Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Galați. Braconierul


4 mai 2023 | Andrei PINTILIE

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andrei-Ioan Pintilie

Andrei-Ioan Pintilie

În fapt, la data de 4 februarie 2010 s-a formulat o plângere penală de către partea vătămată care a relatat faptul că inculpatul în jurul orelor 14:30 s-a deplasat cu o barcă în Insula Calia unde i-a împușcat cu o armă de vânătoare un porc domestic, după care a încercat să-l sustragă, fiind însă surprins de martorii. Inculpatul împreună cu martorii (prietenii inculpatului), s-au hotărât să meargă la vânătoare. Astfel, în dimineața zilei de 4 februarie 2010 inculpatul, împreună cu martorii au plecat de la baza nautică situată pe malul Dunării. Fondurile de vânătoare se întind unul în prelungirea celuilalt, începând de la brațul Măcin și până în zona bac Gropeni, întindere pe care inculpatul o cunoștea foarte bine în calitatea sa de vânător (aspect ce a rezultat și din declarațiile date de inculpat pe parcursul urmăririi penale). Potrivit autorizațiilor de vânătoare menționate, inculpatul și martorii au fost autorizați să vâneze mai multe specii de păsări. Inițial, inculpatul și martorii au vânat din barcă mai multe păsări. După orele prânzului însă, martorii au rămas pe malul I.M.B. în căutarea de păsări pentru vânat, în timp ce inculpatul s-a deplasat singur în barca sa cu motor de culoare albastră către centrul fluviului Dunărea, ajungând în dreptul Insulei Calia unde a observat mai mulți porci domestici lăsați liberi pe insulă. În acest context, inculpatul s-a apropiat cu barca de malul insulei, apoi din barcă a descărcat arma asupra unui porc domestic ce se afla la o distanță de aproximativ 2 metri de mal. După aceea, inculpatul a oprit barca în malul insulei, a coborât din barcă, având arma pe umăr, și a luat porcul ucis de picioare cu gândul de a-l urca în barcă, fiind văzut de către martorii care se aflau la o distanță de 40- 50 metri , pe insulă, unde reparau unelte de pescuit. Constatând însă că a fost văzut de acești din urmă martori, inculpatul a lăsat porcul ucis, a împins barca din mal,  după care s-a urcat în barcă și a pornit spre locul unde se aflau martorii. Martorii au urcat imediat într-o barcă  și au pornit în urmărirea inculpatului care a fost ajuns de aceștia exact în momentul în care deja în barca inculpatului urcaseră martorii. În acest moment martorii i-au reproșat inculpatului de ce a omorât porcul.

În drept, faptele inculpatului întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de braconaj, uz de armă letală fără drept și tentativă la furt calificat.

Pedeapsa aplicată: În baza art. 357 alin. 2 lit. e Cod procedură penală dispune restituirea către inculpatul cetățean român, studii medii, stagiul militar satisfăcut, căsătorit, pensionar, fără antecedente penale) a unei bărci albastre tip „Laguna” cu un motor atașat marca „Mariner” de 15 C .P. lăsată în custodia inculpatului conform procesului-verbal aflat la fila 62 dosar urmărire penală. Menține restul dispozițiilor sentinței penale recurate.

Sentința penală nr. 1946/2011, disponibilă aici.

Andrei Pintilie
Student – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii