Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Modificarea Regulamentului (UE) nr. 223/2014 în ceea ce privește introducerea unor măsuri specifice pentru abordarea epidemiei de COVID-19
27.04.2020 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu 

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 130/7 din 24 aprilie 2020, a fost publicat Regulamentul (UE) 2020/559 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2020 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 223/2014 în ceea ce privește introducerea unor măsuri specifice pentru abordarea epidemiei de COVID-19.

Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului stabilește normele aplicabile Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (denumit în continuare „fondul”).

Statele membre sunt afectate de epidemia de COVID-19 într-un mod fără precedent. Criza generează riscuri mai mari pentru cei mai vulnerabili, cum ar fi cele mai defavorizate persoane, în special prin perturbarea sprijinului oferit de fond.

Pentru a oferi un răspuns imediat la impactul crizei asupra celor mai defavorizate persoane, cheltuielile aferente operațiunilor de sprijinire a capacităților de răspuns la situații de criză pentru abordarea epidemiei de COVID-19 ar trebui să fie eligibile de la 1 februarie 2020.

Pentru a reduce sarcina suportată de bugetele publice pentru a răspunde la epidemia de COVID‐19, statelor membre ar trebui să li se acorde, în mod excepțional, posibilitatea de a solicita o rată de cofinanțare de 100 % care să fie aplicată pentru anul contabil 2020‐2021 în conformitate cu creditele bugetare și sub rezerva existenței sumelor necesare. Pe baza unei evaluări a aplicării respectivei rate de cofinanțare excepționale, Comisia poate propune prelungirea măsurii.

Pentru a garanta faptul că cele mai defavorizate persoane pot beneficia în continuare de asistență prin intermediul fondului într-un mediu sigur, este necesar să se prevadă suficientă flexibilitate pentru ca statele membre să își adapteze schemele de sprijin la contextul actual în baza consultărilor cu organizațiile partenere, inclusiv prin autorizarea unor sisteme alternative de furnizare, cum ar fi prin intermediul bonurilor sau al cardurilor în format electronic sau în alt format, și permițând statelor membre să modifice anumite elemente ale programului operațional fără a fi necesară adoptarea unei decizii de către Comisie. Pentru a asigura asistența în siguranță a celor mai vulnerabile persoane, ar trebui să fie posibilă, de asemenea, furnizarea către organizațiile partenere a materialelor și echipamentelor de protecție necesare din afara bugetului de asistență tehnică.

Este oportun să se stabilească norme specifice pentru determinarea costurilor eligibile suportate de beneficiari în cazul în care operațiunile sunt întârziate, suspendate sau nu sunt implementate integral ca urmare a epidemiei de COVID-19.

Pentru a le permite statelor membre să se concentreze asupra introducerii de măsuri de răspuns la epidemia de COVID-19 și să evite întreruperea furnizării sprijinului pentru cele mai defavorizate persoane din cauza riscurilor de contaminare, este oportun să se prevadă măsuri specifice care să reducă sarcina administrativă suportată de autorități și să se ofere flexibilitate în ceea ce privește respectarea anumitor cerințe legislative, în special a celor referitoare la monitorizare, control și audit.

Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume de a introduce măsuri specifice pentru a asigura implementarea eficientă a fondului pe durata epidemiei de COVID-19, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea și efectele acțiunii, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului respectiv.

Având în vedere urgența impusă de circumstanțele excepționale cauzate de epidemia de COVID‐19, criza de sănătate publică rezultată și consecințele sale sociale și economice, s-a considerat adecvat să se prevadă o excepție de la termenul de opt săptămâni menționat la articolul 4 din Protocolul nr. 1 privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, anexat la TUE, la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice.

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 223/2014 estemodificat în consecință.

Prezentul regulament intră în vigoare la 25 aprilie 2020.

Consilier juridic Elena Albu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.