Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Comisia Europeană. Orientări ref. asigurarea unor standarde de protecție deplină a datelor de către aplicațiile care ajută la combaterea pandemiei
20.04.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 16 aprilie 2020, Comisia Europeană a publicat orientări legate de protecția datelor în contextul dezvoltării de noi aplicații care sprijină lupta împotriva coronavirusului. Dezvoltarea unor astfel de aplicații și adoptarea lor de către cetățeni pot avea un impact semnificativ asupra tratării virusului și pot juca un rol important în strategia de ridicare a măsurilor de izolare, venind astfel în completarea altor măsuri cum ar fi mărirea capacităților de testare, potrivit unui comunicat.

Normele UE, în special Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD) și Directiva asupra confidențialității și comunicațiilor electronice, oferă cele mai solide garanții de încredere (și anume, abordarea voluntară, minimizarea datelor, limitarea în timp) privind astfel de aplicații, în așa fel încât acestea să funcționeze pe scară largă și cu acuratețe. Aceste orientări își propun să ofere cadrul necesar pentru a garanta că cetățenii beneficiază de o protecție suficientă a datelor lor cu caracter personal și că ingerințele sunt limitate atunci când se utilizează astfel de aplicații.

Comitetul european pentru protecția datelor a fost consultat cu privire la proiectul de orientări. Eficacitatea și conformitatea deplină a acestor instrumente pot fi asigurate chiar și în perioade de criză, dacă se asumă angajamente în sensul respectării standardelor menționate.

Orientările se concentrează pe utilizarea voluntară a unor aplicații cu una sau mai multe dintre următoarele funcționalități:
– informații exacte pentru utilizatori cu privire la pandemia de coronavirus;
– chestionare de autoevaluare și orientare pentru persoane (funcționalitatea de verificare a simptomelor);
– semnalări referitoare la persoane care s-au aflat în apropiere de o persoană infectată, în vederea testării sau a autoizolării (funcționalitatea de depistare a contactelor și de avertizare) și
– un forum de comunicare între pacienții aflați în autoizolare și medici, inclusiv în cazul în care se oferă asistență suplimentară pentru diagnostic și tratament (telemedicină).

Principalele condiții prealabile pentru dezvoltarea aplicațiilor legate de coronavirus

– Rolul autorităților sanitare naționale: trebuie să se stabilească în mod clar de la început cine este responsabil de respectarea normelor UE privind protecția datelor cu caracter personal. Având în vedere gradul ridicat de sensibilitate a datelor și scopul final al aplicațiilor, Comisia consideră că acesta este rolul autorităților sanitare naționale, care, sunt de asemenea responsabile cu asigurarea respectării RGPD în ceea ce privește utilizarea datelor colectate, inclusiv oferind persoanelor fizice toate informațiile necesare legate de prelucrarea datelor lor cu caracter personal.

– Utilizatorii păstrează controlul deplin asupra datelor lor personale: instalarea unei aplicații pe dispozitivul unui utilizator ar trebui să fie voluntară; utilizatorul ar trebui să aibă posibilitatea de a-și da consimțământul pentru fiecare funcționalitate a unei aplicații. În cazul în care se utilizează date de proximitate, acestea ar trebui să fie stocate pe un dispozitiv individual și partajate doar cu consimțământul utilizatorului; utilizatorii ar trebui să își poată exercita drepturile în temeiul RGPD.

– Utilizarea limitată a datelor cu caracter personal: o aplicație ar trebui să adere la principiul minimizării datelor, care impune ca numai datele cu caracter personal care sunt relevante și limitate la scopul în cauză să poată fi prelucrate. Comisia consideră că datele de localizare nu sunt necesare pentru depistarea contactelor și recomandă să nu se utilizeze datele de localizare în acest context.

– Limite stricte privind stocarea datelor: datele cu caracter personal nu ar trebui păstrate mai mult timp decât este necesar. Termenele ar trebui să se bazeze pe relevanța medicală, precum și pe durata realistă a măsurilor administrative necesare care trebuie luate.

– Securitatea datelor: datele ar trebui stocate pe un dispozitiv individual și criptate.

– Asigurarea acurateței datelor prelucrate: În conformitate cu normele UE privind protecția datelor cu caracter personal, orice astfel de date prelucrate de un terț trebuie să fie exacte. Pentru a asigura o acuratețe maximă, care este, de asemenea, esențială pentru eficiența aplicațiilor de depistare a contactelor, ar trebui să se utilizeze o tehnologie precum Bluetooth, în scopul de a oferi o evaluare mai precisă a contactelor individuale.

– Implicarea autorităților naționale pentru protecția datelor: Autoritățile pentru protecția datelor ar trebui să fie pe deplin implicate și consultate în dezvoltarea unei aplicații și ar trebui să fie însărcinate cu controlul implementării acesteia.

:: Orientările sunt disponibil aici.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.