Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Ianfred Silberstein, la 70 de ani
26.04.2020 | Lucian BERCEA

JURIDICE - In Law We Trust

Lucian Bercea

Domnul Ianfred Silberstein a împlinit, în 25 aprilie 2020, 70 de ani. Rândurile de față vor să marcheze această aniversare, recunoscând contribuția pe care Ianfred Silberstein a avut-o la construcția și consolidarea unei veritabile comunități a juriștilor de bancă în România.

***

L-am cunoscut pe Ianfred Silberstein acum aproape 15 ani, când ocupa poziția de director al Direcției Juridice a Băncii Naționale a României. Prima noastră întâlnire a însemnat și primul proiect inițiat împreună: Conferința internațională de drept bancar de la Timișoara, din 2007, și volumul pe care acest eveniment l-a generat, Probleme actuale în dreptul bancar, publicat la Wolters Kluwer, în anul 2008. De atunci, în fiecare an, ne-am revăzut fie la tradiționalele conferințe internaționale anuale ale Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar sau ale Asociației Europene de Drept Bancar și Financiar (AEDBF) – România, fie la conferințele de drept bancar, în egală măsură consacrate, ale Facultății de Drept din Timișoara.

Evenimentele pe care le-a organizat în mod constant și care au devenit, în timp, marca Ianfred Silberstein au adus împreună specialiști în drept bancar și în ariile conexe acestuia, din România și din străinătate, atât din sistemul financiar-bancar, cât și din mediul academic sau alte medii profesionale. Consilieri juridici, profesori, avocați, judecători, economiști din bănci centrale și instituții financiare internaționale (Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială etc.), din instituții de credit și instituții financiare nebancare, din universități și din sistemul judiciar au găsit în aceste conferințe spațiul propice pentru dezbaterea unor probleme de actualitate și pentru crearea de conexiuni socio-profesionale. Din postura de președinte al celor două asociații (una profesională, cealaltă științifică), Ianfred Silberstein a avut capacitatea de a coagula voci importante ale domeniului, ambiția de a permanentiza întâlnirile dintre acestea și publicul de specialitate, dar și modestia de a nu-și clama contribuția la aceste reușite ca fiind una indispensabilă.

Cărțile semnate de Ianfred Silberstein (Controlul administrativ și supravegherea bancară, Rosetti, 2005; Banca Națională a României – de la organ al administrației centrale la instituție publică independentă, Hamangiu, 2006; Studii de drept bancar. Evoluții ale legislației bancare între 1995-2010, Wolters Kluwer, 2010; Regimul juridic al instituțiilor de credit, C.H. Beck, 2019) sau pe care acesta le-a editat în urma conferințelor amintite (între care Probleme juridice în domeniul bancar, Wolters Kluwer, 2009; Criza financiară în lume, Reglementarea și supravegherea instituțiilor de credit, Wolters Kluwer, 2010; Aspecte juridice într-un sistem bancar mondial în schimbare, Hamangiu, 2012; Aspecte cheie în activitatea financiar-bancară, C.H. Beck, 2019), alături de Revista de Drept Bancar și Financiar pe care o coordonează, fac astăzi parte din colecțiile tuturor bibliotecilor de specialitate din România.

***

Rândurile de față îmi oferă ocazia să îmi reafirm afecțiunea și aprecierea pentru domnia sa și să îi transmit urările cordiale cuvenite la aniversare: „La mulți ani, cu sănătate, domnule Ianfred Silberstein!”

Prof. univ. dr. Lucian Bercea
Decanul Facultății de Drept
Universitatea de Vest din TimișoaraPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.