Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București a obligat ANAF să reia soluționarea contestației fiscale după ce a constatat că urmărirea penală durează nejustificat de mult
22.04.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Prin acțiunea ce a format obiectul dosarului nr. 3197/2/2018, reclamanta a solicitat instanței să constate refuzul nejustificat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală de reluare a procedurii de soluționare a contestației fiscale și, respectiv, să dispună obligarea pârâtei la reluarea procedurii de soluționare a contestației, în vederea pronunțării unei decizii pe fondul contestației.

Prin sentința civilă nr. 2370/08.10.2019, Curtea de Apel București a respins excepția autorității de lucru judecat invocată de ANAF, a admis în parte acțiunea formulată de reclamantă şi, în consecință, în temeiul art. 214 alin. 3 Cod procedură fiscală coroborat cu art. 413 alin. 3 Cod procedură civilă, a obligat ANAF să reia procedura de soluționare a contestației prealabile.

Această decizie este inedită prin particularitatea sa față de soluțiile de obligare a autorității fiscale să soluționeze contestația fiscală. Astfel, soluția a fost obținută după ce, în prealabil, acțiunea prin care se contestase suspendarea fusese respinsă de instanțe în mod definitiv. Noua dispută administrativ-fiscală nu a mai privit deci soluția de suspendare din anul 2014 (în privința căreia exista autoritate de lucru judecat). În cadrul acesteia s-a analizat un element diferit față de legalitatea suspendării, și anume (ne)legalitatea menținerii acestei măsuri întrucât trecuse mai mult de un an de zile de la ultimul act de procedură întocmit în dosarul penal, din perspectiva art. 413 alin. 3 C.proc.civ., care permite revenirea asupra măsurii suspendării soluționării contestației fiscale.

Av. Ovidiu Șerban, Managing Associate al casei de avocatură ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS (ZRVP) care a reprezentat reclamanta în cadrul acestui proces: ”Soluția este extrem de importantă și cu impact practic având în vedere numărul mare al contestațiilor fiscale suspendate până la soluționarea dosarelor penale formate ca urmare a sesizării inspectorilor fiscali. Chiar dacă în ultima perioadă instanțele au început să cenzureze această abordare, în continuare există numeroase astfel de cauze blocate de ani de zile în procedura administrativă, ce nu pot fi deferite controlului de legalitate al instanțelor judecătorești.

Av. dr. Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP: ”Blocarea accesului la instanța de contencios prin simpla existență a unui dosar penal aflat în faza de urmărire penală, care nu avansează, este una dintre cele mai mari probleme în materie fiscală. Soluția este importantă pentru noi și clientul nostru, dar la fel de notabilă este semnificația ei simbolică: suspendarea contestației fiscale până la soluționarea unui dosar penal care nu progresează nu este o fatalitate; iată că dreptul pozitiv, interpretat și aplicat rațional, oferă remedii și ieșirea dintr-un blocaj inacceptabil.”

Echipa de avocați a ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS a fost formată din Cosmin Vasile, managing partner, și Ovidiu Șerban, managing associate.

***

Despre ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS

ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS (ZRVP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.

ZRVP are o echipă de 67 de avocați, dintre care 13 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu și Mihai Băjenaru (asociați), domnul prof. dr. Valerian Cioclei și Robert Oancea (of counsel).

Secţiuni: Fiscalitate, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO