Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Invocare motiv de incompatibilitate: participarea judecătorului la soluționare RIL
10.07.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că participarea unui judecător la soluţionarea unui recurs în interesul legii sau la dezlegarea unei chestiuni de drept în materie penală nu constituie motiv de incompatibilitate pe motiv că ar exista o suspiciune rezonabilă în sensul afectării imparțialității judecătorului (art. 64 alin. 1 lit. f) din C. proc. pen.). În speță, critica privind existenţa unui caz de incompatibilitate a doamnei judecător H., motivată de împrejurarea că a participat la soluţionarea unui recurs în interesul legii, prin care a fost stabilit modul de interpretare a dispoziţiilor art. 348 din C. pen., exprimându-şi astfel opinia în legătură cu chestiunea dedusă judecăţii în cauza în care B. a fost trimis în judecată, nu poate fi primită întrucât în cadrul mecanismelor de unificare a practicii judiciare, judecătorii sunt chemaţi să se pronunţe asupra modului de interpretare şi aplicare a unei dispoziţii legale cu privire la care s-a constatat existenţa unei practici neunitare sau au fost semnalate neclarităţi, fără a fi examinată cauza sau cauzele în care au fost invocate. (Decizia nr. 120/A din 5 aprilie 2019, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti