Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Justiția după pandemie. Menținerea orelor de strigare pentru fiecare caz în parte
29.04.2020 | Ștefan-Alexandru OLTEANU

JURIDICE - In Law We Trust
Ștefan-Alexandru Olteanu

Ștefan-Alexandru Olteanu

Ca urmare a pandemiei de COVID-19, a instituirii starii de urgenta si a prelungiirii acesteia, prin Decretele Presedintelui Romaniei nr. 195 din data de 16 martie 2020 si nr. 240 din 14 aprilie 2020, activitatea de judecata a cazelor aflate pe rolul instantelor judecatoresti, cat si a cauzelor nou introduse a fost restransa, aceasta fiind limitata doar la cauzele ce au natura urgenta.

Astfel, potrivit art. 42 din Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, publicat in M.O. nr. 212 din 16 Martie 2020 –

(1) Pe durata stării de urgență, activitatea de judecată continuă în cauzele de urgență deosebită. Masura a fost prelungita prin art. 63 din Anexa nr. 1 la Decretul nr. 220 publicat in M.O. nr. 311 din 14 aprilie 2020.

(6) În temeiul prezentului decret, judecarea proceselor civile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), se suspendă de plin drept pe durata stării de urgență instituite prin acesta, fără a fi necesară efectuarea vreunui act de procedură în acest scop.

Astfel de masuri au fost dispuse si de catre Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru Judecatori, prin Hotararea nr. 192 din 12 martie 2020, prin care li s-a solicitat instantelor adoptarea unor astfel de instrumente, precum si stabilirea orei pentru fiecare cauza aflata pe rol in aceasta perioada.

Desi pare o masura exceptionala dispusa in aceasta perioada, stabilirea orei pentru fiecare cauza in parte, aflata pe rolul instantei, nu este decat o aplicare a art. 215, alin. (1) – Cod procedura civila – Pentru fiecare ședință de judecată se va întocmi o listă cu procesele ce se dezbat în acea zi, care va fi afișată pe portalul instanței și la ușa sălii de ședință cu cel puțin o oră înainte de începerea acesteia. Lista va cuprinde și intervalele orare orientative fixate pentru strigarea cauzelor. Dispozițiile art. 220 sunt aplicabile.

Asadar, intervalul orar orientativ pentru strigarea, spre exemplu, a 40 de cauze aflate pe lista de sedinta, nu poate fi ora 9:00, ci, lista de sedinta trebuie sa cuprinda intervalul orar de strigare pentru fiecare cauza in parte, astfel cum se intampla in prezent pe durata starii de urgenta.

Consideram ca fixarea intervalului orar pentru fiecare cauza in parte ar trebui mentinuta si dupa incetarea pandemiei.

In fond, aceasta masura nu numai că va conduce la o mai buna coordonare si eficientizare a activitatii avocatilor, practicienilor in insolventa si a consilierilor juridici, dar nici nu va determina prelungirea ori ingreunarea activitatii instantelor. Dimpotrivă, considerăm că va duce la o mai bună administrare a justiției și la eficientizarea actului de justiție pentru toate părțile implicate. Odata cu intocmirea listei de sedinta, cunoscandu-se complexitatea fiecare cauze (cauza in stare de amanare, cauza in care trebuie audiati martori, etc.) se poate aloca un interval orar orientativ pentru fiecare cauza in parte, durata sedintei de judecata fiind aceiasi ca si in prezent. Spre exemplu, pentru pozitia 35 pe lista de sedinta, ora de strigarea a cauzei ar fi, in functie de circumstante, ora 10:00, si nu ora 8:30.

Necesitatea acestei masuri rezulta din fluidizarea si eficientizarea actului de justitie, conducand la o procedura clara in ceea ce priveste activitatea practicienilor dreptului.

Totodata, aceasta masura nu afecteaza in niciun fel publicitatea sedintei de judecata, contradictorialitate si nici nu incalca principiile procedurale.

Avocat Stefan-Alexandru Olteanu


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.