Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Măsuri fiscale în contextul dificultăților economice actuale
24.04.2020 | Alexandru CRISTEA

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Fiscalitate, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alexandru Cristea

Alexandru Cristea

Ordonanța de Urgență nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale

În contextul dificultăților economice și financiare cauzate de epidemia generată de virusul COVID–19, în Monitorul Oficial nr. 319/16.04.2020 s-a publicat Ordonanța de urgență nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale („OUG 48/2020”).

OUG nr. 48/2020 prevede următoarele măsuri fiscale, în vigoare de la 16 aprilie 2020:

1. Deducerea sumelor reprezentând sponsorizări de către societățile plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor

Microîntreprinderile pot sponsoriza instituțiile și autoritățile publice, inclusiv organele de specialitate ale administrației publice. Din punct de vedere fiscal, acestea își vor putea deduce aceste sume din impozitul pe venit (în limitele legale), fără a exista obligația ca beneficiarii să fie înregistrați în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

2. Scutirea unor avantaje salariale de la plata impozitului și a contribuțiilor sociale

Avantajele în natură acordate de către angajator persoanelor fizice care ocupă funcții esențiale pentru desfășurarea activității și care se află în izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru o perioadă stabilită de angajator, sunt scutite de la plata impozitului și a contribuțiilor sociale în perioada stării de urgență.

3. Prevederi suplimentare cu privire la impozitarea indemnizațiilor de șomaj tehnic și a celor pentru zile libere acordate părinților pentru salariații din anumite sectoare de activitate

În perioada stării de urgență, indemnizațiile de șomaj tehnic și indemnizațiile pentru zile libere acordate părinților, suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, respectiv din bugetul de stat, se supun impozitului pe venit chiar dacă sunt primite de salariații care beneficiază de scutire de impozit pe salariu (persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, salariații din domeniile IT, cercetare-dezvoltare, construcții sau cei din „HoReCa” încadrați cu contracte de muncă pe o perioadă de 12 luni pentru a desfășura activități sezoniere).

Mai mult, pentru domeniul construcțiilor, aceste indemnizații nu vor mai beneficia nici de reducerea cotei de contribuție la asigurări sociale și nici de scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Această prevedere se aplică indemnizațiilor acordate începând cu luna aprilie 2020.

4. Impozit specific

Contribuabilii obligați la plata impozitului specific unor activități potrivit Legii nr. 170/2016 nu datorează impozit specific pentru perioada în care aceștia întrerup activitatea total sau parțial pe durata stării de urgență, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
– Întrerup activitatea total sau parțial și dețin certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri;
– Nu se află în insolvență conform informațiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Național al Registrului Comerțului.

5. Prorogarea termenului de depunere a situațiilor financiare

Termenul pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2019, respectiv a raportărilor contabile anuale încheiate la 31 decembrie 2019 se prelungește până la data de 31 iulie 2020, inclusiv.

6. Extinderea aplicabilității taxării inverse

S-a extins aplicabilitatea taxării inverse la importul de alcool etilic complet denaturat utilizat pentru producerea de dezinfectanți și la importul mașinilor de producție a măștilor de protecție. Pentru a beneficia de această măsură, importatorii de alcool etilic denaturat utilizat pentru producerea de dezinfectanți, trebuie să dețină autorizație de utilizator final.

Ordinul nr. 935/2020 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă

În Monitorul Oficial nr. 325/21.04.2020 s-a publicat Ordinul nr. 935/2020 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă („Ordinul 935/2020”).

Prin Ordinul 935/2020, în vigoare de la 21 aprilie 2020, s-au adus modificări formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă. Astfel, au fost modificate declarațiile 100 (i.e. Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat) și 710 (i.e. Declarație rectificativă privind obligațiile de plată la bugetul de stat) pentru a cuprinde și bonificațiile acordate companiilor în contextul COVID-19 (i.e. pentru plata impozitului pe profit/impozitul pe venitul microîntreprinderilor până la termenul de 25 aprilie 2020).

Alexandru Cristea, Tax Partner ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX

:: English version

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti