Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Principiul previzibilității legii în contextul deciziilor Curții Constituționale nr. 297/2018 și nr. 358/2022


2 mai 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Constantin Pintilie

Constantin Pintilie

În AUBD – Forum Juridic nr. 1/2023 a fost publicat articolul cu titlul „Principiul previzibilității legii în contextul deciziilor Curții Constituționale nr. 297/2018 și nr. 358/2022”, redactat de drd. Constantin Pintilie.

Articolul analizează deciziile Curții Constituționale nr. 297/2018 și nr. 358/2022 și evidențiază două dimensiuni ale principiului previzibilității legii care au fost aplicate de Curtea Constituțională, fiecare cu consecințe diferite asupra sistemului normativ. Propunând o analiză din perspectiva ansamblului sistemului juridic, articolul arată că există anumite deficiențe ale metodei utilizate de Curtea Constituțională în Decizia nr. 358/2022 și care pun sub semnul întrebării utilitatea constatării neconstituționalității unei „soluții legislative”. În cele din urmă, articolul evidențiază că rigiditatea soluției din Decizia nr. 358/2022 are ca o posibilă cauză reținerea pe care Curtea Constituțională o manifestă față de colaborarea cu instanțele judecătorești în vederea diminuării tensiunilor dintre o normă și dispozițiile constituționale în cadrul unui sistem normativ.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii