Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Iași. Analiza excepției de nelegalitate prin raportare la alte dispoziții legale decât cele invocate. Lipsa examinării efective


17 mai 2023 | Andreea COMAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea arată că, în susţinerea excepţiei, s-a invocat, în esenţă, ca motiv de nelegalitate, faptul că dispoziţia procurorului de identificare posturilor telefonice nu reprezintă un act de procedură care să poată face obiectul delegării. În analiza acestei excepţii, judecătorul de cameră preliminară de la instanţa de fond a răspuns prin analizarea altor dispoziţii legale (în speţă, art. 286 din Codul de procedură penală) decât cele invocate ca fiind incidente (în speţă, prevederile art. 201 din Codul de procedură penală), precum şi cu o motivare generică: „apreciază ca nefondate susţinerile inculpatului, organele de urmărire penală având nu numai prerogativa dar şi obligaţia iniţierii demersurilor necesare aflării adevărului şi lămuririi cauzei sub toate aspectele, inclusiv prin realizarea acestor obiective prin intermediul delegării, neexistând vreo categorie de acte de urmărire penală limitativ prevăzută a face obiectul delegării…”,  condiţii în care reţine că judecătorul de cameră preliminară de la instanţa de fond nu a procedat la examinarea efectivă (in concreto) – respectiv, în raport cu motivul de nelegalitate invocat – a excepţiei invocate. (Curtea de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori, încheierea penală nr. 40 din 21 iulie 2021, www.rejust.ro)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii