Secţiuni » Articole
Articole
EssentialsOpiniiRNSJNote de studiuStudii

Chișinăul face noi promisiuni de încetare a discriminării Mitropoliei Basarabiei


23 ianuarie 2023 | Antonie POPESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Antonie Popescu

Antonie Popescu

La 22 de ani de la Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului – cauza Mitropolia Basarabiei și alții c. Moldovei (Cererea nr. 45701/99) –  prin care Guvernul Rep. Moldova (în urma refuzului premierului Ion Sturza) a fost obligat să înscrie în Registrul Cultelor Mitropolia Basarabiei cu sediul la Chișinău, după minciuna guvernului Filat că va retroceda patrimoniul Mitropoliei, și care, confruntat cu un al doilea demers la CEDO, promisese restitutio in integrum, dar și după o altă tăcere a ultimilor doi ani cu privire la această cerere, adresată și guvernului Natalia Gavrilița, Chișinăul oficial pare să promită din nou Patriarhului Țârii soluționarea justă a acestei chestiuni rămase în suspensie de trei decenii…Astfel, joi, 19 ianuarie 2023, la Patriarhia Română a avut loc o întâlnire a lui Igor Grosu, Președintele Parlamentului Rep. Moldova, Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, și Nicolae Ciucă, Prim-ministru al Guvernului României, cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

Potrivit comunicatului de presă transmis cu acest prilej de Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul întrevederii au fost discutate „modalități concrete de a sprijini mai intens activitățile Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române” și „aspecte care țin de faptul că Mitropolia Basarabiei este discriminată sub toate aspectele, de trei decenii, față de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

Totodată, „Patriarhul României a solicitat tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel încât să se permită clericilor acesteia să acorde asistență religioasă în armată, penitenciare și spitale, precum și să fie invitați la evenimentele oficiale la care sunt chemați clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova” și „a reiterat solicitarea ca autoritățile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău” precum și „atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova.

În comunicat se afirmă că, în cadrul întâlnirii, „Igor Grosu a semnalat că unele dintre problemele care privesc tratamentul egal sunt în curs de soluționare, la fel și solicitările privind atribuirea unor imobile către Mitropolia Basarabiei.

În timpul acesta, patrimoniul Mitropoliei Basarabiei, confiscat de comuniști, este în inventarul Regiei Protocolului de Stat a Guvernului de la Chișinău și dat în folosință numitei Mitropolia Moldovei dependentă de Moscova, organizată de ocupantul sovietic în spațiul canonic al Basarabiei aparținând Patriarhiei Române.

Această discriminare în formă continuată este impardonabilă în mandatul administrației Maia Sandu, ori al actualului Parlament sau al actualului Guvern, dominate de Partidul Acțiune si Solidaritate (PAS), care se pretinde proeuropean – toți semnând o cerere de aderare la Uniunea Europeană, la trei zile după ce Kievul, în plin război cu rușii, a spart gheața pe această temă îndelung amânată.

Reamintim că imediat după dezmembrarea URSS, prin reactivarea în 1992 a Mitropoliei Basarabiei, în timpul vrednicului întru pomenire Patriarh Teoctist, Biserica este prima instituție care a început reintegrarea europeană și românească a Basarabiei.

A fost un moment astral în care Chișinăul oficial, prin Ministrul Culturii și al Cultelor, regretatul Ion Ungureanu, și prin directorul general al Cultelor, Vlad Cubreacov, a vrut și a făcut ceea ce trebuia, în așa fel încât acest act istoric să se petreacă și să nu fie blocat de opoziția prorusă și de agenții rușilor, așa cum s-a întâmplat mai târziu, inclusiv în Justiția rămasă sub obediența trecutului sovietic.

Avocat Antonie Popescu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică