Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Drept penal, Next, Povești juridice, SELECTED

Caz de interes din anul 1875

5 ianuarie 2023 | Irina PRISACARIU
Irina Prisacariu

Irina Prisacariu

*Legislație incidentă- Codul Penal 1868

Tribunalul Iași are pe rol un caz foarte popular. Este vorba de pârâta Capra din relatarea bine-cunoscută „Capra cu trei iezi”. Avocatul pârâtei, domnul Bursucescu nu a făcut declarații oficiale, totuși pârâta a povestit câteva elemente ce au avut ca finalitate cercetarea sa pentru infracțiunea de omor calificat săvârșit prin cruzimi.

Pârâta, inițial mama a 3 minori, văduvă fiind, i-a lăsat pe cei trei copii ai săi la domiciliul lor preț de câteva ore, pentru a procura alimente pentru familia sa. In acea zi de 1 decembrie 1875 avea pârâta să realizeze că domiciliul ei a fost regulat supravegheat de cel ce avea să determine la comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 176 alineatul 1, litera a) Cod Penal 1864. Cumătrul caprei, Lupul, „de mult pândea vreme de prilej să pape iezii”. Conform noului Cod Penal, ar fi fost incidenta infracțiunea prevăzută de articolul 208 alineatul 1, deoarece acesta și-a constituit un obicei din urmărirea fără drept a iezilor, supraveghindu-le locuința.  Din păcate, la acea vreme nu era incriminată aceasta infracțiune de hărțuire.

Lupul a încercat în numărate rânduri să pătrundă în domiciliul pârâtei cât timp aceasta nu era acasă, cântând cântecul specific caprei pentru ca iezii să aibă convingerea că a sosit mama lor și să descuie ușa. Lupul intenționa (și a reușit) să pătrundă fără drept în locuința pârâtei, fără consimțământul acesteia, prin folosirea unei calități mincinoase, fiind incident articolul 192 alineatul 2 din Codul Penal in vigoare la acea vreme.

Cităm o sursa oficială când spunem că Lupul îl luase „pe ied de gât, ii reteză capul pe loc și-l mâncă „(Ion Creanga) imediat după ce acesta din urmă, convins că figura sa maternă se întorsese acasă, a descuiat ușa. Din nefericire, cumătrul pârâtei nu s-au oprit aici. Aceeași sursă citată anterior a mai susținut că Lupul a ridicat „cherșiul binișor, înșfacă iedul de urechi și-l flocăiește și jumulește”. Având în vedere aceste mărturii, am putea susține faptul că Lupul săvârșise infracțiunea de omor calificat, cu premeditare, asupra a doi minori aflați în imposibilitate de a se apăra, fiind incident articolul 176 alineatul 1, literele a și b Cod Penal (1868).

La scurt timp de la săvârșirea acestor infracțiuni, Lupul „mânjește cu sânge” pereții interiori ai domiciliului caprei, cu scopul de „a-i face în ciudă”. În acest caz, consider că suntem în prezența articolului 217 alineatul 1 Cod Penal, deoarece acesta a degradat astfel imobilul proprietate privată a pârâtei (prezumam până la proba contrară că această era proprietar).

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

Mama iezilor, când a ajuns la domiciliul acesteia după plecarea Lupului, se afla într-o stare de tulburare emoțională puternică aflând faptele întâmplate în lipsa ei. Pârâta a organizat în cursul aceleiași zile masa de prânz pentru cel responsabil de omorul copiilor săi. În acest cadru, mama victimelor a săvârșit a săvârșit infracțiunea de omor deosebit de grav, prin cruzimi (articolul 176 alineatul 1, litera a). Pârâta l-am ademenit pe Lup și l-a lăsat pe acesta să decedeze într-o adâncitură în pământ plină cu lemne care ardeau.

Din cauza faptului că Lupul a trecut în neființă, acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași. In cazul in care acesta încă era în viață, Lupul ar fi riscat condamnarea la detențiune pe viață, dacă ar fi fost găsit vinovat. Dacă Capra va fi găsită vinovată pentru fapta prevăzută la articolul 176 alineatul 1 litera a Cod Penal, aceasta riscă să fie condamnată la o pedeapsa cu închisoarea între 15 și 25 de ani, cu interzicerea unor drepturi sau la detențiune pe viață. Este foarte important în acest caz faptul că pârâta ar putea beneficia de circumstanța atenuantă prevăzută de articolul 73 litera b Cod Penal, dacă se va dovedi, în urma unei expertize psihiatrice, că se afla într-o stare de tulburare sau emoție puternică. Minorul care a supraviețuit, iedul cel mic, este momentan în ocrotirea legală a bunicii sale, până la definitivarea procesului. Capra a fost arestată preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Irina Prisacariu
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași

* Acest text este publicat în cadrul concursului Interpretări juridice ale poveștii Capra cu trei iezi. Datorită faptului că numărul lucrărilor foarte bune a depășit cu mult numărul premiilor puse în joc, am creat o secțiune special dedicată: Povești juridice.

Invităm profesioniștii dreptului să aprecieze lucrările studenților și să acorde premii speciale, în măsură în care apreciază ca fiind remarcabile lucrările publicate.

Pentru a citi și alte lucrări din cadrul concursului, precum și pentru a-i cunoaște pe membrii juriului, click aici.

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories