Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul sportului
Dreptul sportului
CărţiProfesionişti

Clarificări din partea FIFA privind sancționarea cluburilor profesioniste de fotbal cu interzicerea dreptului de a legitima noi jucători pe o perioadă determinată


2 mai 2023 | Marian MIHAIL

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Marian Mihail

Marian Mihail

Sistemul jurisdicțional de soluționare a litigiilor din domeniul fotbalului are ca particularitate, printre altele, posibilitatea de a pune in executare a hotărârilor pronunțate fără intervenția instanțelor statale, direct prin aplicarea unor sancțiuni în sistemul disciplinar propriu.

Una dintre cele mai des aplicate sancțiuni la nivel internațional și, totodată, printre cele mai eficiente, este interzicerea dreptului de a legitima noi jucători (art. 55 din Statutul FIFA). Adesea, ea este denumită în mod colocvial drept o “interdicție de a efectua transferuri”, însă această denumire este incompletă, creând impresia că sancțiunea implică doar efectuarea de transferuri de jucători între cluburi, iar nu și legitimarea jucătorilor liberi de contract, spre exemplu.

La finalul lunii aprilie, FIFA a emis Circulara nr. 1843[1], cu scopul de a aduce clarificări privind această sancțiune.

Pe lângă clarificări privind competența organismelor jurisdicționale de a aplica această sancțiune, FIFA a venit și cu clarificări privind scopul urmărit prin aplicarea acestei sancțiuni.

a. Imposibilitatea de a legitima noi jucători pe durata executării sancțiunii

Un club vizat de această sancțiune nu va putea, pe durata executării sancțiunii, să legitimeze noi jucători amatori sau profesioniști, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Cu alte cuvinte, clubului nu îi va fi permisă legitimarea de noi jucători decât atunci cât s-a împlinit durata de timp pentru care sancțiunea a fost aplicată[2] sau atunci cât măsuri a fost ridicată de către administrația FIFA[3].

În timpul executării sancțiunii, clubul vizat nu se va putea prevala, de excepțiile privind legitimarea jucătorilor în afara perioadelor de transfer prevăzute la Art. 6 alin. 1 din Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorului.

b. Aplicarea teritorială a sancțiunii

Așa cum am menționat, sancțiunea se aplică concomitent la nivel național și internațional. Dacă la nivel internațional ea este aplicată automat de către FIFA prin restricționarea accesului la platforma on-line de transferuri (TMS), la nivel național ea este aplicată prin intermediul federațiilor naționale. Astfel, federațiile naționale sunt obligate ca, la cererea FIFA, să prezinte dovada implementării efective a restricționării posibilității clubului vizat de a efectua legitimări de noi jucători. O eventuală neconformare a federației naționale cu această obligație poate atrage sancțiuni din partea Comisiei de Disciplină FIFA.

c. Punerea în aplicare a sancțiunii

Aplicarea sancțiunii începe să curgă de drept din momentul comunicării acesteia și se aplică și procedurilor de legitimare aflate în curs la acel moment, dar nefinalizate.

d. Jucătorii vizați: gen, disciplină și statut

Ca regulă generală, în afară de cazul în care se specifică altfel prin decizia prin care s-a dispus aplicarea sancțiunii, interdicția are în vedere jucătorii de genul (masculin/feminin) și disciplina (fotbal în 11, futsal, fotbal pe plajă) părții care a generat aplicarea sancțiunii, indiferent de statutul lor (amatori/profesioniști).

Spre exemplu, un club sancționat cu interzicerea dreptului de a legitima noi jucători în temeiul Art. 21 din Regulamentul Disciplinar FIFA ca urmare a nerespectării obligației de a plăti o sumă de bani unui jucător de fotbal (deși obligat printr-o decizie a unui organism jurisdicțional) nu va putea legitima noi jucători (fotbal masculin) amatori sau profesioniști, pentru fotbalul în 11. În acest caz, activitatea de fotbal feminin/fotbal pe plajă/futsal nu va fi afectată.

e. Echipele de juniori

Pentru a nu afecta în mod semnificativ activitatea juniorilor, în afară de cazul în care se specifică altfel prin decizia prin care s-a dispus aplicarea sancțiunii, de la data de 28.04.2023 un club vizat de sancțiunea interzicerii dreptului de a legitima noi jucători poate legitima jucători amatori în vârstă de până la 15 ani. Acești jucători, însă, nu pot fi folosiți în jocurile echipei de seniori decât după împlinirea duratei interdicției sau ridicarea acesteia.

f. Încheierea contractelor

Dreptul cluburilor de a încheia contracte cu noi jucători nu este afectat de executarea sancțiunilor, aceasta vizând doar dreptul de joc al acestor jucători, respectiv procedura administrativă de înregistrare a dreptului de joc.

g. Excepții

Fără a aduce atingere celor de mai sus și în conformitate cu articolul 25 alin. 3 din RSTP, următoarele acțiuni nu contravin unei interdicții de a legitima noi jucători:

a) revenirea din împrumut a unui jucător profesionist, numai în cazul în care contractul de împrumut ajunge la termen;

b) prelungirea împrumutului unui profesionist, dincolo de termenul înțelegerii inițiale;

c) legitimarea definitivă a unui jucător profesionist care a fost legitimat temporar la club înainte de impunerea interdicției;

d) legitimarea unui jucător profesionist care era deja legitimat în cadrul clubului ca jucător amator (schimbarea statutului jucătorului) înainte de impunerea interdicției.


[1] Disponibil aici.
[2] Atunci când sancțiunea a fost aplicată pentru o durată fixă de timp (sancțiunea de aplică, de regulă, pentru una sau mai multe ferestre de transfer consecutive).
[3] Atunci când sancțiunea a fost aplicată până la executarea unei obligații.


Avocat Marian Mihail

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii