Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Afaceri transfrontaliere, Drept constituțional, Drepturile omului, Mesaje de condoleanțe, Protecția animalelor, SELECTED, Universitaria

S-a stins Jud. prof. dr. Jean-Paul Costa, fost Președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului. Mesaje de condoleanțe

2 mai 2023 | JURIDICE.ro

Jud. prof. dr. Jean-Paul Costa, eminent jurist și universitar francez, fost Președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în perioada 2007 – 2011, și Consilier Onorific de Stat s-a stins din viață subit, la vârsta de 81 de ani, joi, 27 aprilie 2023, la Dordogne – Noua Aquitanie, Franța, unde se afla împreună cu familia sa.

CEDO a salutat vineri personalitatea acestuia (în imaginea alăturată „News in France”) pe contul de Twitter și pe site-ul său:

„Omagiu lui Jean-Paul Costa, care a murit la 27 aprilie 2023. Președinte al Curții din 19 ianuarie 2007 până la 3 noiembrie 2011. A fost ales judecător propus de Franța în noiembrie 1998, a fost Vicepreședinte între 2001 și 2007, apoi Președinte până când a părăsit Curtea (…).
Cei care au avut șansa și onoarea să-l cunoască și să lucreze cu el vor păstra memoria unui om excepțional, de mare umanitate, a unui judecător strălucit.”

Trista veste a fost făcută publică inițial, vineri-dimineață, pe contul său de LinkedIn, de Marialena Tsirli, grefier al CEDO la Consiliul Europei, care a postat următorul ferpar:

„Cu profundă tristețe împărtășesc vestea că fostul nostru Președinte, Jean-Paul Costa, a încetat din viață.
Membru eminent al Consiliului de Stat francez (ulterior, Membru de Onoare), a devenit judecător ales propus de Franța la Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 1 noiembrie 1998.
Vicepreședinte de secție (noiembrie 1998 – 1999), președinte de secție (2000 – 2007), apoi Vicepreședinte al Curții (2001 – 2007), a fost ales Președinte al Curții, deținând funcția în perioada 19 ianuarie 2007 – 3 noiembrie 2011.
Apoi a fost Președinte al Institutului Internațional al Drepturilor Omului – Fundația ‘René Cassin’ din ianuarie 2012 până în aprilie 2021, după care a devenit Președintele său de Onoare.
Aceia dintre noi care am avut norocul și onoarea de a-l cunoaște și de a lucra cu el îl vom aminti mereu ca pe un om excepțional de mare umanitate, un judecător extrem de strălucit și un Președinte care a fost politicos și respectuos față de toți colegii săi și cu Grefa.
Să se odihnească în pace.”

Jean-Paul Costa s-a născut la 3 noiembrie 1941, la Tunis – pe atunci capitala Tunisiei Franceze, care avea statutul de protectorat al Franței –, de unde familia sa a plecat în 1957, când țara și-a declarat independența.

Considerat unul dintre cei mai buni specialiști în Drept Francez și Internațional și o figură reprezentativă a umanismului juridic, a studiat – potrivit Wikipedia și CV-ului său oficial postat pe site-ul CEDO –, la Institutul de Științe Politice din Paris (cunoscut sub numele de Sciences Po), unde a susținut licența (1961), a urmat un master în Drept (1962) și a obținut o diplomă de studii superioare în Drept Public (1964), după care a urmat și a absolvit ENA – Școala Națională de Administrație (1966).
A devenit Doctor în Drept al Universității Toulouse Capitole (2017).

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

În iunie 1966, Costa a fost numit auditor în Consiliul de Stat, organism al guvernului național francez care oferă consiliere juridică puterii executive și acționează ca instanță administrativă de ultim grad.
Remarcându-se ca un avocat experimentat, a fost promovat, ulterior, raportor la Secția de Litigii, asesor și mai apoi președinte de subsecție în cadrul Secției de Contencios Administrativ a Consiliului.

A susținut prelegeri la Sciences Po (1968 – 1973), a fost șeful de cabinet (1981 – 1984) al Ministrului Educației Naționale, Alain Savary, a condus delegația franceză de negociere a construcției Eurotunelului (1985 – 1986) și a prezidat CADA – Comisia pentru acces la documente administrative (1995 – 1998).

Înainte de cariera sa la CEDO, mai sus evocată, Jean-Paul Costa a predat la Institutul Internațional de Administrație Publică (1985 – 1989), iar mai apoi a fost Profesor invitat la Universitățile din Orléans (1989 – 1998) și Paris I Panthéon-Sorbonne (1992 – 1998).

Totodată, a îndeplinit numeroase misiuni în mai multe țări ca reprezentant al Centrului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Consiliului Europei și s-a implicat în calitate de consultant al UNESCO și în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.

Într-un interviu acordat Agenției France-Presse (AFP) în 2011 și citat de „Le Monde„, Costa aprecia că CEDO reprezintă „un bastion împotriva rațiunii de stat”, elogiind munca depusă de cei 700 de membri ai Curții.
În cuprinsul unui volum colectiv In Honorem (Hamangiu, 2013) dedicat Prof. dr. Corneliu Bîrsan, fostul judecător al României la CEDO, Jean-Paul Costa a apreciat contribuția Domniei Sale la dezvoltarea Curții Europene a Drepturilor Omului ca având o valoare adăugată „reală și ridicată”.
Două interviuri, acordate de fostul Președinte al CEDO Euro News în anii 2007 și 2010, pot fi vizionate aici (VIDEO) și, respectiv, aici  (VIDEO).

În calitate de Președinte CEDO, Jean-Paul Costa a efectuat, în perioada 21-22 octombrie 2010, la invitația Ministerului Afacerilor Externe (MAE), o vizită în România, a cărei agendă a cuprins o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului, Ministerului Justiţiei, Senatului şi cu mai mulți parlamentari precum și o vizită la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și un dejun de lucru la Curtea Constituţională.
Printre problemele abordate de acesta în cadrul discuțiilor cu factorii decizionali din țara noastră s-au aflat și unele sistemice, structurale, cum ar fi situația cauzelor privind restituirea proprietăților naționalizate de regimul comunist, durata procedurilor judiciare și necesitatea accelerării acestora, jurisprudenţa neunitară a Curţilor de Apel precum și condiţiile de detenţie, dar și probleme de interes european, precum aderarea Uniunii Europene la sistemul CEDO, noile evoluţii de după intrarea în vigoare a Protocolului nr. 14 adiţional la Convenţie, reforma CEDO ș.a.
Președintele Costa a ținut să sublinieze, cu prilejul acelei vizite, aspectul lăudabil că țara noastră nu avea plângeri la CEDO cu privire la încălcări grave ale drepturilor omului (alăturat, o imagine MAE de la conferința de presă susținută pe 22 octombrie 2010, în Sala „Grigore Gafencu” a MAE, cu ocazia acelei vizite, de înaltul oaspete alături de Prof. dr. Corneliu Bîrsan, judecătorul român la CEDO, de la acel moment, și de Răzvan-Horațiu Radu, agentul guvernamental, de atunci, al României pentru CEDO).

Jean-Paul Costa este autor al volumelor: „Libertățile civile în Franța și în întreaga lume” (1986), „Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului” (în coautorat, 1992), „Decizia în educația națională” (în coautorat, 1992), „Consiliul de Stat în societatea contemporană” (1993), „Drepturile omului și rolul administrațiilor publice” (în coautorat, 1997), „Secularismul francez” (în coautorat, 1998), „Principiile în drept” (în coautorat, 2008), „Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Judecători pentru libertate” (în două ediții – 2013, 2017) ș.a.
A scris câteva zeci de articole și studii de specialitate, publicate în reviste și pe site-uri prestigioase – dintre care cele mai notabile sunt menționate în CV-ul sus-evocat.

A participat, totodată, ca speaker la numeroase conferințe și simpozioane, pe întreg mapamondul.
Astfel, pe 15 februarie 2013, Costa a susținut Conferința Sir David Williams, din acel an, intitulată „Relația dintre Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Curțile Constituționale Naționale”, la Facultatea de Drept a Universității din Cambridge, aceasta putând fi vizionată aici (VIDEO).
În același registru, punctul de vedere pe care Costa l-a prezentat cu privire la Declarația Drepturilor Animalelor în cadrul Simpozionului „Drepturile și personalitatea juridică ale animalului”, organizat la 22 octombrie 2019 de Fundația pentru Drepturile Animalelor, Etică și Știință la Institutul Franței, poate fi accesat aici  (VIDEO).
Rememorăm și faptul că, la 29 martie 2021, Catedra „Jean Monnet” în Integrare Europeană și Cercle Europe de la Școala Superioară de Studii Internaționale din cadrul Facultății de Drept a Universității Laval din Quebec, Canada l-au invitat să susțină Conferința „70 de ani de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului – Probleme și provocări contemporane”.

În anul 2011, la finalul mandatului de Președinte CEDO al judecătorului Costa, a văzut lumina tiparului antologia colectivă „Conștientizarea drepturilor”, publicată în onoarea sa de prestigioasa Editură Dalloz din Paris, în prezentarea cărții fiind apreciate astfel realizările incontestabile ale celui omagiat:
„Om al dialogului, a reușit să dezvolte relații cu diferitele curți naționale supreme și constituționale în timpul mandatului său și a conferit Curții o mare influență în Franța și în întreaga lume.”
Printre cei care au evocat în cuprinsul volumului personalitatea remarcabilului jurist se numără și Profesorii Corneliu Bîrsan și Vlad Constantinesco.

Ca recunoaștere a meritelor sale, Costa a fost decorat de Franța cu Ordinul Național „Legiunea de Onoare”, în gradele de Ofițer (1995) și de Comandor (2005), și cu Ordinul Național al Meritului, în gradele de Comandor (1999) și de Mare Ofițer (2016).
A primit Ordinul Ecvestru „Sant’Agata” al San Marino, în grad de Mare Cruce (2007), Ordinul „Coroana de Stejar” al Luxemburgului, în grad de Comandor (2011), Marea Decorație de Onoare în Aur cu Eșarfă pentru servicii aduse Austriei (2011), Ordinul Meritul Civil al Spaniei, în grad de Mare Cruce (2012) și Steaua de Aur și Argint a Ordinului „Soarelui Răsare” al Japoniei (2019).
Este laureat al Premiului „Marcel Rudloff” pentru Toleranță (2014).

În anul 2003, i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe data de 23 aprilie a acelui an, la Facultatea de Drept a acestei Universități, și în cadrul căreia a rostit un emoționant discurs.
Totodată, a primit titlurile de Doctor H.C. al Universităților „Pavol Jozef Šafárik” din Košice, Slovacia (2008), Masaryk din Brno, Cehia (2009), Laval din Quebec, Canada (2013) și al celei din Fribourg, Elveția (2014) precum și al Institutului Catolic din Toulouse (2015).

Amintim și faptul că fiica sa, Prof. dr. Delphine Costa (născută la 7 ianuarie 1970), predă Dreptul Public la Facultatea de Drept și Științe Politice a Universității Aix-Marsilia. Aceasta locuiește la Avignon, în Provence, și are doi copii.

Potrivit „Dernières Nouvelles d’Alsace„, la Strasbourg era programată oficierea unei liturghii în memoria lui Jean-Paul Costa, înmormântarea sa urmând a avea loc în Dordogne, în cursul acestei săptămâni.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

***

Fundația „René Cassin” a dat publicității vineri următorul comunicat de presă, intitulat „Dispariția Președintelui Jean-Paul Costa (1941-2023)” și semnat de Emmanuel Decaux, Președintele, și, respectiv, Sébastien Touzé, Directorul Fundației:

„Odată cu dispariția lui Jean-Paul-Costa, care a avut loc pe 27 aprilie 2023, Fundația noastră este din nou puternic lovită.
Simplitatea, bunăvoința, generozitatea lui cuceriseră toate inimile și durerea resimțită de echipa care a lucrat cu el timp de zece ani este imensă. Rar se vede o personalitate unind cu un asemenea echilibru o inteligență strălucitoare și riguroasă, în slujba convingerilor profunde și a unei simpatii calde față de ceilalți, plină de delicatețe, alcătuită din atenții spontane și gesturi discrete. Era un ‘om cinstit’ în toate sensurile cuvântului, un om de inimă și un om de cultură, un om înțelept care nu a separat niciodată știința de conștiință. Nu se putea nimeni apropia de el fără a avea imediat sentimente de admirație, stimă și respect. Asta arată cât de mult dispariția lui este o pierdere personală pentru toți cei care l-au cunoscut, pentru că nu l-am putea cunoaște fără să-l iubim. Cu toții împărtășim doliul familiei sale, adunate în jurul lui Brigitte, soția lui atât de apropiată, și al copiilor săi.

Născut la Tunis la 3 noiembrie 1941, a studiat cu brio la Liceul Carnot din Tunis, apoi la Paris, la Liceul ‘Henri IV’, după cum el însuși își amintise recent, aducându-i un omagiu colegului său de la clasa de Filosofie Paul Tavernier.
Îmbinând studiile la Facultatea de Drept și la Sciences Po, Jean-Paul Costa intrase la ENA, în promoția ‘Montesquieu’ – un program destul de mare pentru acest mare liberal care își va găsi rădăcini în Dordogne.
Cariera sa la Consiliul de Stat va alterna între responsabilități administrative și litigii, în special în domeniul încă nou al Dreptului Informatic, ceea ce îi va aduce primele contacte cu Consiliul Europei.
În timpul programului de studii-muncă din 1981, a devenit șeful de cabinet al lui Alain Savary la Ministerul Educației Naționale, înainte de a reveni la Palais-Royal în 1984 ca raportor general pentru Secția de studii și rapoarte, devenind apoi Secretar General al Institutului Francez de Științe Administrative.
El va fi, de asemenea, Președintele Comisiei pentru Acces la Documente Administrative (CADA).
În același timp, nu a încetat niciodată să predea Libertăți Civile, ca Profesor asociat la Universitatea din Orléans și apoi la Universitatea Paris I.

Înființarea noii Curți Europene a Drepturilor Omului, ca urmare a intrării în vigoare a Protocolului nr. 11 în noiembrie 1998, a marcat un punct de cotitură decisiv în viața sa, când a fost ales ca judecător propus de Franța în cadrul Curții în 1998, până în noiembrie 2011.
Alții vor spune că influența sa intelectuală și influența sa asupra politicii juridice a Curții de la Strasbourg, mai întâi ca judecător, apoi ca Președinte al Curții, s-a exercitat din noiembrie 2006. El însuși a mărturisit prea modest despre experiența sa unică într-o carte de amintiri juridice despre CEDO intitulată ‘Judecători pentru libertate’ (Dalloz, 2013, ed. I).
Dar această longevitate excepțională a marcat încrederea colegilor săi, în timp ce Curtea se confrunta deja cu multe provocări. Asigurând coerența jurisprudenței care trebuia să se aplice unei Europe extinse la noile democrații, Președintele Costa a reușit să inventeze o ‘diplomație judiciară’ care să permită intrarea în vigoare a Protocolului nr. 14, o reformă esențială gestionată în timp util, în ciuda opoziției îndelungate a Rusiei. Este semnificativ faptul că unul dintre ultimele texte publicate în ‘Quarterly Review of Human Rights’ de Jean-Paul Costa este o observație lucidă privind ‘consecințele ieșirii Rusiei din Consiliul Europei’ (2023/1).

Jean-Paul Costa devenise rezident în Strasbourg, foarte activ în cercurile culturale, dar angajamentul său nu se putea opri aici. Timp de aproape zece ani, a fost Președinte al Institutului Internațional al Drepturilor Omului, pe care l-a transformat în Fundația ‘René Cassin’ și l-a îndrumat cu mână sigură, contribuind la transmiterea unei concepții franceze și universale despre drepturile omului, moștenită de la René Cassin, care fusese înaintea lui primul jurist francez care a devenit Președinte al CEDO.
Este suficient să spunem că atacurile împotriva drepturilor omului sau noile forme de macarthism, făcând din Curtea de la Strasbourg un țap ispășitor pentru toate relele societății, i se păreau profund dureroase. El a contestat amalgamarea demagogică a ‘guvernului judecătorilor’, unde nu există stat fără lege și nici drepturi fără garantarea drepturilor.
Departe de orice optimism de comandă sau de orice oportunism ce cedează efectelor modei, el a rămas foarte atașat de o veche tradiție republicană în care principiul secularismului era un garant al păcii civile, fără a lua nimic din convingerile religioase ale tuturor.
Departe de orice relativism cultural, el nu s-a opus unei concepții europene a drepturilor omului întoarse în sine și unei viziuni universale ancorate în principiile și scopurile Cartei Națiunilor Unite, libertățile fundamentale fiind înseși ajutoarele justiției și păcii.
Timp de aproape 25 de ani, la Strasbourg, în cadrul Curții și apoi în fruntea Fundației, Președintele Jean-Paul Costa va fi servit acest ideal, cu curaj, dezinteres și calm în fața proceselor și atacurilor, care inspiră astăzi, în unanimitate, respect.

Un om de sinteze, puterea lui de convingere, sinceritatea și toleranța lui sunt dorite în aceste vremuri de criză.
Dar cu voința fermă de a rămâne fidelă activității sale, Fundația ‘René Cassin’ intenționează să-și continue activitatea în slujba drepturilor omului, pretutindeni și pentru toată lumea.”

***

Ministrul francez al Justiției, Eric Dupond-Moretti, i-a adus vineri următorul omagiu, pe contul său de Twitter, regretatului magistrat:

„Tristețe profundă la aflarea dispariției lui Jean-Paul Costa, un neobosit apărător al drepturilor fundamentale.
Președinția sa va fi marcat Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei și celor dragi.”

***

Consiliul Superior al Magistraturii din Franța a postat sâmbătă pe site-ul său următorul mesaj de condoleanțe – semnat de Primul Președinte al Curții de Casație și, respectiv, de Procurorul General de pe lângă Curtea de Casație:

„Cu mare emoție Consiliul Superior al Magistraturii a aflat de dispariția domnului Jean-Paul Costa.

Fost Președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului din 2007 până în 2011, a fost al doilea francez care a ocupat această funcție după René Cassin.
Consilier Onorific de Stat, jurist recunoscut, specialist în Libertăți Civile, Jean-Paul Costa a fost deținător de multiple decorații, Doctor Honoris Causa la mai multe universități străine și autor a numeroase lucrări savante.

Umanist, a apărat cu ardoare de-a lungul vieții sale profesionale și personale principiile statului de drept, în primul rând protecția drepturilor fundamentale ale omului.

Christophe Soulard, Președintele formației competente în ceea ce privește magistrații scaunului, François Molins, Președintele formației competente în ceea ce privește magistrații parchetului precum și toți membrii Consiliului Superior al Magistraturii le transmit cele mai multe sincere condoleanțe familiei și celor dragi.”

***

Universitatea Toulouse Capitole a publicat vineri necrologul intitulat „Decesul lui Jean-Paul Costa, figură a umanismului juridic”:

„Cu profundă tristețe și mare emoție am aflat despre dispariția lui Jean-Paul Costa.

Jean-Paul Costa ne-a părăsit joi, 27 aprilie 2023. A fost doctor al Universității Toulouse Capitole, unde a susținut cursuri și conferințe. Este o alegere atipică și prietenoasă, pe care a făcut-o după o carieră foarte înaltă.

Absolvent de Sciences Po și ENA, Consilier de Stat pentru funcții legate de construcția europeană, a fost mai târziu judecător, apoi Președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului (1998-2011) și, în final, al Institutului ‘René Cassin’. De asemenea, a realizat numeroase lucrări academice în domeniul protecției drepturilor fundamentale.

Facultatea de Drept din Toulouse și Universitatea Toulouse Capitole își exprimă atașamentul față de această figură a umanismului juridic și angajamentului, precum și condoleanțe familiei sale, în special față de soția sa, Brigitte și fiica sa, Delphine Costa, Profesor de Drept la Facultatea din Aix.”

***

Primarul orașului Strasbourg, Jeanne Barseghian, a dat publicității vineri următorul mesaj:

„Strasbourg tocmai a pierdut un om grozav, Jean-Paul Costa. Profesor de Drept Public, va fi marcat generații de studenți de la Strasbourg și nu numai, deoarece a călătorit în universități din întreaga lume.

Angajamentul său umanist, munca și rigoarea sa l-au determinat să ocupe cele mai înalte responsabilități, de la Consiliul de Stat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la care a aderat în 1998 și a prezidat timp de patru ani până în 2011.

Aș dori să-i aduc un omagiu lui, cel care a jucat un rol decisiv în a face ca vocea Strasbourgului să strălucească și să răsune în întreaga lume, capitala drepturilor omului.

Mare apărător al libertăților fundamentale, atent la știrile și crizele care zguduie lumea, a prezidat Fundația ‘René Cassin’ și a contribuit neobosit, de la Strasbourg, din inima Europei, la promovarea drepturilor omului și a dialogului între popoare.

Transmit condoleanțe celor dragi, familiei și numeroșilor săi prieteni.”

* Documentarea biografică pentru acest material a fost realizată de Răzvan Constandache.


Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories