Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Facilități relevante pentru mediul de afaceri, acordate de statul român în contextul crizei COVID-19
25.04.2020 | Anca PUȘCAȘU

JURIDICE - In Law We Trust
Anca Pușcașu

Anca Pușcașu

În contextul crizei de sănătate globale, statul român a luat o serie de măsuri privind consecințele economice, financiare și sociale ale răspândirii virusului COVID-19, inclusiv prin acordarea unui număr de facilități, în mare parte temporare, pentru a proteja mediul de afaceri. 

De interes deosebit este Decretul nr. 195/2020 al Președintelui României („Decretul”), prin care s-a declarat starea de urgență și s-a anunțat că, pe perioada stării de urgență, Guvernul va avea autoritatea să aprobe măsuri de sprijin pentru toți agenții economici afectați de criza COVID-19. Decretul a prevăzut, de asemenea, i.e., că agenții economici afectați de criza COVID-19 pot solicita eliberarea de „certificate de situație de urgență”, că Guvernul poate adopta măsuri derogatorii pentru a veni atât în sprijinul angajatorilor cât și al angajaților etc.  

În continuare, Guvernul a adoptat o serie de reglementări în domeniile comercial, bancar, al securității sociale și fiscal. Semnalăm, de exemplu, plata din bugetul de stat a unei indemnizații de „șomaj tehnic” pentru angajații ale căror contracte de muncă au fost temporar suspendate pe fondul crizei COVID-19; suspendarea, la cerere, a plății ratelor pentru credite bancare, inclusiv contracte de leasing; necalcularea dobânzilor și penalităților aferente unor obligații fiscale. Guvernul a luat și o seamă de măsuri aplicabile IMM-urilor grav afectate de criză.

Acest material este menit să vă ofere o imagine sintetică privind cele mai importante reglementări ale facilităților relevante pentru mediul de afaceri, emise de la declararea stării de urgență în România. Multe dintre aceste reglementări au fost deja modificate și vor mai fi probabil modificate sau completate. Acest material reprezintă o actualizare a versiunii anterioare, publicate la data de 9 aprilie 2020. Vom continua să îl actualizăm periodic cu orice modificări de substanță.

Comercial

Bancar

Protecție socială

Fiscal

Jocuri de noroc

Anca Pușcașu, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

:: English versionPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Facilități relevante pentru mediul de afaceri, acordate de statul român în contextul crizei COVID-19”

  1. Olimpiu LUPEA spune:

    Buna ziua,
    Legat de programul IMM Invest Romania de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii, prin OUG 110/2017 exista o neclaritate legata de beneficiar, marcat in textul Dvs. ca IMM – la sectiunea Bancar, din material.
    Anume, lipseste distinctia dintre intreprinderile autonome, partenere sau legate.
    Fiecare dintre intreprinderi, chiar legata fiind cu alta, poate beneficia de acest ajutor, garantarea de stat, prin MFP?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.