Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept comercial
CRAZNIC
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Autorizarea și funcționarea fondurilor de investiții alternative
27.04.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 335 din 24 aprilie 2020, a fost publicat Regulamentul nr. 7/2020 privind autorizarea și funcționarea fondurilor de investiții alternative.

Regulamentul stabilește condițiile privind autorizarea și funcționarea fondurilor de investiții alternative (F.I.A.) și este emis în aplicarea Legii nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiții alternative și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Regulamentul stabilește, printre altele, următoarele aspecte:

I. Autorizarea și funcționarea F.I.A. de tip contractual

Contractul de societate al unui F.I.A. de tip contractual (F.I.A.C.), reprezintă un contract-cadru de adeziune la care investitorul devine parte contractuală prin semnarea acestuia și subscrierea de unități de fond.

Oferirea unităților de fond ale unui F.I.A.C. se poate face numai după autorizarea acestuia de către A.S.F. și înscrierea în Registrul public al A.S.F., cu respectarea prevederilor prezentului regulament și în condițiile menționate în documentul de ofertă.

Documentele F.I.A.C. stabilesc în mod clar:
a) perioada ofertei publice inițiale;
b) perioadele de derulare a unor oferte ulterioare de unități de fond, în cazul în care A.F.I.A. intenționează să deruleze emisiuni ulterioare de unități de fond;
c) datele exacte la care se pot răscumpăra unitățile de fond deținute sau stabilirea anumitor perioade, determinate cu exactitate. În acest sens, documentele F.I.A.C. pot prevedea un număr maxim de unități de fond care pot fi răscumpărate la anumite date.

Câștigul acumulat într-o anumită perioadă stabilită în documentul de ofertă al F.I.A.C. poate fi distribuit investitorilor, cu condiția ca documentul de ofertă al fondului să cuprindă calendarul propus de plată, către deținătorii de unități de fond și să fie respectate următoarele condiții:
a) în cazul în care distribuția din câștig este dependentă de randamentul fondului, se specifică faptul că distribuția nu este garantată și că această plată depinde de randamentul fondului, care este influențat de riscurile specifice;
b) în cazul în care fondul distribuie o valoare fixă a câștigului acumulat, ce este stabilit în avans de către A.F.I.A., se precizează următoarele informații:
1. distribuția poate implica și rambursări ale sumelor investite de către investitor;
2. activul F.I.A.C. se va diminua;
3. distribuția unei sume fixe este realizată cu afectarea potențialului de apreciere a valorii unității de fond.

II. F.I.A.C. de tip master sau feeder

F.I.A.C. de tip feeder, respectiv F.I.A.C. de tip master prevăzute la art. 3 pct. 23 și 24 din Legea nr. 74/2015 sunt organizate și funcționează conform prevederilor Legii nr. 243/2019 și ale prezentului regulament.

În cazul modificării documentului de ofertă al F.I.A.C. de tip feeder/master destinat investitorilor de retail, acesta este notificat A.S.F., în termen de 2 de zile lucrătoare de la operarea modificării.

În cazul modificării documentului de ofertă al F.I.A.C. de tip feeder/master destinat investitorilor de profesionali, acesta este notificat A.S.F., în termen de 15 zile lucrătoare de la sfârșitul anului calendaristic în care a avut loc modificarea.

III. F.I.A.C. admise la tranzacționare

F.I.A.C. autorizate de A.S.F. admise la tranzacționare în cadrul unui loc de tranzacționare pot realiza, la inițiativa exclusivă a A.F.I.A. care administrează respectivul F.I.A.C., operațiuni de răscumpărare din piață a unităților de fond emise în limita anuală a 10% din numărul total al unităților de fond aflate în circulație la momentul aprobării de către A.S.F. a programului de răscumpărare, în scopul unic de diminuare a diferenței negative dintre prețul de piață al unității de fond și V.U.A.N. calculat de A.F.I.A. și certificat de depozitarul F.I.A, cu respectarea în mod corespunzător a reglementărilor A.S.F. și a celor emise de operatorul de piață sau de sistem în cadrul căruia F.I.A.C. este admis la tranzacționare, după caz, referitoare la programele de răscumpărare derulate de emitenți.

Suspendarea sau retragerea voluntară de la tranzacționare din cadrul unui loc de tranzacționare a unui F.I.A.C. se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 24/2017 și ale Regulamentului A.S.F. nr. 5/2018 referitoare la suspendarea și retragerea valorilor mobiliare de la tranzacționarea pe o piață reglementată sau în cadrul unui sistem multilateral de tranzacționare sau unui sistem organizat de tranzacționare.

IV. Autorizarea și funcționarea F.I.A. înființate ca societăți de investiții

F.I.A.S. emite acțiuni nominative, emise în formă dematerializată, evidențiate prin înscriere în cont. Acțiunile emise în cadrul unei clase au o valoare egală.

F.I.A.S., persoană juridică română, administrat de un A.F.I.A extern este autorizat de A.S.F. în situația în care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) sediul social și sediul central, după caz, sunt situate în România;
b) face dovada existenței unui capital social subscris și vărsat reprezentând cel puțin contravaloarea în lei a 125.000 euro sau corespunzător categoriei de F.I.A.S. pentru care solicită autorizarea, în cazul F.I.A.S. specializate pentru care este stabilit un capital inițial minim în Legea nr. 243/2019;
c) are încheiat un contract cu un auditor financiar, care îndeplinește condițiile privind activitatea de audit financiar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către A.S.F.

V. F.I.A. destinate investitorilor de retail

F.I.A.I.R. de tip contractual administrat de un A.F.I.A. nu poate deține o expunere totală mai mare de 50% din activele sale nete pe instrumente financiare emise de persoane juridice membre ale aceluiași grup de societăți din care face parte A.F.I.A. ce administrează activele sale. Un grup de societăți este format din persoane juridice care au cel puțin un acționar/asociat comun ce deține cel puțin 33% din capitalul social al fiecărei societăți membre a grupului sau care au cel puțin un membru comun în consiliul de administrație, în cazul societăților organizate în sistem unitar, sau în directorat, în cazul societăților organizate în sistem dualist.

F.I.A.I.R. nu efectuează schimburi de instrumente financiare contra numerar sau altor instrumente financiare din portofoliul acestora și nu utilizează cesiuni cu titlu gratuit a unor active nelichide din portofoliul său investițional către investitori („redemption in kind”).

F.I.A.I.R. admise la tranzacționare în cadrul unui loc de tranzacționare sau unei burse dintr-un stat terț nu efectuează operațiuni în calitate de emitent, în cazul în care aceste operațiuni nu sunt permise de legislația aferentă domeniului F.I.A.

De asemenea, Regulamentul conține prevederi cu referire la fuziunea, divizarea și lichidarea F.I.A.C și F.I.A.S. și cerințele aplicabile depozitării activelor F.I.A.


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.