« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. C-28/19 Ryanair. Servicii aeriene. Elemente inevitabile și previzibile ale prețului final care urmează să fie plătit. Suplimente de preț opționale
23.04.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Transporturi – Servicii aeriene – Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 – Articolul 23 alineatul (1) – Indicarea prețului final care urmează să fie plătit – Taxe de înregistrare online a pasagerilor – TVA – Taxe de administrare pentru achizițiile efectuate cu un alt card de credit decât cel agreat de operatorul de transport aerian – Elemente inevitabile și previzibile ale prețului final care urmează să fie plătit – Suplimente de preț opționale

Cererea preliminară a fost introdusă de Consiliul de Stat, Italia, în cadrul unui litigiu între Ryanair Ltd și Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato – Antitrust (Autoritatea de Supraveghere a Concurenței și a Pieței – Antitrust, Italia) cu privire la practici comerciale neloiale reproșate companiei aeriene Ryanair.

Aceste practici neloiale priveau prezentarea prețurilor aplicate, la data faptelor în discuție în litigiul principal, în sistemul de rezervare online al Ryanair.

Potrivit Autorității italiene, prețurile publicate pe acest site internet nu cuprindeau anumite elemente calificate de Ryanair drept costuri facultative, și anume taxele de înregistrare online a pasagerilor, taxa pe valoarea adăugată (TVA) aplicată tarifelor și suplimentelor facultative aferente zborurilor naționale, precum și taxele de administrare pentru achizițiile efectuate prin intermediul unui alt card de credit decât cel agreat de Ryanair (Mastercard preplătit), în timp ce aceste elemente, în realitate obligatorii, erau puse în sarcina consumatorilor în cursul procedurii de rezervare online și contribuiau astfel la majorarea tarifului prezentat inițial.

Curtea a statuat: Articolul 23 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 septembrie 2008 privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene în Comunitate trebuie interpretat în sensul că taxele de înregistrare a pasagerilor a căror plată nu poate fi evitată în lipsa unui mod alternativ de înregistrare gratuită, taxa pe valoarea adăugată aplicată tarifelor zborurilor naționale, precum și taxele de administrare pentru achizițiile efectuate cu un alt card de credit decât cel agreat de operatorul de transport aerian constituie elemente de preț care nu pot fi evitate și sunt previzibile, în sensul celei de a doua teze a acestei dispoziții. În schimb, dispoziția menționată trebuie interpretată în sensul că taxele de înregistrare a pasagerilor a căror plată poate fi evitată prin recurgerea la o opțiune de înregistrare gratuită, precum și TVA‑ul aplicat suplimentelor facultative aferente zborurilor naționale constituie un supliment de preț opțional, în sensul celei de a patra teze a aceleiași dispoziții.

:: Hotărârea

 
Secţiuni: CJUE, Concurență, Content, Dreptul Uniunii Europene, JURIDICE.ro, Jurisprudență, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD