Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră
2 comentarii

Digital Just Tax. Prima platformă ce permite în mod integrat plata online a taxelor judiciare de timbru și înregistrarea dovezii achitării acestora direct la instanță.
24.04.2020 | Digital Just TAX

Secţiuni: Comunicare profesională, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Digital Just TAX – Cine suntem?

Ne numim Dan Drăgan și Dan Moroșan și suntem doi tineri (la vârsta a doua) din mun. Cluj-Napoca. Primul dintre noi este inginer, iar cel de-al doilea este avocat. Cel din urmă, având experiențe puternice la cozi pe perioada stagiaturii, a discutat cu cel dintâi și peste aproximativ doi ani a luat ființă compania Digital Just Tax.

Compania a apărut din obligația satisfacerii unei nevoi sociale: nevoia de eficientizare a timpului petrecut în încercarea de a achita taxele judiciare de timbru și de a înregistra dovada achitării acestor taxe la instanța competentă. Cu alte cuvinte, ne-am dorit să găsim o soluție prin care să facilităm accesul la justiție prin prisma tehnologiei și să scutim pe toți cei ce în viitor vor trebui să achite și să înregistreze aceste taxe de statul la cozi, de timp pierdut și de imprimante cu ace – soluția este platforma digitaljust.ro.

Ce face Digital Just TAX

Platforma digitaljust.ro vă pune la dispoziție două instrumente principale: un calculator de taxe judiciare de timbru fundamentat pe baza OUG 80/2013 și un modul ce vă permite plata online a taxelor judiciare de timbru și înregistrarea dovezii plății la instanță.

Raportat la calculatorul de taxe judiciare de timbru, acesta a fost conceput pentru a se putea calcula orice taxă judiciară de timbru. Conține peste 133 de tipuri de taxe și permite cumularea lor, fiind singurul de acest fel. Astfel, într-un potențial litigiu, atât magistratul cât și justițiabilul are posibilitatea de a calcula exact cuantumul total al taxei judiciare de timbru în funcție de toate argumentele invocate și de petite.

Cu privire la modulul de plată, acesta a fost conceput pentru a permite plata taxelor judiciare într-un interval de aproximativ 10 minute, prin algoritmi selectați a priori. Utilizatorul petrece 5 minute pe platformă, completează datele solicitate, iar în mod automat, contul corespunzător este selectat, iar plata este realizată. Cu privire la înregistrarea dovezii achitării taxei, aceasta se transmite automat, la un interval relativ scurt de timp prin e-mail la instanța competentă și la utilizator alături de documentația aferentă.

De ce să plătești taxele judiciare de timbru online și nu clasic?

În cuvinte puține: pentru că este mai eficient. Procesul este unul prin care se economisește timp, este sigur, cheltuielile sunt mai mici, se garantează unicitatea tranzacțiilor și nu în ultimul rând, este un demers prietenos cu mediul înconjurător.

În varianta clasică, topica evenimentelor este următoarea: într-o primă etapă avem un drum spre oficiul poștal, o coadă, un formular completat după îndelungi consultări și mandatul poștal; în etapa a doua, avem un alt drum către instanță, o altă coadă și în final, un al ghișeu. Cerințele sunt: un mijloc de transport, tichete de parcare, timp pierdut, alte cheltuieli inutile și uneori frustrări.

În varianta online: acces digitaljust.ro, completare formular predefinit, plata prin card bancar, verificare e-mail. Taxa e plătită, înregistrată și dovada este pe e-mail.

Avantaje pentru profesioniști și profani?

Serviciul este creat pentru a fi utilizat atât de către profesioniști cât și de către justițiabili.

În ceea ce privește calculul și achitarea taxelor de către profesioniști, sistemul a fost gândit pentru a fi folosit cu precădere de avocați sau executori judecătorești, printre alții (parteneri – prin crearea unui cont). Astfel, s-a rafinat un mecanism prin care aceștia pot achita în numele și pe seama clientului suma aferentă taxei, ca apoi să o recupereze. În acest fel se economisește timp și se evită haosul creat de sistemul actual în care debitorii achită inițial taxa, apoi o trimit în original prin poștă avocatului sau executorului, iar în final, acesta din urmă trimite dovada achitării taxei în original către instanță – trei pași devin unul. Prin digitaljust.ro procesul durează 5 minute și avocatul ori executorul poate verifica primirea documentației semnată cu semnătură electronică extinsă și poate refactura în mod legal serviciul.

Cu privire la justițiabili, conform estimărilor noastre – realizate la nivel de metropolă și în condiții de trafic normal: plata prin digitaljust.ro vă economisește aproximativ 60 de minute din timpul dumneavoastră; taxa se poate achita de oriunde și oricând cu acces doar la un device și internet; în comparație cu plata la ghișeu, economisiți în medie 30 de lei per taxă achitată și vă scutim de 2 drumuri, în locul cărora, puteți face absolut orice doriți.

Principiul de business?

Având un model de business axat pe comisionare, credem că e esențial să explicăm de ce solicităm plata unei anumite sume de către client, în special în contextul oferirii serviciul în sensul facilitării accesului la justiție.

Ideea de bază și implicit modelul nostru de business implică că doar o mică parte din prețul serviciului reprezintă profitul companiei, în timp ce restul reprezintă comisioanele percepute de procesatorii de carduri, băncile partenere și costurile operaționale și fixe. Prețul serviciului așadar variază în funcție de suma datorată cu titlu de taxa judiciară de timbru dar, indiferent de complexitatea operațiunii ori numărul de taxe, comisionul se percepe doar o singură dată per operațiune.

Concluzia?

Credem că am creat un serviciu util pentru întreg sistemul judiciar, sub rezerva unei atitudini deschise din partea celor implicați. Am făcut un pariu în momentul în care am investit în această idee. E foarte specific sectorul de activitate și platforma e realizată pentru binele comun. Sperăm să avem feedback pozitiv și oamenii să utilizeze serviciul în care am învestit peste 1 an din viața noastră.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti