Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 

CJUE. C-217/19 Comisia împotriva Finlandei. Acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor. Conservarea păsărilor sălbatice. Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecător raportor
23.04.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor – Directiva 2009/147/CE – Conservarea păsărilor sălbatice – Autorizații pentru vânătoarea de primăvară a unor specimene de masculi din specia de păsări «eider» (Somateria mollissima) în provincia Åland (Finlanda) – Articolul 7 alineatul (4) și articolul 9 alineatul (1) litera (c) – Noțiunile «utilizări judicioase» și «număr mic»

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost judecător raportor.

Prin cererea introductivă, Comisia Europeană a solicitat Curții să constate că, prin autorizarea în mod regulat a eliberării unor permise pentru vânătoarea de primăvară a eiderului mascul (Somateria mollissima) în provincia Åland (Finlanda) începând cu anul 2011, Republica Finlanda nu și a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 7 alineatul (4) și al articolului 9 alineatul (1) litera (c) din Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice.

Curtea a considerat că argumentele dezvoltate de părțile din procedură, precum și dovezile științifice furnizate în susținerea acestora nu permit să se demonstreze, astfel cum trebuia să dovedească Republica Finlanda, că, la momentul acordării autorizațiilor în litigiu, autoritatea națională dispunea de cunoștințele științifice solide care să indice că populația speciei în cauză era menținută la un „nivel satisfăcător”, astfel încât utilizarea să poată fi considerată „judicioasă”.

În ceea ce privește condiția de „număr mic”, trebuie să se arate că din jurisprudența Curții reiese că, atunci când activitatea de prelevare de păsări autorizată cu titlu derogatoriu nu garantează menținerea populației speciei în cauză la un nivel satisfăcător, această condiție nu poate fi considerată îndeplinită.

În speță, în loc să își întemeieze calculele pe întreaga populație care migra deasupra Mării Baltice/Mării Wadden, Republica Finlanda ar fi trebuit să utilizeze ca bază de referință populația speciei în cauză care cuibărea în insulele din provincia Åland.

Rezultă că, la data de referință, autoritățile din provincia Åland nu dispuneau de date care să le permită să calculeze în mod corect cantitatea de păsări din populația în cauză care putea fi prelevată. În aceste condiții, rezultă că Republica Finlanda nu a respectat condiția referitoare la un „număr mic”, prevăzută la articolul 9 alineatul (1) litera (c) din Directiva păsări.

Prin urmare, Curtea a declarat și hotărât că:

„Prin autorizarea în mod regulat a eliberării unor permise pentru vânătoarea de primăvară a eiderului mascul (Somateria mollissima) în provincia Åland din anul 2011 până în anul 2019 inclusiv, Republica Finlanda nu și a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 7 alineatul (4) și al articolului 9 alineatul (1) litera (c) din Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice.”

:: Hotărârea

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.