Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Facilități relevante pentru mediul de afaceri, acordate de statul român în contextul crizei COVID-19
25.04.2020 | Anca PUȘCAȘU

JURIDICE - In Law We Trust
Anca Pușcașu

Anca Pușcașu

În contextul crizei de sănătate globale, statul român a luat o serie de măsuri privind consecințele economice, financiare și sociale ale răspândirii virusului COVID-19, inclusiv prin acordarea unui număr de facilități, în mare parte temporare, pentru a proteja mediul de afaceri. 

De interes deosebit este Decretul nr. 195/2020 al Președintelui României („Decretul”), prin care s-a declarat starea de urgență și s-a anunțat că, pe perioada stării de urgență, Guvernul va avea autoritatea să aprobe măsuri de sprijin pentru toți agenții economici afectați de criza COVID-19. Decretul a prevăzut, de asemenea, i.e., că agenții economici afectați de criza COVID-19 pot solicita eliberarea de „certificate de situație de urgență”, că Guvernul poate adopta măsuri derogatorii pentru a veni atât în sprijinul angajatorilor cât și al angajaților etc.  

În continuare, Guvernul a adoptat o serie de reglementări în domeniile comercial, bancar, al securității sociale și fiscal. Semnalăm, de exemplu, plata din bugetul de stat a unei indemnizații de „șomaj tehnic” pentru angajații ale căror contracte de muncă au fost temporar suspendate pe fondul crizei COVID-19; suspendarea, la cerere, a plății ratelor pentru credite bancare, inclusiv contracte de leasing; necalcularea dobânzilor și penalităților aferente unor obligații fiscale. Guvernul a luat și o seamă de măsuri aplicabile IMM-urilor grav afectate de criză.

Acest material este menit să vă ofere o imagine sintetică privind cele mai importante reglementări ale facilităților relevante pentru mediul de afaceri, emise de la declararea stării de urgență în România. Multe dintre aceste reglementări au fost deja modificate și vor mai fi probabil modificate sau completate. Acest material reprezintă o actualizare a versiunii anterioare, publicate la data de 9 aprilie 2020. Vom continua să îl actualizăm periodic cu orice modificări de substanță.

Comercial

Bancar

Protecție socială

Fiscal

Jocuri de noroc

Anca Pușcașu, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

:: English version

Secţiuni: Banking, Content, Covid 19 Legal React, Drept comercial, Dreptul muncii, Dreptul sanatatii, Dreptul securitatii sociale, Fiscalitate, Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO