Curtea de Apel Iași. Încălcarea normelor privind reunirea cauzelor – obiect al procedurii de cameră preliminară
10 mai 2023 | Andreea COMAN
Curtea de Apel Iași a reținut că motivarea neadaptată dispoziţiilor legale aplicabile şi mai, cu seamă, lipsa de motivare a unui act procesual (cu caracter dispozitiv) efectuat de către organul de urmărire penală reprezintă o critică de nelegalitate (şi nu de netemeinicie) a actului efectuat de către organul de urmărire penală, supusă controlului (prin prisma legalităţii) judecătorului de cameră preliminară, în exercitarea atribuţiilor jurisdicţionale ce-i sunt recunoscute acestuia prin dispoziţiile art. 342 şi următoarele din Codul de procedură penală.
În cauză, în mod greșit judecătorul de cameră preliminară de la prima instanță a apreciat că „temeinicia soluţiei de reunire a celor două infracţiuni în acelaşi dosar de urmărire penală nu poate face obiectul analizei realizate de judecătorul de cameră preliminară, din aceeaşi perspectivă critica care vizează necompetenţa lucrătorilor de poliţie judiciară detaşaţi în cadrul DNA dovedindu-se a fi una nefondată”.
Instanța de control judiciar reține că fac obiectul verificării în procedura camerei preliminare toate actele de urmărire penală care au creat, din punct de vedere procesual, cadrul (premisele) administrării unor probe, astfel cum este şi actul procesual al dispunerii reunirii cauzelor, dar şi actul procedural (ordonanţa – criticată, de asemenea, de către inculpat, sub aspectul nemotivării) vizând dispunerea unei astfel de soluţii (de reunire a cauzelor). Or, având în vedere, în primul rând, că aspectele privind motivarea (lipsa de motivare/motivarea insuficientă, prin neadaptarea la textele legale incidente materiei) a unui act procesual efectuat de către organul de urmărire penală reprezintă o critică de nelegalitate (şi nu de netemeinicie), iar, în al doilea rând, că din nulitatea ordonanţei de reunire ar deriva necompetența materială a organului de urmărire penală cu privire la infracțiunea prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal (astfel cum se invocă) – ce conduce la nelegalitatea actelor de urmărire penală efectuate în cauză -, Curtea arată că evaluarea acestor aspecte face obiectul verificării în procedura de cameră preliminară, condiţii în care judecătorul de cameră preliminară de la prima instanţă era ţinut să le examineze. (Curtea de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori, încheierea penală nr. 40 din 21 iulie 2021, www.rejust.ro)
Avocat Andreea Coman, COMAN LAW
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro