Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Contractele de închiriere în vremea pandemiei. Primul stat european care subvenționează chiriașii în plata chiriei
23.04.2020 | Daniel MOREANU

JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

De la inceputul pandemiei toate companiile au incercat sa gaseasca solutii in vederea reducerii costurilor fixe, in vederea asigurarii posibilitatii continuarii activitatii.

Statul roman a intervenit prin masuri legislative punctuale de natura fiscala sau in materia dreptului muncii sustinand costul aferent somajului tehnic in care companiile si-au plasat angajatii in lipsa unei activitati curente.

Una dintre discutiile constante in mediul de business priveste soarta contractelor de inchiriere, fie ca discutam despre inchirierea unor spatii comerciale sau de birouri (spatiile industriale/logistice fiind mai putin afectate in aceasta perioada). Aceasta discutie este cu atat mai relevanta avand in vedere costurile substantiale pe care chiria le presupune pentru orice companie, mai cu seama avand in vedere intinderea indelungata (3, 5 ani sau chiar mai mult) a unor astfel de contracte.

Solutia oferita de O.U.G. nr. 29/2020 privind „amanarea la plata chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare” nu este nici pe departe cea asteptata de mediul de business, intrucat „amanarea” presupune doar o pasuire privind plata chiriei nerezolvand problema de fond, si anume ca se datoreaza chirie pentru un spatiu care fie nu mai poate fi utilizat potrivit scopului prin decizia autoritatilor publice (a se vedea Ordonanta Militara nr. 2 / 21.03.2020 prin care se suspenda activitatile de comercializare in centrele comerciale), fie nu mai este utilizata in fapt potrivit destinatiei din cauza lipsei clientilor (magazine stradale, restaurante, alte spatii nesituate in centre comerciale etc.) sau din lipsa angajatilor care isi desfasoara activitatea prin telemunca (in cazul spatiilor de birouri).

Fie ca discutam despre chiriasi care au solicitat reducerea sau chiar suspendarea chiriei, sau de proprietari care au oferit din proprie initiativa astfel de beneficii, in ultima luna discutiile dintre chiriasi si proprietari pe aceasta tema au fost extinse si nu de putine ori tensionate. Acestea sunt cu atat mai importante cu cat, chiar si dupa relaxarea intr-o prima etapa a starii de urgenta, vor mai trece luni pana cand activitatea economica se va relansa.

In plus, in anumite domenii, precum inchiriere spatiilor de birouri, vom vedea probabil o schimbare de paradigma pe termen mediu si lung pe care telemunca fortata din aceasta perioada o va aduce in relatia companiilor cu spatiile fizice inchiriate in cladirile de birouri clasice.

In acest context, la finalul saptamanii trecute Comisia Europeana a aprobat prima schema de ajutor de stat solicitata de Suedia in valoare de 453 milioane EUR destinata sa sustina pana la 50% din chiria aferenta perioadei 1 aprilie – 30 iunie pentru chiriasii din industria hoteliera, restaurante, retail si alte sectoare. Suma maxima de care poate beneficia un chirias este de 800.000 EUR, iar schema de ajutor de stat va expira la finalul anului 2020. Solicitarea din partea Suediei este cu atat mai surprinzatoare cu cat acest stat constituie exceptia din Uniunea Europeana privind masurile adoptate pe durata pandemiei.

Statul roman ar trebui sa se gandeasca la masuri similare de sustinere a domeniului economic in conditiile in care masura de „amanare” a platii chiriei nu este eficienta, iar incetarea contractelor de inchiriere (sau executarea scrisorilor de garantie in general acordate de chiriasi) va elimina probabilitatea pentru companii sa isi poata relua activitatea post pandemie intr-un termen scurt.

Av. dr. Daniel Moreanu
MOREANU Law


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.