« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Avocații a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor COVID-19 beneficiază de indemnizația prevăzută la art. XV din OUG nr. 30/2020. UPDATE: Poziția UNBR
22.04.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 325 din 21 aprilie 2020, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 53/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind măsuri de protecție socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Se modifică:

I. OUG nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2

– OUG se completează cu precizarea că de indemnizația prevăzută la art. XV alin. (1) (75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020) beneficiază și avocații a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență, dacă în luna pentru care solicită indemnizația au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depășesc câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020.

Indemnizația se plătește în baza declarației pe propria răspundere a avocatului privind îndeplinirea condițiilor de acordare, pe care o transmite la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană, respectiv a municipiului București, în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiscal.

– Este prevăzut că pentru indemnizațiile stabilite la art. XV se datorează impozit pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, în cotele prevăzute în Codul fiscal și nu se datorează contribuția asigurătorie.

Obligațiile fiscale se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și se plătesc de către persoanele fizice beneficiare la termenul prevăzut de Codul fiscal.

– Se introduce faptul că prevederile art. XV alin. (1) cu referire la persoanele care beneficiază de indemnizația lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut nu se aplică societăților reglementate de Legea societăților nr. 31/1990 și nici grupurilor de interese economice reglementate de Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

II. OUG nr. 32/2020 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială

– Ordonanța se completează cu următoarele prevederi:

Pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare, în vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației, cooperația cu care persoanele au încheiate convenții individuale de muncă depune, prin poșta electronică, la agențiile teritoriale în raza cărora își au sediul social o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de o declarație pe propria răspundere, la care se atașează lista cu persoanele beneficiare.

Plata indemnizației se realizează către cooperație, care va face plata, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea sumelor, către persoanele cu care are încheiate convenții individuale de muncă.

De asemenea, OUG nr. 53/2020 stabilește următoarele măsuri suplimentare:

– Pentru persoanele care se încadrează în una dintre situațiile prevăzute la art. 17 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, perioada de acordare a indemnizației de șomaj, stabilită în condițiile legii, se prelungește până la încetarea stării de urgență decretate.

– Sumele reprezentând indemnizațiile prevăzute în OUG nr. 30/2020 nu sunt supuse executării silite prin poprire pe durata acordării lor, indiferent de bugetul din care se suportă. Măsurile de suspendare încetează la 60 de zile de la data încetării stării de urgență.

– Pentru categoriile de beneficiari prevăzuți de art. XV alin. (1) din OUG nr. 30/2020, termenul pentru depunerea documentelor în vederea solicitării indemnizației aferente lunii martie se prelungește cu 5 zile lucrătoare, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

***

Miercuri, 22 aprilie 2020, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității următorul comunicat:

Stimați avocați,

Dragi colegi,

Demersurile începute de UNBR înainte de instituirea stării de urgență și continuate pe parcursul primei luni de urgență sanitară au vizat în mod constant includerea avocaților și a formelor de exercitare a profesiei în planurile de măsuri economice, fiscal-bugetare și compensatorii. Prin urmare, OUG 29, OUG 30 și OUG 32 au inclus în conținutul lor asemenea măsuri de sprijin.

În ceea ce privește indemnizațiile pentru avocații a căror activitate s-a redus în această perioadă, întrucât aplicarea acestora necesita un anumit mod unitar de interpretare la nivel național – situație care s-a dovedit dificil de realizat în cadrul  unor Agenții Județene pentru Plăți și Protecție Socială – au fost făcute eforturi suplimentare în două direcții: fie pentru modificarea legislației în mod corespunzător, fie pentru impunerea unei poziții unitare în teritoriu.

OUG 53/2020, publicată aseară în Monitorul Oficial al României, răspunde acestor eforturi.

Cea mai importantă modificare este mențiunea explicită că avocații beneficiază de indemnizația prevăzută la art. XV alin.(1) din OUG 30/2020. Se califică aceia care în luna pentru care se solicită indemnizația au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depășesc  câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020. Detaliile privitoare la impozitul și contribuțiile aferente sunt cuprinse în textul ordonanței.

Ultimul articol al OUG 53/2020 prevede că termenul pentru depunerea documentelor de cerere aferente primei luni de stare de urgență este de 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonaței.

Cererile pentru luna aprilie și, eventual, următoarele luni se transmit până pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizației din luna anterioară.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.