Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Aurelian-Marian Murgoci-Luca: Numărul total de dosare judecate în perioada pandemiei nu a fost aşa de mic precum se crede
27.04.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Duminică, 26 aprilie 2020, jud. Aurelian-Marian Murgoci-Luca, președintele Judecătoriei Sectorului 5, a oferit un interviu platformei mainnews.ro.

Jud. Aurelian-Marian Murgoci-Luca:Pandemia existentă la acest moment a presupus o reorganizare a activităţii întregii instanţe. A trebuit să refacem toate planificările, să gândim noi circuite ale documentelor şi dosarelor şi să luăm măsuri pentru limitarea interacţiunilor dintre persoane.

Ministerul Justiţiei a predat Tribunalului Bucureşti, pentru tribunal şi judecătoriile de sector, 130 de pantaloni de protecţie (atenţie, doar pantaloni), 65 de perechi de mănuşi, 65 de perechi de botoşi şi 0 (zero) măşti de protecţie. Pentru un personal de peste 1000 de persoane. Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a refuzat să primească asemenea echipamente, având în vedere numărul ridicol de limitat, dar şi faptul că de aceste echipamente ar trebui să beneficieze medicii, nu judecătorii, dacă tot sunt aşa de puţine. Prin urmare, noi, judecătorii, am făcut comenzi de măşti de protecţie, de mănuşi şi de dezinfectant pentru mâini, din banii noştri, iar astăzi beneficiem de ceea ce Ministerul Justiţiei nu a avut capacitatea de a asigura.

Numărul total de dosare judecate nu a fost în perioada pandemiei aşa de mic precum se crede. Din contră, aproximativ jumătate din dosarele înregistrate s-au judecat. Este adevărat, în secţia civilă s-au judecat preponderent dosarele în care părţile nu se citează, dar în secţia penală s-au judecat mult prea multe cauze. Părerea mea este că la nivelul celor care au decis ce cauze trebuie judecate nu s-a înţeles exact că infecţia cu noul coronavirus nu este o simplă gripă, ci o boală care poate provoca daune ireversibile sau chiar decesul. Este adevărat, menirea noastră, ca judecători, este aceea de a judeca, de a face dreptate. Dar trăim vremuri fără precedent, în care, dacă ne ambiţionăm să judecăm, putem provoca decesul unor oameni nevinovaţi. Prin urmare, părerea mea este că se judecă mai multe cauze decât ar fi normal pentru protejarea populaţiei. Reamintesc că sănătatea şi viaţa contează mai mult decât statisticile bune.

Nu am o cifră exactă cu soluţiile pronunţate în perioada stării de urgenţă. Cert e că numărul de soluţii pronunţate este aproximativ la jumătate faţă de o perioadă normală. Judecătorii au profitat de această perioadă pentru a redacta sentinţele restante. Spre exemplu, la instanţa noastră numărul de sentinţe restante a scăzut de la 1000 la 300 de când s-a decretat starea de urgenţă. Si probabil va ajunge aproape de 0 la terminarea stării de urgenţă. Unii dintre judecători au venit zilnic la instanţă, alţii au lucrat de acasă în unele zile. Am încercat pe cât posibil să nu fim foarte mulţi la instanţă deodată, motiv pentru care unii judecători vin la serviciu dimineaţa, iar alţi judecători vin la serviciu după-amiază.

În materie penală, persoanele lipsite de libertate au fost audiate prin videoconferinţă. Nu dispunem de sisteme electronice performante din acest punct de vedere, dar ne-am descurcat cu ce avem. Avem anumite intervale orare în fiecare zi când putem să facem audieri prin videoconferinţă. Într-adevăr, în cazul pretinselor violenţe din cartierul Rahova, cei 7 inculpaţi au fost audiaţi prin videoconferinţă, în sensul că inculpaţii au rămas la secţia de poliţie, nu au fost aduşi la instanţă. În materie civilă nu folosim deocamdată  videoconferinţa, dar încercăm să o implementăm, iar Tribunalul Bucureşti a efectuat demersuri în acest sens.

Important este ca judecătorii să nu se îmbolnăvească,  pentru a-și putea judeca dosarele. De asemenea, este important ca judecătorii să nu îmbolnăvească alte persoane, indiferent că sunt colegi sau justiţiabili.”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti