Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Mijloace fixe vs. obiecte de inventar. Ce sunt și cum le înregistrăm în contabilitate
29.04.2020 | Ana-Maria ALEXANDRU

JURIDICE - In Law We Trust
Ana-Maria Alexandru

Ana-Maria Alexandru

Obiectele de inventar sunt bunuri (active circulante) care au o durata de functionare mai mica de un an. Acestea sunt recunoscute in contabilitate drept o cheltuiala totala in momentul achizitiei si darii in functiune si nu este nevoie sa se calculeze amortizare.

Mijlocul fix, prin definitia redata la art. 28 alin. (2) Cod fiscal, este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin H.G. nr. 276/2013 la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, respectiv suma de 2500 lei;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

Potrivit Ordinului nr. 1802/2014, pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, un mijloc fix trebuie amortizat pe o durata estimata de viata, mai exact pe o perioada in care respectivul bun functioneaza in parametrii optimi pentru a putea fi utilizat de catre societate.

Durata de functionare este determinata conform prevederilor H.G. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

Astfel ca, societatea poate sa aleaga in functie de mijlocul fix pe care il detine, un anumit numar de ani de amortizare din intervalul stabilit in acest catalog.

De exemplu, o societate achizitioneaza obiecte de inventar (laptop-uri), valoarea acestora fiind sub plafonul de 2500 lei/bucata, valoare minima de intrare in cazul achizitiilor de mijloace fixe, conform art.1 alin. (1) din H.G. 276/2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe.

Societatea poate sa inregistreze laptop-urile ca si obiecte de inventar, deci sa le inregistreze ca si cheltuiala totala in luna achizitiei, dar si sa amortizeze laptop-urile pe o perioada de 12 luni ori 2-4 ani, de exemplu, la fel ca si orice alt activ care depaseste plafonul de 2500 lei.

Prin calcularea cheltuielii cu amortizarea pe o perioada de 3 ani, de exemplu, societatea mareste baza de impozitare a profitului, dar cu respectarea prevederilor art. 28 alin. (21) Cod fiscal: in cazul unei imobilizari corporale care la data intrarii in patrimoniu are o valoare fiscala mai mica decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, contribuabilul poate recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor art. 28.

Astfel, pentru un bun in valoare de 3000 lei, cu durata de viata stabilita la 3 ani, se recunoaste liniar in fiecare luna o cota parte din valoarea de intrare pe cheltuiala, pana cand intreaga valoare a bunului este trecuta pe cheltuiala.

Deci, se imparte valoarea laptopului (3000 lei) la 3 ani*12 luni = 36 luni si se obtine o amortizare lunara de 83,33 lei.

Lunar, timp de 3 ani, se va inregistra aceasta cheltuiala in contabilitate, iar data de la care se calculeaza este luna urmatoare punerii in functiune.

Asadar, pentru mijloacele fixe, spre deosebire de obiectele de inventar, in fiecare luna se calculeaza si se iregistreaza amortizarea bunului respectiv.

Nu orice mijloc fix se amortizeaza. Exceptie fac acele mijloace fixe care nu isi pierd valoarea in timp din cauza folosirii, asa cum sunt terenurile (inclusiv cele impadurite), lacurile, operele de arta sau locuintele de protocol, etc, conform art. 28, alin. 4 Cod Fiscal.

In schimb, reprezinta, de exemplu, active amortizabile (art. 28, alin. 3 Cod Fiscal):
– amenajarile de terenuri;
– investitiile efectuate la mijloacele fixe cu chirie;
– investitiile efectuate la mijloace fixe existente cu scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali;
– investitiile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic.

Pe scurt:
– obiectele de inventar sunt bunuri cu o durata de functionare mai mica de un an;
– mijloacele fixe sunt utilizate pentru o perioada mai mare de un an;
– obiectele de inventar sunt cele care au o valoare individuala mai mica de 2500 lei si nu se amortizeaza;
– mijloacele fixe sunt cele care au o valoare individuala mai mare de 2500 lei si se amortizeaza;
– cheltuielile cu obiectele de inventar afecteaza direct profitul societatii;
– chetuielile cu mijloacele fixe sunt inregistrate esalonat in contabilitate, ceea ce nu afecteaza direct si imediat profitul societatii;
– amortizarea mijloacelor fixe se va inregistra in contabilitate (in registrul de amortizare) in luna urmatoare celei in care s-a realizat achizitia.

Avocat Ana-Maria Alexandru
Baroul Bucuresti


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.