 14 aprilie 2020, când s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 15 aprilie 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Secția de combatere a corupției. Luare de mită. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 aprilie 2020, a inculpatei Z.C.E., director și ordonator de credite la o școală gimnazială din București, pentru infracțiunea de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie-octombrie 2019, în calitatea anterior menționată, inculpata Z.C.E. ar fi pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor), un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societate, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului.

În perioada septembrie 2019-14 aprilie 2020, inculpata ar fi primit suma pretinsă, în mai multe tranșe, dintre care ultima tranșă, 21.000 euro la data de 14.04.2020, când s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 15 aprilie 2020, inculpata urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Trafic de migranţi în formă continuată, complicitate la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat, în formă continuată și fals în declarații. Reținere

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a inculpaților I.V., M.I.F., C.A.F., M.F și F.C.C., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi în formă continuată, complicitate la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat, în formă continuată și fals în declarații.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada iunie 2019 – 12 aprilie 2020, pe raza mai multor județe din țară, a acționat o grupare infracțională organizată, constituită din cetățeni români și bulgari, în scopul preluării de pe teritoriul Bulgariei a unor cetăţeni de străini, pe care ulterior i-ar fi transportat şi călăuzit, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, cu destinaţie finală Germania.

Grupul infracțional a fost coordonat de inculpatul M.F. și un cetățean bulgar, aceștia instruindu-i pe cetățenii români, respectiv pe cetățenii bulgari, membrii ai grupării cu rol de execuție (implicați în activități de transferare, îndrumare, călăuzire, transportare migranți), cu privire la momentul și modalitatea de acțiune, cuantumul sumelor de bani obținute de la persoanele care treceau fraudulos frontiera de stat a României și împărțirea acestora între membrii grupării.

Ca mod de operare, inculpatul M.F. obișnuia să treacă frecvent frontiera de stat a României, prin punctul de trecere Calafat, în scopul de a se întâlni cu cetățeanul bulgar pentru a stabili detaliile activității ilicite (momentul în care acționau, sumele de bani dobândite din activitatea infracțională și împărțirea acestora între membrii grupării, stabileau locațiile în care erau adăpostiți migranții sau în care aveau loc transferurile de migranți, traseul de transportare a acestora, țineau permanent legătura telefonic – utilizând cartele, telefoane destinate exclusiv activității ilicite – în activitatea de coordonare a membrilor cu funcții de execuție).

Concret, pe teritoriul României, inculpatul M.F. recruta deseori noi membrii ai grupării cu funcție de execuție, convocându-i în anumite locații unde, în prealabil, îi instruia cu privire la momentul și modul în care trebuiau să acționeze, iar în timpul efectuării acțiunilor de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranților, îi coordona telefonic și îi supraveghea.
La data de 12.04.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Craiova au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpaților, ocazie cu care, pe autostrada A1– Lugoj- Timişoara- Nădlac, poliţiştii au oprit în trafic un autotren, în remorca căruia au fost identificaţi 2 cetăţeni turci.

La solicitarea lucrătorilor de poliție, inculpații M.F. și F.C.C. au prezentat declarații în care susțineau (bifat punctul 4), neconform realității, drept motiv justificat al deplasării lor, îngrijirea unui minor, toate acestea în scopul de a produce consecințe juridice (exercitarea dreptului de a se deplasa pentru motive justificate, în condițiile instituirii stării de urgență generate de COVID-19).

La data de 12.04.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Craiova au efectuat 4 percheziţii domiciliare, pe raza localităţilor Calafat şi Timişoara, în urma cărora au fost ridicate mai multe bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Efectuare de operatiuni cu substante psihoactive. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului C.A pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuare de operatiuni cu substante psihoactive.

La data de 13.04.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iasi împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO Iasi au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpatului C.A, asupra caruia au fost identificate 25 grame de substante psihoactive. Cu ajutorul acestei substanțe active se puteau prepara peste 2000 de doze de substanțe etnobotanice.
La data de 14.04.2020, Tribunalul Iasi a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Structura Centrală. pornografie infantilă în formă continuată și agresiune sexuală în formă continuată. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, în vârstă de 46 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de pornografie infantilă în formă continuată și agresiune sexuală în formă continuată.

În cauză s-a stabilit că, în perioada 2018 – 2019, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul a produs materiale pornografice cu două persoane vătămate minore, nepoatele acestuia, în vârstă de 5, respectiv 7 ani, prin fotografierea acestora. De asemenea, acesta a deținut și a transferat între conturile sale de e-mail un număr de 1207 materiale pornografice cu minori.

Totodată, profitând de imposibilitatea uneia dintre victime de a se apăra, a săvârșit acte de natură sexuală cu aceasta, constând în atingerea de către inculpat a organelor sexuale ale victimei și simularea unor acte sexuale.

La data de 15.04.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat două percheziţii domiciliare în municipiul București, în urma cărora au fost ridicate 5 laptop-uri, 12 telefoane mobile, 2 tablete, 10 stick-uri de memorie, un HDD, 57 DVD/CD și 3 carduri de memorie.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Trafic de droguri de mare risc, trafic internațional de droguri de mare risc, instigare la trafic internațional de droguri de mare risc, complicitate la trafic de droguri de mare risc și fals în declarații. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a inculpaților S.D.M., A.V., C.V. și M.C.M., pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc, trafic internațional de droguri de mare risc, instigare la trafic internațional de droguri de mare risc, complicitate la trafic de droguri de mare risc și fals în declarații.

În cauză s-a stabilit că inculpații achiziționează cantități importante de heroină de pe teritoriul Turciei, pe care ulterior le comercializează către consumatori de pe raza municipiului București.

La data de 14.04.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unuia dintre inculpați, imediat după ce acesta a introdus pe teritoriul României mai multe colete ce conțineau cantitatea de aproximativ 3 kg heroină.

La data de 15.04.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat o altă acțiune de prindere în flagrant a inculpaților S.D.M. și A.V., în vârstă de 39, respectiv 43 de ani, imediat după ce aceștia au preluat coletele. Asupra lor au fost găsite și ridicate sumele de 7.730 de euro, 630 de lei, 129 de dolari și 35 de lire sterline. Totodată, a fost indisponibilizat un autoturism, în valoare de aproximativ 20.000 de euro.

La aceeași dată, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat 4 perchezitii domiciliare, pe raza municipiului București, în urma cărora au fost ridicate aproximativ 350 de grame de heroină, sumele de 6.586 de euro și 61.050 de lei, două cântare electronice de precizie, 10 telefoane mobile, 10 cartele sim și mai multe înscrisuri și bunuri cu valoare probatorie.

:: Sursa: www.diicot.ro

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.