Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Iași. Lipsa vechimii legale în cadrul DNA. Obligație de verificare în cadrul legal al probaţiunii, nu doar la cerere, ci și din oficiu


5 mai 2023 | Andreea COMAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Cu privire la excepţia invocată privind necompetența funcţională a organului de urmărire penală (procuror, procuror șef) de a efectua acte de urmărire în prezenta cauză, determinată de neîndeplinirea condiţiilor de vechime minimă cerută de lege pentru a putea fi numiți să-şi desfăşoare activitatea în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Curtea constată pe de o parte că, prin încheierea contestată, motivarea judecătorului de cameră preliminară de la instanţa de fond vizează numirea celor doi magistraţi în funcţia de procuror – procedură diferită de procedura de numire ca procuror în cadrul DNA, care este ulterioară procedurii de numire  ca magistrat procuror -, iar pe de altă parte că, judecătorul de cameră preliminară de la prima instanţă, deși a reținut că aspectele invocate de inculpat sunt nefondate, întrucât numirea celor doi magistrați în cadrul DNA nu a fost invalidată prin vreun act administrativ ori printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, nu a arătat în niciun mod cum a ajuns la o atare constatare şi nici din actele şi lucrările dosarului nu rezultă că judecătorul de cameră preliminară de la prima instanţă a verificat actele de numire (măcar care sunt) a celor doi magistraţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi nici statusul procurorilor în discuţie la momentul invocat de către inculpat (nu există ataşat la dosar vreun act/înscris din care să rezulte verificarea acestor aspecte de către judecătorul de cameră preliminară de la prima instanţă). (Curtea de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori, încheierea penală nr. 40 din 21 iulie 2021, www.rejust.ro)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii